Oldal kiválasztása

exmachina_pic1

Azt hiszem, rég történt meg velem olyasmi, hogy egy film vagy sorozat annyira magával ragadjon, hogy utána órákig ne tudjak kikerülni a bűvköréből, és arra ösztönözzön, hogy olyan kérdéseket tegyek fel magamnak, amikkel még nem feltétlenül szeretnék foglalkozni. Az Ex Machina az a fajta mű, aminél ugyan lehet sejteni, hogy mi lesz a végkimenetel, ám olyan furfangos csavart dob be, ami a feje tetejére állítja a világunkat.

exmachina_pic2

A történet szerint Caleb (Domhnall Gleeson) egy fiatal new yorki programozó, aki a világ legnagyobb internetes cégénél dolgozik, és miután megnyer egy versenyt, eltölthet egy egész hetet a cég fejének, Nathannek (Oscar Isaac) a titkos kutatóbázisán. Nem sokkal érkezése után kiderül, hogy főnöke elég nagy és bonyolult feladatot szánt Calebnek: egy Ava névre hallgató mesterséges intelligenciát (Alicia Vikander) kell tesztelnie, a kísérletnek a lényege pedig, hogy kiderüljön, Ava mennyire viselkedik emberként. Caleb el is kezdi a tesztelést, ami eleinte leginkább abból áll, hogy ő kérdez, Ava pedig – akinek csak az arcát, a kezeit és a lábfejeit borítja bőr, testének többi része egy robotra hasonlít – válaszol egy üvegfal mögül. Pár találkozás után azonban Ava elkezd egyre jobban érdeklődni Caleb iránt, sőt, flörtöl is vele, a férfi pedig arra gyanakszik, hogy Nathan direkt úgy programozta Avát, hogy manipulálja őt. Caleb neki is áll kideríteni az igazságot, ami sokkal komplexebb, mint amilyenre számított.

exmachina_pic3

Az első dolog, ami nagyon tetszett a filmben, az az „ültessük el a bogarat a néző füleiben”-taktika. Már onnantól kezdve, hogy Caleb belépett a bázis ajtaján, sejtjük, hogy itt valami nincs rendben, mert már a hely maga is kényelmetlenít: ablak nélküli szobák, egyszínű folyosók, minden olyan mesterségesnek és sterilnek hat. Nem szívesen lennénk Caleb helyében, akit eleinte szintén nyugtalansággal tölt el az épület atmoszférája – ez a momentum később fontossá válik az ő sorsával kapcsolatban. A bázis kinézetére még rátesz egy lapáttal. Ott van még Caleb bizonytalansága és gyanakvása Nathannel és Avával kapcsolatban, ami a nézők érzéseit és megítélését is jócskán befolyásolja, hiszen nagyon könnyű azonosulni Calebbel, aki ebben az esetben szinte ugyanolyan kívülálló, mint mi, laikusok.

exmachina_pic4

Aztán essék pár szó Aváról, aki egy olyan mesterséges intelligenciának van bemutatva, aki minden eddigit túlszárnyalja, és valóban ilyennek is érezzük. Hiába látszik a testén és olykor a mozgásán, hogy robot, mégis rendkívül meggyőző: mosolyog, elszomorodik, viccel, flörtöl, komoly filozofikus kérdéseket tesz fel – akárcsak egy ember. Ava szó szerint a tökéletesség netovábbja, és pont ez a veszélyes benne, mert mi van akkor, ha annyira valódi, ha nem csak a pozitív, de a negatív emberi tényezők is megvannak benne? Persze, ez még önmagában nem tűnik akkora problémának, mert kell, hogy legyenek rossz tulajdonságai, különben nem lesz emberi. A probléma ott kezdődik, amikor van egy olyan robotunk, aki nemcsak hogy különbséget tud tenni a jó, a rossz között, és ismeri az emberek reakcióit, hanem képes az önálló gondolkodásra is, és ezt a képességét bőven kihasználja, ám nem feltétlenül etikusan.

exmachina_pic5

A vége tehát, mint mondtam, valamilyen szinten kiszámítható volt, ám a tálalás rendkívül egyedi – én ehhez foghatót még nem láttam, és szerintem ez emeli ki igazán az Ex Machinát a többi, hozzá hasonló sci-fi közül. Aki meg akarja nézni ezt a filmet, készüljön fel arra, hogy megváltozzon az egész életszemlélete!

A filmet a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül volt lehetőségem megnézni.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.