Oldal kiválasztása

Minden dolognak vége szakad egyszer, és sajnos ez a Deadwoodra is igaz, a sorozatból ugyan bőven többet ki lehetett volna hozni, ám az HBO, és a showrunner folyamatos vitái miatt a show nem folytatódhatott. Bár a harmadik évad kellő lezárást kap, azért mégiscsak rossz látni, hogy egy ilyen magas minőségű sorozat idejekorán ér véget (hasonlóan a Newsroomhoz, vagy a mindig felemlegetett Fireflyhoz).

deadwood.s03.2

Deadwood már nehezen maradhat ki a közeli államok territoriális viszálykodásából, ezért szavazást kezdeményeznek a helyi vezetők szerepére, ugyanis Dakota hatásaira hirtelen mindenkinek akadt ellenfele. Leginkább Seth Bullocknál (Timothy Olyphant) meglepő a verseny, hiszen a mostani sheriffet nem szerették ugyan sokan, de tisztelték jelleme és előrelátása miatt. Még az az Al Swearengen (Ian McShane) is, aki a leginkább ellenfelének tartotta a rend éber őrét. De ha egy nagyobb ellenséggel kell szembenézni, Deadwood igencsak szokatlan városában mindenki hajlandó összefogni.

Alma (Molly Parker) terhessége nem várt következményekkel járt, így a doktor felajánlotta a segítségét, hiszen ezúttal Alma élete lett a tét. Így bár az érdekházassága Ellsworth-szel (Jim Beaver) ok nélkül maradt, mindketten szeretik és tisztelik annyira a másikat, hogy kitartsanak mellette, különösen mivel Alma most indította be legújabb vállalkozását, az első deadwoodi bankot. Ám a nő sajnos visszatért régi, rossz szokásához, és ez hirtelen tragédiát idézett elő mindenki életében.

deadwood.s03.1

Vajon a város képes egyszerre harcolni Dakotával, a Pinkerton bandával, és Hearst embereivel? Vagy ezúttal megroppan ez a hétköznapinak kicsit sem nevezhető közösség és beáll a civilizáció fejlődési hullámába?

A szokásos széthúzáshoz képest, most a szereplők inkább az összetartás felé hajlottak, mivel a nagyobb ellenség ráébresztette őket arra, hogy a városban lakók talán nem is annyira veszélyesek. Erre legnagyobb bizonyíték, mikor Almára lőttek rá a nyílt utcán, és Swearengen az erkélyről ugrott le, hogy fedezékbe vonja a nőt, miközben Bullock minden követ megmozgatott, hogy elkapja az elkövetőket.

deadwood.s03.3

Sajnos a tragédia és a hirtelen halál itt nem szokatlan, és most nemcsak egy szeretett szereplőtől kellett elbúcsúzni – aki talán az egyetlen pozitív jellem a sorozatban –, hanem egy gyermek halálával is szembesülni kellet. Ugyan volt már erre hasonló példa, hiszen a Kristen Bell által alakított Flora Anderson szinte még gyerek volt, mikor halálos sebet kapott, ám ezúttal egy sokkal fiatalabb szereplő esett áldozatul a város csetepatéinak.

Bár sok karakter kapott végre pozitív lehetőséget a jövőre nézve – ebben Trixie (Paula Malcomson) az éllovas – azért jellemükből adódóan néha visszarohannak abba a negatív szituációba, ahonnan jöttek. Trixie ezúttal ismét elveszti a fejét, és heves természetével olyan tettet hajt végre, amivel bár mind egyetértünk, azért sajnálatosan tudjuk, hogy mi lehet egy elhibázott döntés végeredménye Deadwoodban.

deadwood.s03.4

Igen, ez a sorozat záró évadja, és bár nem szeretem a westernt, bizony nekem is hiányzik a Deadwood szókimondó, naturalisztikus és trágár stílusa. De meg kell hagyni, a készítők egy méltó és emblematikus lezárást adtak a show-nak, egy olyan apró fénysugárral a végén, hogy még vissza lehessen hozni mindent. Azonban a készítők által ígért nagyfilm sosem készülhetett el, pedig nemcsak a színészek élvezték volna, ha ismét belebújnak agresszív, erőszakos és káromkodó szerepeikbe, hanem mi nézők is kígyózó sorokban álltunk volna a mozi pénztárak előtt.

Igen, a Deadwood mocskos, durva, kegyetlen és erőszakos, de nem ez adja az igazi értékét, hanem a szereplői, akik mind valóságos figurák, telve hibával, és olykor, egy picike jósággal is. Western rajongóknak kötelező, mindenki másnak, erősen ajánlott (persze erős gyomrúak előnyben).

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.