Oldal kiválasztása

A különleges ügyosztály nyomozócsoportjának ismét a legbrutálisabb és legfelkavaróbb esetekkel kell szembenézniük: bántalmazás, gyilkosság, túszejtés szerepel a palettán, ám az igazság kiderítését semmi sem akadályozhatja meg.

kulonlegesugyosztaly.s04.4

Elliot Stabler nyomozó (Chris meloni) és társa, Olivia Benson (Mariska Hargitay) ezúttal egy igen felkavaró bűnügyet kapnak, ahol az áldozat Alzheimer-kórban szenved, és így kizárólag a nyomokra támaszkodhatnak. Egy gyermek rajz vezeti el Oliviáékat egy feltételezett elkövetőhöz, aki a mostohafiát bántalmazhatja. A buszpályaudvaron talált illegális bevándorló halott kisfiú pedig emlékezteti Fin Tutuola nyomozót (Ice T), hogy a rasszizmus még mindig komoly probléma New York városában. Kiderül, hogy Munch nyomozó (Richard Belzer) fura összeesküvés elméletei akár még segíthetik is a nyomozást. És Cragen kapitány (Dann Florek) végre elérte a csapatnál, hogy az FBI pszichológusát, Dr. George Huangot (BD Wong) végre csapattagként kezeljék. Mialatt Alexandra Cabot (Stephanie March) helyettes államügyész inkább távolodott a csapattól a jogi huzavonák miatt.

kulonlegesugyosztaly.s04.1

Azt szeretem a Különleges ügyosztályban, nem szükséges epizódról követni a sorozat eseményeit, ugyanis különállóan is értelmesek és élvezetesek, mivel igen lazán kapcsolódnak csak egymásba. Ám ahhoz, hogy lássuk a szereplők jellemfejlődését, persze érdemes sorrendben haladni, viszont ha éppen van feles negyvenöt percünk, vagy valamelyik tévécsatorna ad egy epizódot, nem kell attól tartanunk, hogy egy kukkot sem fogunk belőle érteni.

Történt egy „szereplőváltás” is: immáron B D Wong állandó szereplője lett a sorozatnak, ennek pedig én, mint Mulan (ugye mindenki tudja, hogy ő volt Shang eredeti hangja – és micsoda hangja!) és OZ rajongó felettébb örülök. Plusz Huang doki közreműködésével az elkövetők és áldozatok pszichológiájába is sokkal nagyobb betekintést nyerhet a néző, és bár ez sokszor lassabban halad, mint mondjuk a Gyilkos elmék gárdájában, mégis élveztess és felettébb érdekes.

kulonlegesugyosztaly.s04.2

Talán a sorozat legfelkavaróbb részei, mikor gyerekek az áldozatok, akik sokszor maguk sem tudják felfogni, miért is rossz az, ami velük történt. Itt jön elő Mariska Hargitay és Chris Meloni fantasztikus színészi játéka, mert hiteles nyújtják a szerető felnőtt és a gondoskodó nyomozó képét, akik mindent megtesznek az áldozatokért, még akkor is, ha ez saját épségüket, karrierjüket, vagy akár az egész rendőri szervezetbe vetett hitüket veszélyezteti.

Az egyik legérdekesebb ügy a negyedik évadban minden bizonnyal az az eset, ahol egy lány megölte támadóját, viszont a nyomozás során lassan kiderült, hogy egy nemváltó műtéten még át nem esett férfiról van szó, és maga az önvédelem is kérdésessé vált. Vajon a jog ezúttal képes lesz-e igazságot szolgáltatni, és vajon az állam lépést tartani az emberi lélek változásaival?

kulonlegesugyosztaly.s04.3

Igen, a Különleges ügyosztály minden epizódja felkavarja az állóvizet, és még órákkal később is eszébe jut a nézőnek egy-egy eset, ami megrázó, brutális vagy éppen olyan kérdést vet fel, amire korábban nem is gondolt. Ezek a sorozatok, pláne egy országos csatornán segítenek abban, hogy a néző kitágítsa látószögét, és olyan dolgokról szerezzen tudomást, amikről korábban még csak nem is hallott.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.