Oldal kiválasztása

Ki ne emlékezne Pán Péterre, Hook kapitányra és az Elveszett Fiúkra? A Syfy pedig gondolt egyet, és egy minisorozat keretében újraértelmezte a mesét kevesebb varázzsal, és több háttérrel – a végeredmény azonban felemás lett.

neverland.s01.3

Péter (Charlie Rowe) és barátai lopással keresik meg mindennapi betevőjüket a huszadik század kezdetén, Londonban, erre a mesterségre pedig pártfogójuk, Jimmy Hook (Rhys Ifans) tanította őket. A srácokra ezúttal különleges küldetés vár, mikor egy régiségkereskedésből kell ellopniuk valami furcsa gömböt, ám az események láncolatában a gömb a földre esik, és Péterék egy új világba csöppennek bele. Kalózok, indiánok és tündérek világa ez, amiben a legnagyobb hatalom azé, aki a tündérek varázsporát birtokolja, erre pedig mindenkinek fáj a foga.

A kalózok kapitánya, Elizabeth Bonny (Anna Friel) összeáll Hookkal, aki az iránta hűséges Pétert használja fel arra, hogy eljusson a tündérek otthonába, megszerezze a varázsport, és nem csak az új világban, hanem Londonban is igazi hatalom birtokosa lehessen. De ehhez a gyerekeknek is lesz egy-két szava.

neverland.s01.2

A Kalandok Sohaországban nem egy nagy mű, nem rengeti meg a világot, ugyanakkor mégis képes valami pluszt nyújtani Pán Péter történetéhez, mivel egy igazán érdekes, és modern háttérsztorit ad a szereplőknek, és nagyon ügyesen megmagyarázza a karakterek motivációit. Azonban ezek a magyarázatok sokszor több sebből véreznek, így akadnak olyan mozzanatok – mint például Elizabeth és Hook kapcsolata –, ami értelmetlen, és látszik rajta, hogy az írók akarata szerint történtek az események, nem pedig azért, mert a logika ezt diktálná.

Ami viszont különösen jó a sorozatban (vagy filmben, hiszen az összesen százhatvan perces alkotás nem nagy eresztés), az az indiánok és tündérek közötti viszonyrendszer. Sőt, az indiánok kapták talán a legigazibb háttérvilágot, ezzel pedig egy olyan új színt vittek az alkotók egy tucatszor előadott műbe, amit ritkán látni. Különösen Aaya (Q’orianka Kilcher) lopta be magát a szívembe, mert a lány harcos és vezető létére megőrizte nőiességét és báját, a színésznő pedig igen tehetségesnek bizonyult a drámai pillanatokban.

A többi gyermekszínészt nem tudom ennyire dicsérni, különösen Péter nyújtott lapos alakítást, és a csodálkozó kifejezés, illetve szomorú tekinteten kívül nem sokat tett hozzá a képi világhoz. Ugyanakkor a felnőtt színészek kiváló teljesítményt nyújtottak: Rhys Ifans lubickolt Hook szerepében, az őrület szintjeit mesterien adta elő, és úgy vált a nincstelen tolvajvezérből kapitánnyá, hogy minden motivációját és tettét el lehetett neki hinni. Anna Friel hasonlóan magas színvonalon teljesített – bár nehezen barátkoztam meg a számító kapitány szerepével, mivel én a Halottnak a csók imádnivaló Chuckjaként ismertem meg –, ugyanakkor a karakter hibás és logikátlan döntései már közel sem voltak ennyire magas színvonalúak – ezért viszont az írókat okolom.

neverland.s01.1

A Kalandok Sohaországban egy kedves mese egy kedves meséről, amin mind felnőttünk, és talán nem ad akkora katarzist, mint a rajzfilm, vagy Robin Williams filmje, mégis egyszer mindenképpen érdemes megnézni, már csak azért is, hogy újra elővegyük Pán Pétert, Hookot és nosztalgiázzunk kicsit.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.