Oldal kiválasztása

Ez az a film, amit a párkeresésben pályakezdő fiataloknak, vagy tartósan szerencsétlen kevésbé fiataloknak, meleg szívvel ajánlanék. Talán nem is csoda, hogy így emlékszem rá, mert a forgatókönyv alapját egy tanácsadó könyv adja. S amit kifogásoltam a World War Z-ben, hogy nem követi hűen a könyveredetiben vázolt fiktív-riportkönyv szerkezetét és ezzel jól el is cseszi, azt megtaláltam ebben a filmben, hiszen ez a mű felfogható egyfajta jóbaráti tanácsadó-csevelyként, ennél többet pedig popkult-népszerűsítő párkapcsolati tanácsadó könyv nem is tudhat. Igaz, hogy nem olvastam az alapjául szolgáló művet, és tény, hogy a filmben ezek a bizonyos meglátások és jótanácsok elsősorban történetekbe ágyazva és mintegy szegről-végről összefüggő komplex históriaként vannak elbeszélve, mint egy modern tanmese, azért nem véletlen gondolom úgy, hogy megfelelő oktatófilm lenne.

nemkellesz1

A Nem kellesz eléggé, hasonlóan az méltán népszerű Igazából szerelemhez, több szálon futó cselekménnyel dolgozik, ám ezek a cselekményszálak a szereplők által összefonódnak. Bevallom, különösen szeretem ezt a történetszerkesztési formát, mert hasonlít egy baráti kör valóságához, ettől pedig nagyon közel hozza az elbeszélést az egyes emberhez.

A nyitójelenetben arra látunk egyfajta magyarázatot, hogyan alakul ki a nőkben (és férfiakban) az a tévkép, hogy ha valaki rosszul bánik velünk, az azért van, mert valójában szereti. (És tény, hogy van az a nem is olyan szűk réteg, aki egyszerűen képtelen adekvát módon kifejezni az érzelmeit, de ezen emberek értelmezését hagyjuk meg a hivatásos terapeutáknak.) Ez a nyitány nagyon érdekes, nagyon szemléletes, és fájdalmasan realisztikus. Rögtön utána, mielőtt még belecsapnánk a lecsóba, következik a film egyik jellegzetessége, egy rövid bevágás, amelyben egy párkapcsolati kérdésre „az utca random embere” mondja el tanácsait. Ilyen bevágások többször is megjelennek a filmben és nagyon humorosan fogalmaznak meg egyéni válaszokat. Azért érdemes rájuk odafigyelni, van bennük valami.

hesjustntiy7

A négy fő cselekményszál közül az első Gigi (Ginnifer Goodwin) és Alex (Justin Long) történetét mutatja be. Gigi egy kétségbeesetten szerelemre éhező, nagyon kedvelhető örökmozgó lány, aki a legtökéletesebb leképezése a nyitójelenetben elhintett tévedésnek. Jól látja ezt Alex, aki menedzser és pultos a bárban, ahol Gigi Conorra (Kevin Connolly) vadászik, mert a fiú nem hívta fel a randijuk után, amibe Gigi képtelen beletörődni. A lány már-már szánalmas viselkedését látva Alex úgy dönt, hogy megszánja Gigit és elmondja, hogy Conor a jóbarátja és ne is várja a hívását. Ebből kerekedik az a beszélgetés, amelyben Alex beavatja a lányt néhány titokba, hogy honnan tudhatja, ha nem kell igazán, s ezzel előlép a lány első számú tanácsadójává és barátjává is. Alex lesz tehát a realitások cinikus hangja, és Gigi megmentője, aki felnyitja a lány szemét: lehet, hogy van olyan eset, ahol a korábban érdektelen hímegyed később feleségül veszi a lányt és boldogan élnek, míg meg nem… de ők a kivételek, míg Gigi jobban jár, ha a „szabályként” kezeli magát.

