Oldal kiválasztása

A Vörös zsaru több szempontból vált ikonikus filmmé: elsősorban, mert egy remek alkotás, tele izgalommal és akcióval, másrészt pedig egy igazi enyhülést jelentett a hidegháborús ellenlábasok között.

voroszsaru.4

Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger), a moszkvai rendőrség kiváló tagja hosszú ideje üldözi már Viktor Rostavilit (Ed O’Ross), a hírhedt grúz drogkereskedőt, ám a férfinak megint sikerül megszöknie, ám ezúttal több rendőrt, köztük Danko társát is megöli. Viktor a Szovjetunióból az Amerikai Egyesült Államokba menekül, ahol egy chicagói őrmesternek, Art Ridziknek (James Belushi) sikerül elfognia a férfit, és ezen hír hallatára Dankót elküldik a városba, hogy hozza vissza a szökött bűnözőt. Viktornak megint sikerül elmenekülnie, ám ezúttal már két kőkemény zsaru szegődik a nyomába, akik ugyan szöges ellentétei egymásnak, de elhivatottságuk azonos, így bár kelletlen partnerként, mégis együtt dolgoznak a nagyobb cél érdekében.

Igen, a Vörös zsaru a klasszikus zsaru-buddy filmek közé tartozik, de a maga korában még úttörőnek számított ezzel az akciófilmek között, és sok, a nyolcvanas és kilencvenes évtizedben kijött mozit ihletett meg a film alapfelállása. A két főszereplő természetesen szöges ellentéte a másiknak, és a film végére bizony felfedezik a közös értékeket is, ám ez közel sem lenne annyira érdekes, ha nem lenne megfelelően és viccesen tálalva a film egésze alatt.

El kell ismerni, hogy a rendező, Walter Hill, és csapata bizony tudott egyet-mást a filmszakmáról, mert mesteri pontossággal adagolták az akciót, a humort és a személyes vonalat. Igen, a Vörös zsaruban bizony van karakterfejlődés, persze nem túl nagy, pontosan annyi, amennyi hitelessé és szerethetővé teszi a szereplőket – és ezeket sok mai filmben sem képesek megteremteni.

Belushi és Schwarzenegger szerintem remekül szórakozhattak a forgatás alatt, és bár az osztrák származású színésztől nem vártak el komoly színészi kvalitást, azért ahhoz is kell erő, hogy valaki ugyanolyan fejet vágjon, mikor a híresen vicces Belushi bedob valami poénosat.

A Vörös zsaru ugyanakkor nem csak ezért került be a filmtörténelembe, hanem mert ez volt az első alkotás, amit a nyugat forgatott a vasfüggöny mögött, persze a moszkvai jeleneteket nem a szovjet fővárosban vették fel, hanem Budapesten – ezért is látható mellékszerepekben annyi magyar színész is –, de ez közel sem von le az értékéből. Sőt, még a stáb egy kis csaláshoz is folyamodott, mikor egy jelenet erejéig valóban felbukkant Ivan Danko a Vörös téren, az igazi Vörös téren! Bizony, egy szórakoztató műsor is képes lehet befolyásolni a történelem menetét, persze nem sokat, de az enyhüléshez egy aprócska adalékkal hozzá járulhat.

voroszsaru.1

A Vörös zsaru egy remek akciófilm, humoros alkotás, ahol két nagyszerű karakter rombolja porig fél Chicagót, meg lövöldöznek, autót üldöznek, és persze a jó mindig győzedelmeskedik a rossz fölött. A film kiállta az idők próbáját, és majd’ húsz évvel később és vagy tucatnyi megtekintés után is élvezetes alkotás.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.