Oldal kiválasztása

Hajlamosak elfelejteni az emberek, hogy Gene Roddenberry, a Star Trek szülőatyja sokkal több sci-fin is dolgozott, mint az, ami naggyá tette. Az Androméda egy kvázi alternatív verziója a nagy műnek, ahol már jócskán azon túl járunk, mikor az emberiség felfedezte magának az űrt.

andromeda.s01.1

A Csillagközösség volt a legnagyobb dolog az univerzumban, amit az idegen civilizációk valaha létrehoztak. A béke őre, a jólét biztosítója, és az egyensúly megteremtője volt a Csillagközösség, amely otthont adott minden fajnak, legyen az vedrai, ember, nietzschei, vagy éppen magóg. És pontosan ez okozta a vesztét, ugyanis a magógokkal kötött egyesség után fellázadtak a nietzschei klánok, és eltörölték a Csillagközösséget, ezzel együtt pedig több száz évvel visszavetették a fejlődést a galaxisban.

Dylan Hunt (Kevin Sorbo), mint a Csillagközösség zászlós hajójának, a Felkelő Andromédának a kapitánya az események sűrűjében találta magát, ahol legjobb barátja árulta őt el, majd egy csillag eseményhorizontjába ragadva töltötte el a romlás évszázadait. Háromszáz évvel később, az Eureka Maru legénysége azon fáradozik, hogy kihúzza az Andromédát fogságából, és eladja, ám arra senki sem számított, hogy a kapitány nemhogy túlélte az elmúlt időt, hanem még képes is ellenállni a támadókkal szemben, ebben pedig nagy segítségére van az űrhajó mesterséges intelligenciája, Romie (Lexa Doig).

andromeda.s01.4

Dylan, a demokrácia csúcsán nevelkedett kapitány segítő kezet nyújt a hajóját elfoglalóknak, és megkéri őket, maradjanak vele, és segítsenek ismételten felépíteni a Csillagközösséget. Mindenki saját hasznából szegődik a hajóra, ám idővel és sok kalanddal a hátuk mögött igazi legénységgé szerveződnek, akik a legnagyobb bajban is számíthatnak egymásra, és legyen szó magógokról, kalderánokról vagy fura bogarakról, a Felkelő Androméda fényt hoz a sötétségbe.

Az Androméda a Star Trekhez hasonlóan egy igen komplex és bonyolult háttérvilággal rendelkezik. Tekinthetjük akár a Star Trek alternítvájának is, hiszen azzal foglalkozik, hogy egy mindenre kiterjedő szervezet hogyan hullik darabjaira, és mi történik azután. Az első évad eseményei főleg arról szólnak, Dylan hogyan illeszkedik bele az új világba, illetve az igen színes egyéniségekből álló csapat miképpen kovácsolódik eggyé.

andromeda.s01.2

A szereplők mindegyike egy skicc mentén mozog, ám ahogy halad előre a történet, úgy tűnnek fel a karakterek mélységei, és mutatják meg igazi jellemüket. A mindig morcos Tyr (Keith Hamilton Cobb), a nietzschei faj kiváló példánya, igazi harcos, aki olyan tragédiák során ment keresztül, ami bárkit összetört volna. Beka Valentine (Lisa Ryder), az Eureka Maru kapitány kemény jelleme mögött egy igazi kislány lakozik. Seamus Harper (Gordon Michael Woolvet), a folyton vicceskedő technikai zseni, aki az emberiség szülőbolygóján látta meg a napvilágot – vagyis látta volna, ha nem takarná el az eget a szennyezés, és nem használták volna fel szolgának őt, a Földet uralmuk alá hajtó Drago-Kazov nietzschei klán. Rev Bem (Brent Stait), aki aszkéta életet élő magógként igazi ellentmondás, hiszen faja a legpusztítóbb dolog az univerzumban, mégis ő az, aki a békét és a spiritualitást megteremti a hajón. És ott van a legénység legkiismerhetetlenebb tagja, Trance (Laura Bertram), akinek sem faja, sem származása ismeretlen, úgy viselkedik, mint egy gyerek, mégis tudása messze felülmúlja mindenkiét.

andromeda.s01.3

Az évad epizódjai egy lazán összefüggő epizódokból ál, ám a végére kiderül, hogy több olyan elrejtette apróság volt, ami elvezetett a nagy fináléhoz, ami minden képzeletet felülmúlt – és a tetejébe még cliffhanger, vagyis olyan pillanatban lett kettévágva a történet, hogy a hajamat téptem. Az Androméda első évada egy igazán érdekes utazás egy alternatív világba, egy sokszínű történet, és egy fantasztikus kaland, és bár a sorozat minősége az évadokkal sokat romlott, el kell ismerni, hogy kezdetben egy igazán minőségi sci-fi, amit érdemes olykor újra elővenni.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.