Oldal kiválasztása

A Budapesti Tavasz Fesztivál (április 10-26.) ünnepélyes megnyitójának keretében Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr tartott tárlatvezetést a sajtó képviselőinek. A folyamatosan kattogó fényképezőgépek zajában helyenként csak mondatfoszlányok jutottak el hozzám, de ez nem rontotta a művész jelenlétéből és fotográfiáinak minőségéből, hangulatából adódó élményt.

932_15813-p
Jack Nicholson és Zsigmond Vilmos a Cinikus hekus (1989) forgatásán
fotó: Elliot Marks

Az április 10-től június 21-ig megtekinthető kiállításon az idén 85 éves operatőr évtizedek alatt összegyűlt fotóit veheti szem- és szívügyre a nagyközönség. Aki teheti, most keljen fel a székből, ágyból, szekrénytetejéről, és a cikk továbbolvasása helyett menjen el a Ludwig Múzeumba. Megéri.
A kurátorok, Tomas Opitz és Puskás Bea a több ezer darabból álló gyűjteményből szakértő munkával válogatták össze a kiállítás gerincét alkotó 150 fotográfiát. A tárlaton végigsétálva Zsigmond Vilmos filmes életművéből is láthatunk részleteket, továbbá a művészről és operatőr társairól szóló dokumentumfilmeket is vetítenek, így teljesebb képet alkothatunk több mint félévszázados munkásságáról.
Az idén 85 éves művész filmjeinek védjegye a fény művészi alkalmazása, amely fotógráfiáiban is tetten érhető. Elmondása szerint a kiállítás képei közül az Ercsi nevű hajóról készült felvétel az egyik kedvence, mert imádja, ahogy a Nap fénye csillog a tavon. A fénykezelés mibenlétét és a kompozíciós elveket autodidakta módon, Dulovits Jenő Művészi fényképezés című könyve segítségével tanulta meg.

zsv_ercsi
Ercsi, Visegrád, Magyarország, 1952

Teremről teremre haladva mesélt még arról, mennyire szeret hidakat fényképezni, és azt is megemlítette, hogy legszívesebben fekete-fehér fotókat készít. Főleg naplószerűen fényképezett, így többségében emlékképeket láthatunk. Az arcok, a városok ívei, a természet játékai a világ különböző pontjairól fordulnak felénk, kanyarodnak a szemünkbe. Magyarországról az amerikai kontinensre repülve, onnan Dél-Afrikába s így tovább.
A saját örömére, emlékeinek megőrzésére készült képek mellett láthatunk fotókat nemzetközileg elismert operatőri munkáiból is, mint például A szarvasvadász című filmből, amiért 1978-ban kiérdemelte a Legjobb operatőrnek járó BAFTA-díjat.

along-route-66-usa-mid-1960s
66-os út, New Mexico, USA, 1962

Érdekességként megemlíteném, hogy az egyik félreeső teremben a művész Oscar-, BAFTA- és Emmy-díját is kiállították. Habár őszintén bevallom nem láttam még a Harmadik típusú találkozások című filmet, amiért 1978-ban elnyerte a Legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat, de a hetedik művészet szerelmeseként legszívesebben odanyomtam volna arcom az üveghez, hogy még közelebb kerüljek a kopasz szobrocskához, amit sosem volt még alkalmam ily közelről szemügyre venni.
A fentieket tekintve, utolsó (két) szó jogán csak ennyi álljon itt: fotókiállításra fel!

30807_thumb
Böbe a minareten, Eger, Magyarország, 1956

Szerző

Csányi Judit
Csányi Judit
Korábbi szerkesztő

Tarantino rendezte Disney-hercegnő, egyszer tizenkilenc napig bolyongtam a sivatagban, és egyetlen táplálékom egy magam ejtette tigris húsa volt.