Oldal kiválasztása

Sosem értettem mi bajuk van az embereknek Shia LaBeouffal, és mivel nem szeretem a szesztilalom korszakát, ezért ő volt az okom arra, hogy megnézzem a Fékezhetetlent, és miatta is tartom jónak a filmet – de igaz, hogy ehhez Tom Hardy is hozzájárult, de csak egy egészen kicsit.

lawless.1

Amerika, 1930, a szesztilalom utolsó évei, mikor zugfőzdében és kádakban erjesztett italt készített mindenki Virginia államban, ám ezek közül is kiemelkedő Franklin megye, vagyis a legnedvesebb megye, ahogy a szóbeszéd tartja. Itt élnek a Bondurant-fivérek, akik családi legendájuk okán elpusztíthatatlannak vélik magukat, és természetesen tiltott szeszfőzéssel foglalkoznak. Ám helyi érdekeltségüket megsérti egy újonnan jött felügyelő, aki komoly védelmi pénzt kíván bezsebelni a srácoktól, akik ezt nem igazán nézik jó szemmel. A szeszfőzés mellé felveszik rezüméjükbe a csempészést is, és ezzel kezdetét veszi a háború a megbízott és a testvérek között. De vajon mennyi tragédiát bír ki egy család?

LAWLESS

Bár a korszak nem éppen a kedvencem, azért a Fékezhetetlennek egészen sikerült velem megkedveltetnie. Az alkotók nagyon ügyesen építettek a nézők kevéske információjára a korszakról, és a film egésze alatt fokozatosan tárták fel a mélyebb aspektusokat a szesztilalomról, annak okairól, és úgy az egész miliőről.

A főszereplő testvérek jelleme kellően eltér egymástól, azonban mindenben van valami, ami miatt elhisszük, hogy ők valóban rokonok és szeretik egymást. Jack (Shia LaBeouf) a legkisebb lévén ő igényli e legtöbb figyelmet, ráadásul hibás döntései okozzák a legtöbb problémát és tragédiát – ám azt hozzá kell tenni, hogy mindig a jó akarat vezérelte, ha nem is mindig a józanész. LaBeouf mesterien alakítja az egyszerre szerethető és utálható srácot, aki ráadásul még kellően romantikus is – érdekes, hogy egy ilyen történetnek sikerült valódi szerelmi szálat alkotni, mikor a romantikus filmek kilencven százalékának ez nem megy.

lawless.2

A középső testvér, Forrest (Tom Hardy) a család esze, ám ismeretes csendességéről és halk szavúságától. Mindig kiáll a családja mellet, és talán neki leginkább van a helyén a szíve – pláne mikor befogadja a menekülő Maggie-t (Jessica Chastain). Sokan félreértelmezik Forrest szűkszavúságát – vagy ostobának, vagy gyengének vélik –, viszont mikor rájönnek tévedésükre már késő, ugyanis Forrest szó szerint bármire hajlandó a családjáért. Hardy kifogástalan alakítást nyújt a filmben, bár az én ízlésemnek is kicsit keveset beszélt, de ez már valóban kukacoskodás a részemről.

A film mesteri pontossággal dobja be a szinte már zsigerien kíméletlen és durva történéseket, amiket sokszor nem is kel látnunk ahhoz, hogy tudjuk micsoda tragédia történt. A tempó váltakozás, a lassú képi világ után hirtelen felbukkanó sötétség szinte elemi erővel csap le a nézőre – igen, az én várnyomásom is az égbe szökött, pedig ez nem könnyű feladat.

WETTEST COUNTYScene 103B

A Fékezhetetlen magyar címéhez kicsit sincsen köze, mert nem száguldozunk, hanem megmártózunk a szesztilalom bűzős mocsarában, és kilépve sem látunk mást, csupán vért és hullákat. De nem ez a film legnagyobb erénye, hanem a komplex karakterek, az okosan adagolt információk és a mesterien pontos csavarok. Kemény, elgondolkodtató és egy nagyon picit szórakoztató mozi – kell ennél több?

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.