Oldal kiválasztása

scifiships

A sci-fi rajongók között állandó beszédtéma, hogy vajon ki, melyik űrhajóra pattanna fel legszívesebben és fedezné fel a világmindenséget? Íme, az én teljesen szubjektív listám, ahol az öt, szívemnek legkedvesebb űrhajó kapott helyet – és plusz egy olyan élőlény, aki űrhajó, csak hogy összekavarjak mindenkit.

5+1, Moya (Farscape)

moya

Moya egy érző és lélegző biomechanikus szállítóhajó, nem olyan, mint a már jól megszokott Mesterséges Intelligenciák, hiszen ő egy biológiai élőlény is. Egy furcsa szimbiózisban élő hajó, egy szokatlan pilótával, és egy még szokatlanabb, szökött fegyencekből álló legénységgel. Moya abban is különleges, hogy ő egyúttal a legénység része, számolni kell a szükségleteivel, az érzéseivel és a veszteségével. És vajon létezik Moyánál különlegesebb hajó, mely képes életet adni egy másiknak? Az élő űrhajóhajó, ami nem is az, és akinél hűségesebb társ kevés akad a sci-fi univerzumban.

5, J-type 327 Nubian Royal Csillaghajó (Star Wars)

nubian

Vagyis Amidala királynő hajója. Lenyűgöző a hideg és kietlen űr sötétjében, mintha nem is egy űrhajó volna, hanem egy ezüstcsepp az óceán mélyén. Nem csak a külseje pompás, hanem a belseje is, ami hasonlóan színes, elegáns, és kicsit absztrakt, csak úgy, mint a királynő ruhái. De a szépség senkit se tévesszen meg, hiszen a hajót komoly felszerelésekkel is ellátták, ha már a Naboo bolygó királynőjének hivatalos szállító hajója.

4, USS Voyager – Intrepid osztály NCC-74656 (Star Trek)

voyager

Ha valaha az univerzum túloldalára kellene utaznom nem választanék mást, mint a USS Voyagert, ami közel sem akkora, mint a föderáció többi hajója (például az Enterprise), de pont kisebb mérete által válhat igazi otthonná. A legénység sem akkora, mint a Galaxy osztályba tartozóknál, és ezáltal egyesülhetett a kb. 150 ember valódi családdá. De a kisebb méret ne tévesszen meg senkit, hiszen a Voyageren megvan minden, ami kell: fotontorpedó, fézer, két holoszoba, kellően nagy raktér, szállások… És említettem már, hogy ez az első Föderációs hajó, ahol alkalmazták a neurális gélcsomagokat a könnyebb és gyorsabb adatközléshez?

3, Pax Magellána – (Androméda)

Pax Magellanic

Roddenberry nem csak a Star Trek univerzumát alkotta meg, hanem még jó pár sci-fi tematikájú világot is, ezek közül pedig talán az Androméda a legismertebb. Bár el kell ismernem, hogy a Felkelő Androméda lenyűgöző szépségű, mégsem ő került fel listám harmadik helyére, hanem a testvérhajója a Pax Magellána, ami csillogó arany díszítést kapott kiváló szolgálataiért cserébe. Ugyan a hajó mesterséges intelligenciája kissé szeszélyes (meg úgy a legénységet is kinyírta), ám pont érzelmei és egyedi személyiségjegyei azok, amik megkedveltették velem.

2, Fehér Csillag (Babylon 5)

fehercsillag

A Bayblon-terv volt hivatott egyesíteni az univerzum fajait a nagyobb jó érdekében, és ezt a feladatát sikerült is elérnie, mikor az emberek és minbarik soha nem látott szövetségre léptek, létrehozták az Őrszemek testületét, és egy kis Vorlon technológiával megépítették a Fehér Csillag flottát. Az elnevezés nem véletlen, hiszen mikor még a minbarik és az emberek háborúban álltak (és ez majdnem az utóbbiak kiirtását jelentette), akkor a földi egységek ellen a Fekete Csillagokat használta fel a minbari hadtest. A Fehér Csillag tökéletesen az ellentéte, nyugalmat és békét sugároz, és az egységet szimbolizálja. Két remek pilóta kezében pedig úgy szeli át az ellenséges űrhajók hadoszlopát, mint forró kés a vajat.

1, Serenity – Firefly osztály 03-K64 (Firefly)

firefly

Mi más is szerepelhetne az én listám első helyén, mint a lenyűgöző szépségű, ám kicsit viseltes Serenity? Szerintem senkinek nem okozott nagy meglepetést, hogy ez a hajó lett a nyertes, és ezt nemcsak a sorozat magas minősége, vagy a már kissé túlfűtött rajongásom érte el, hanem magának az űrhajó külleme is. Kecses és masszív, a hátsó hajtóművek pedig olyan fantasztikus módon izzítódnak be, hogy kedvem lenne napokig a hajó hátsó fertályát figyelni. A belső kialakítása logikus és praktikus, bár tény, hogy ráférne némi festés.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.