Oldal kiválasztása

Tarsem Singh neve sajnos igen kevés embernek mond valamit, pedig a rendezőzseni olyan hihetetlen és egyedi látásmóddal rendelkezik, amivel igen kevesen ebben a szakmában. Legelső munkája A sejt, ami egy olyan útvesztőbe viszi el a nézőt, ami tele van csodával és iszonyattal. Vigyázat, durva képsorok, vibráló színek és egy hihetetlen utazás vár a film megtekintőire!

asejt.1

Catharine Deane (Jennifer Lopez) egy újfajta eljárással segít beteg gyermekeken, akik saját elméjükbe ragadva ügyet sem vesznek a külvilágról. Catharine egy félig öntudatlan állapotban feltölti tudatát a betegébe, hogy ott, a képzelet erejét felhasználva segíthessen a bajbajutottakon, ám ez nem könnyű, és nem is veszélytelen feladat. Ám ezúttal egy másfajta betegen kell segítenie: Carl Stargher (Vincent D’Onofrio) sorozatgyilkos, akit az őt hosszú ideje üldöző Peter Novak (Vince Vaughan) kapott el, de még előtte a férfi elrabolt egy ártatlan nőt és egy olyan üvegkalitkába zárta, ahol szép lassan feljebb kúszik a víz.

Az idő szorít, és Catharine elvállalja különös megbízást, tudván, hogy egy olyan elmébe lép be, amely tele van szörnyűségekkel. Az utazás alatt sikerül feltárni Carl lelkének legsötétebb titkait, a legnehezebb emlékeihez sikerül hozzáférnie Catharine-nek, de vajon elég ügyes és gyors-e, hogy megmentsen egy ártatlant? Miközben a tudós egy idegen világban halad, addig Novak a saját módszereivel kutat az áldozat után, és szintén érdekes dolgokra bukkan Carl múltjából.

asejt.4

Mi tesz egy embert azzá, aki? Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik Tarsem Singh fantasztikus filmje, akinél közelebb talán még senki sem jutott az emberi elme kaotikus és gyönyörű világának megteremtésében. A gondolatok itt megelevenednek, a tettek pedig olyan módon kerülnek leképezésbe Carl elméjében, aminél szürreálisabbat talán még nem vittek vászonra.

Vincent D’Onofrio színészi játéka zseniális, lenyűgöző, és elemi erejű – a színész szó szerint lemosott mindenkit a pályáról, és elhalványította Jennifer Lopezt is (pedig a színésznő még feszes ruhát is felvett). D’Onofrio egyszerre játszotta az őrült gyilkost, a szörnyeteget a sötétben, a riadt férfit, a mártírt, az ártatlant és még vagy egy tucatnyi ikonikus jellemet. Vince Vaughan erőteljesen margóra szorult, de ez így is van rendjén, hiszen a film a gyilkos és a tudós párharcáról szól.

asejt.3

Az elmélet maga is érdekes, hogy az egyik ember elméjét át lehet ültetni máséba és az ezáltal vezetheti végig gondolatainak hihetetlen folyamán, ami a külső szemlélőnek érthetetlen formában jelenhet meg. Ezek a jelenetek bizony sokszor áthajlanak gyomorforgatóba, és még az olyan thrillerrajongó elmék is nehezményezhetnek egy-egy képet, mint én. De pontosan ez volt a rendező terve, hiszen olyat akart láttatni, amit előtte még senki más sem tett meg.

asejt.2

Tarsem Singh ritkán alkalmaz CGI technikát, inkább elkészítteti a kellékeket és felhasználja az extrém színeket, a kontrasztos, és a fény és árnyék harcát, ezzel pedig igazi vizuális élményt teremt egy viszonylag egyszerű és tucatszor látott krimi alap sztorin. Mert lássuk be, a „megvan a gyilkos, de x idő van az áldozat megtalálására” igazi klisé, ám A sejt egy olyan megvalósításban tárja elénk ezt az általános történetet, amire még nem volt példa, ezzel pedig műfajilag besorolhatatlanná válik. Erős thriller, gyenge krimi egy olyan vizuális hatással, amit nem lehet elégszer dicsérni!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.