he_s_just_not_that_into_you1

Persze Alexnek van alkalma tanulmányozni a másik oldalt is, mert jóbarátjának, Conornak is megvan a maga drámája. Conor ugyanis a szuperdögös jógaoktató Annaért (Scarlett Johanson) bolondul viszonzatlanul. Igaz, az ő rajongása nem teljesen alaptalan, mert korábban extrázott barátságot ápoltak a lánnyal, utóbb azonban Conor átváltozott elsőszámú önbizalom-tankjává, ezt viszont Conor képtelen belátni, így szüntelen epekedik Anna iránt és csaknem olyan elszántan taktikázik, mint Gigi, de ő még Alex tanácsaira sem fogékony.

Eközben Anna megismerkedik egy másik férfival, a ragyogó kék szemű, azonban nős Bennel (Bradley Cooper), aki azonnal rabul ejti, akárcsak a fiatal nő Bent. Anna legfőbb biztatója legjobb barátnője, a marketinges Mary (Drew Barrymore), aki egyébként Conor magánvállalkozásának hirdetéseit is intézi. Mary gyakorlatilag Alex ellenpólusa: a kivételek tárháza és az örök remény képviselője, Gigivel ellentétben mégsem képtelen elfogadni, ha valakinek nem kell eléggé.

scarlettandbradley

Szóval Anna beleesik Benben, és Ben is Annába, a férfi azonban próbál ellenállni a kísértésnek, mert a lojalitása Janine-hez (Jennifer Connelly), a feleségéhez köti. Azonban ez a becsületből kötött házasság korántsem elég erős ellenérv ahhoz, hogy el tudja felejteni friss rajongását a csábító Anna iránt. Ben és Janine házassága így inkább annak lesz példája, milyen az, ha a férfi elveszi a nőt, aki nem kell eléggé. Nem teszi ezt túl vonzóvá az az oldal sem, amit Janine él meg. Tehát jobb, ha időben észreveszed a jeleket, és inkább ahhoz mész hozzá, aki igazából szeret.

06into_600

Velük szemben áll Ben legjobb barátja, Neil (Ben Affleck) és szerelme, Beth (Jennifer Aniston), akik őszintén szeretik és becsülik egymást, de hogy ne legyen ennyire mesés ez a történeti szál sem, Neil hiába szereti teljes szívéből Beth-t, minden erejével húzódozik a házasságtól, noha már hét éve élnek kiegyensúlyozott kapcsolatban. Bennel ellentétben Neil nem gondol és nem is vágyik más nőre. Cserébe szépen intellektualizálja  azt, miért is felesleges a házasság, és ezt megpróbálja lenyomni Beth torkán is, aki azonban – mikor elbeszélget Gigivel, a munkatársával, aki friss örömmel osztja meg vele és másik közös munkatársukkal, Janine-nel, az Alextől felszedett tudását – kilép a kapcsolatból, mert úgy érzi, bármit mond is Neil, valójában azért nem veszi el, mert nem kell neki eléggé.

he_s_just_not_that_into_you11

Huhh, szusszanjunk, mert szövevényes a történet, de épp ez a jó benne, mert így olyan, mint egy másfél órás intenzív párkapcsolati gyorstalpaló, hiszen sok és sokféle kapcsolatot mutat be, még több nézőpontból. Minden mindennel összevág és hatalmas a csattanó. Igaz, részben az alapkoncepció arcán csattan, mi szerint nincsenek kivételek. Mert mi van, ha mégis…? Ez részben tekinthető belső ellentmondásnak, azonban ez is valóságszagú, hiszen a valóság nem követ semmiféle szabályt, noha az ember jobban teszi – és ezt a tanulságot mindenképp érdemes levonni –, ha felállít magának bizonyos szabályokat és követi azokat, még akkor is, ha a tévedés és korrekció jogát fenntartja.

Szerző

SzÁgi
SzÁgi
Szerkesztő

“Ha az elme gondolatokra éhes, legyenek éles fogai” – mondja Volys a sárkány a Bamarre hercegnőiben.