Oldal kiválasztása

iamthor_pic1

A dokumentumfilmekkel az a problémám, hogy nagyon nehéz megragadniuk és fenntartaniuk a figyelmemet, mert bármennyire is érdekes az alaptéma, a száraz tények és számok felsorolása rövid időn belül unalmassá válik. Attól féltem, hogy az egyébként érdekesnek ígérkező Én, Thor is ugyanebbe a hibába fog esni, ám szerencsére nem ez történt. A végeredmény egy vicces, aranyos és rendkívül szórakoztató másfél óra.

iamthor_pic2

A cím sokak számára becsapós lehet, hiszen a mozi nem az északi istennel, se nem annak marveles verziójával foglalkozik. Jon Mikl egy kanadai zenész és testépítő, aki a hetvenes években vált híressé, főleg Kanadában és az Egyesült Államokban. Jont mindig is vonzotta a rock ‘n roll világa, ám a bodybuilding is nagyon érdekelte, és úgy gondolta, akár keverhetné is a kettőt – ekkor született meg színpadi alteregója, Thor, aki egy szál Superman bugyiban, bakancsban, valamint egy köpenyben lóbálja a kalapácsot, vasat hajlít és csábítja a csajokat, miközben tolja a kőkemény rockot. Thor showmanségének köszönhetően hírnévre tett szert, a közönség imádta, ám mégsem kapta meg a neki járó figyelmet, ráadásul a menedzserekkel sem ápolt jó kapcsolatot, ezért színpadi karriere pár év után abbamaradt. Nagjyából egy évtizeddel később azonban egy új bandával és egy új lemezzel próbált ismét rivaldafénybe kerülni, ám a nagy visszatérés nem úgy sült el, ahogy szerette volna, sőt, még egészségügyi gondok is gyötörték. Thor mindezek ellenére nem adta fel, és a még mai napig is zenél.

iamthor_pic3

Tudtam, hogy a mű egy biográfia, mégis úgy döntöttem, hogy mielőtt leülök megnézni a filmet, nem végzem el a kutatómunkámat Thorral kapcsolatban. Kíváncsi voltam, hogyan mutatja be a mozi ezt az alakot, mennyire hagyatkozik tényekre, véleményekre, valamint, hogy milyen archív felvételeket használ a rendező és azokat hogyan építi bele a filmbe. Jelentem, teljesen kívülállóként is működik a dolog, mert főszereplőnk születésétől kezdve élete minden egyes fontos állomását végigkövethetjük és minden momentum részletesen ki van fejtve mi, mikor, hogyan és miért történt, valamint, hogy mi lett a következménye. Engem ez a precizitás már meggyőzött, de nem ez az egyetlen erénye a biográfiának.

iamthor_pic4

A másik nagy plusz, ami miatt jó az Én, Thor, az az, akiken keresztül megismerhetjük a főszereplőt. Az egy dolog, hogy rengeteg olyan ember mondja el a véleményét, valamint meséli el az élményeit a showmannel kapcsolatban, aki valóban közel állt hozzá: bandatagok, menedzserek, feleségek, rajongók. Viszont igazán az teszi különlegessé ezt a dokumentumfilmet, hogy maga Thor is jelen van, és nem ám csak időnként bukkan fel, hanem a másfél óra jelentős részét ő narrálja. Azt hiszem, ennél közelebb nem igazán kerülhetnék személyéhez. Mellesleg főként ő az, aki színesebbé teszi a mozit a viccelődésével, a különleges háttérinfókkal, valamint a brutális őszinteségével a sztereotipikus rocksztárokkal ellentétben Thor egy igencsak megnyerő alak, nem csoda, hogy ennyire rajongtak és még mindig rajonganak érte.

iamthor_pic5

Az Én, Thor, tehát az élvezhető dokumentumfilmek közé tartozik, mert képes közel hozni az általa bemutatott témát a közönséghez. Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a zene, azon belül is inkább a rock és a metál iránt, és szeretne nem csak a nagy bandákról, hanem a kevésbé ismert figurákról is hallani.

A filmet a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül volt lehetőségem megtekinteni.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.