Oldal kiválasztása

Egy ízig-vérig izlandi thrillerből készült amerikai remake az eredeti rendezővel biztosan jó lesz! Vagy csak egy kicsit amerikai… Vagy csak elmegy… Á, hagyjuk inkább az egészet a fenébe! Avagy megint vacak filmet találtam, level: Catleen.

csempeszek.2

Chris Farraday (Mark Wahlberg) ex-csempész éli megszokott, mindennapi életét: boldog apuka, és megértő férj. Ám nejének, Kate-nek (Kate Beckinsale) az öccse, Sebastian (Ben Foster) még mindig hisz a gyors meggazdagodást ígérő, ám igen nagy kockázatot jelentő csempészésben. Mint mindig, most is légy kerül a levesbe, vagyis ezúttal kokain a vízbe, amit a szállítmány címzettje, Tim Briggs (Giovanni Ribisi) nem néz jó szemmel, és bizony úgy dönt, a hibáért valakinek fizetnie kell. Chris ekkor kerül a képbe, és megmenti Sebastiant, ám ezzel a férfinak vissza kell térnie ahhoz az élethez, amit már maga mögött tudott – már ha ebből ki lehet egyáltalán szállni.

Contraband

Igen, a Csempészek egy teljesen átlagos, kilencvenes évekbeli storyval indított, és a minősége is hasonlóra sikeredett, mint az említett korszaké. Az alkotóknak eszébe sem jutott egy picit kilépni a komfortzóna vagy klisék világából, inkább maradtak a sablonnál: vagyis a jó csávó jön, megment mindenkit, és helyre teszi a világot. Tucatszor ellőt történet, egy igen unalmas és hosszúra nyújtott filmben, amit egyszer megnézni is sok.

Erre a szerepre amúgy kiválóan alkalmas Mark Wahlberg, aki pontosan erre képes, vagyis valódi színészi játékot nem tud felmutatni, pusztán nagyon csúnyán és/vagy keményen néz, jól áll a kezében a fegyver, és amúgy meg teljesen hihető bűnöző feje van. Hogy Kate Beckinsale miért nyúl folyamatosan mellé az utóbbi években, az rejtély számomra, de tény, hogy egymás után hozza ugyanazokat a karaktereket – talán egy pici elmozdulást a Total Recall remake-ben mutatott.

csempeszek.3

Az akciójeleneteket meg a verekedéseket tudom valamennyire pozitívan értékelni, mert korrektül megrendezett szcénák voltak, ahol persze repkedtek a golyók, meg fröcsögött a vér, de ezeken kívül igazán nagy dolgot nem tudott véghezvinni ezzel sem az alkotói gárda. Ez azért is sajnálatos, hiszen egy izlandi film amerikai újragondolásával állunk szemben, amit sikerült annyira amerikanizálni, hogy elveszett belőle minden egyediség és merészség.

A Csempészek egy totál klisés akciófilm, amit én is kizárólag Giovanni Ribisi miatt néztem meg – már a Jóbarátok óta rajongója vagyok a színésznek. Az adrenalinnal felturbózott részek még érnek valamit, de a mögötte található átgondolatlan és logikátlan körítés zavaró és érdektelen. Talán ha a készítők csak az akciórészekre figyeltek volna, és nem próbálnak meg valamiféle ócska drámai vonalat bevinni a történetbe, akkor az én irományom is pozitívabb hangnemű lehetett volna.

csempeszek.4

És mégis ki volt az a tökkelütött idióta, aki azt mondta Mark Wahlbergnek, hogy jó színész?

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.