Oldal kiválasztása

Megannyi ikonikus és vicces karakter után Jim Carrey gondolt egy merészet, és megmutatta, hogy nem csak gumiarccal tudja szórakoztatni közönségét, hanem ügyes és okos színészi játékával is. A 23-as szám pedig egy remek forgatókönyv, ami bizony sok lehetőséget nyújtott Carreynek, hogy kitörjön végre Stanley vagy éppen Ace árnyékából.

a23asszam.1

Walter Sparrow (Jim Carrey) boldogan él feleségével, Agathával (Virginia Madsen), és kisfiúkkal, Robinnal (Logan Lerman), ám a család életét felbolygatja egy letehetetlen könyv. Agatha talált rá egy különös, 23-as szám című kötetre egy antikváriumban, és mivel jó ajándéknak tűnt, megvette Walternek. A különös kötet hamar magával ragadja a férfit, aki szinte rögeszméssé válik olvasása közben. Az író, Topsy Kretts azonban nem fejezte be művét, hanem abbahagyta a huszonkettedik fejezetnél. Walter, feleségével karöltve elindul az író nyomába, ám útjukat halálesetek, korábbi gyilkosságok, és kísérteties hasonlóságok kövezik. Vajon mi köze a 23-as számnak Walter életéhez, és ez miért van jelen mindenhol a világban?

a23asszam.2

A 23-as szám alkotói egy rendkívül izgalmas és szokatlan oknyomozói kalandba vonják be a nézőt, a film szinte percekkel a főcím után magába szippant, és nem enged el a stáblistáig. A motivációk mind a helyükön vannak, a szinte már mániákus útkeresés bárkit magával rántana, így érthető, hogy Walter miért vált rabjává a 23-as számnak. Nagyon ügyesen beépítettek minden apró motívumot, ami ezzel a számmal kapcsolatos, komoly kutatómunka előzhette meg a film elkészültét – bravó.

A filmet egyértelműen Jim Carrey színészi játéka uralja, mellette szinte eltörpülnek a többiek, de ez közel sem azt jelenti, hogy nem nyújtanák a maximumot, éppen ellenkezőleg, a számukra megadatott kevéske lehetőséggel mesterien bántak a szereplők, különösen a kisfiút alakító Logan Lerman – érdemes odafigyelni rá, mert nagy jövő előtt áll. Carrey pedig egyszerűen pazar ebben az apuka szerepben, ahol a normális és teljesen átlagos életet élő fickóból szépen lecsúszik egy mániákus elmebeteggé, akit nem hajt más csak az újabb nyom és rejtély. Ezentúl tessék több, komolyabb szerepet adni neki, mert nem csak nevettetni tud, hanem színészkedni is!

a23asszam.4

A történet csavarjai szinte már epikus magasságúak – igen, így többes számban –, mindegyik logikusan illeszkedik a másikhoz, mégis van, hogy teljesen ellentmond a korábbiaknak. A film végére pedig megkapjuk a válaszokat, és a fogaskerekek bizony szépen összeállnak – az óra pedig elkészült és ketyeg. A lezárás nekem kicsit sziruposnak hatott, de el kell ismernem, hogy pont ez adja meg a kellő hatást a végén – a helyes döntések sorozata, amik ideáig elvezették a szereplőket, és minket nézőket is.

a23asszam.3

A 23-as szám egy mesteri thriller, komoly kérdésekkel a létezésről, az emlékekről, és arról, hogy kik vagyunk mi valójában. Nehéz eldönteni mi félelmetesebb a filmben, a csavar a végén, vagy, hogy az életben tényleg minden leírható számokkal!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.