Oldal kiválasztása

Még mindig nem tudom magamban hova tenni ezt az epizódot: epikus csatajelenetek, személyes válságok, és valami megfoghatatlan éter ötvözte, ami, ha jobban belegondolunk, a Vikings szíve-lelke.

vikings.s03.e08.1

Párizs, mesés kincsek otthona, a soha nem látott szépségű épületek által tarkított várost egy masszív és erős fal veszi körbe, melyet maga a folyó is megerősít. Párizs, a város, amit Ragnar ki akar fosztani. Párizs, a hely, ahol egy nő szíve erősebb, mint bármely harcosé.

Ragnar két szakaszra bontván embereit próbál bejutni a városba. A főkapunál Lagertha vezetésével egy kisebb csapat dolgozik azon, hogy betörvén a masszív ajtót, aprítsák a helyieket, ehhez pedig sok áldozatra, egy faltörő kosra, két erős lándzsára és még erősebb lovakra van szükség. De vajon Lagertha bízhat-e a mellé beosztott Kalfban, aki elvette címét és vagyonát?

vikings.s03.e08.4

Míg a kapunál erejüket megfeszítve dolgoznak a harcosok, addig Ragnar vezetésével megindul a hatalmas hajóraj a folyó mentén található falakhoz. Itt, Floki terveinek megfelelően faépítményeket toltak, amin keresztül a vikingek felmászhattak a masszív kőépítményen, hogy azon bejutva elfoglalhassák a város temérdek kincsét. Ám Párizs védői nem adják könnyen otthonukat és egy igazán gigászi csata veszi kezdetét, ahol mindkét felet hatalmas veszteségek érik. Floki, bízván az isteneknek tett áldozataiban, biztos a győzelemben, Rollo pedig olyan elszántsággal veti bele magát a harcba, amit régen láthattunk tőle, ám Björn, bizonyítási vágya hatalmas bajba sodorja őt.

Talán még soha ilyen kevés dolguk nem volt szövegíróknak egy epizódban. Gyakorlatilag a rendelkezésre álló idő nyolcvan százalékában alig beszéltek a szereplők, ám pont ez a kevés szó kellet ehhez a részhez, ami nem szólt másról, csak a csatáról. De mégis milyen csatáról! Minden jelenet egyszerre volt brutális, fennkölt, érdeke, durva, pörgős és nyugodt – és pont ez az az összetettség, amiért én nézem a sorozatot. A Vikings alkotói igazán nagyot gondoltak és mertek tenni, és bizony magasabb szintre emelték a sorozatot a csatajelenetekkel – a kiváló kamerakezelésért, és újszerű látásmódért pedig külön dicséret illeti őket.

vikings.s03.e08.2

Azonban bármennyire is élveztem magát a csatát, az utolsó pillanatai zavaróak voltak, majd a táborban történtek nagyon mélyre húzták le az amúgy igen kiváló epizódot. A szereplőkkel történtek inkább voltak önkényes megoldások a készítőktől, mint sem logikus döntések, vagy bekövetkezett tettek összessége. Ami Björnnel megesett az egy az egyben idegesítő volt, pláne a srác hozzáállása az egészhez. Lagertha és Kalf kapcsolatában komoly fordulat történt, ami még inkább emelte a karaktert a szememben – őszintesége és helytállása fantasztikus.

Sajnos megint nem múlt el epizód anélkül, hogy „megcsodálhattuk” volna Porrum hülyeségét. És emiatt nem csak az ostoba karaktert dorgálnám meg, hanem a készítőket is, mivel ha nem látjuk ezt a jelenetet, hanem minden csak akkor derül ki, mikor Björn hazatér, ezerszer ütősebb lett volna!

vikings.s03.e08.3

A Vikings mostanában igencsak felemásan teljesít, és erre az eheti epizód is ékes példa: a csata tévés bravúr, míg szinte minden, ami azután jött zavaró és felesleges.

Ja, és valaki vágja már fejbe Flokit!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.