Oldal kiválasztása

Ha azt hittük, hogy az első évadban láttuk Deadwood minden mocskát, akkor bizony nagyot tévedtünk, hiszen ez a város még mélyebbre süllyedt benne, és olyan új fordulatok történtek, ami örökre megváltoztatják a hely képét.

deadwood.s02.3

A város, hogy elkerülje a közeli államok fennhatóságát, önállósította magát és saját intézményeket szervezett, így lett Seth Bullock (Timothy Olyphant) ismételten a rend éber őre, és a város egyik vezető méltósága Al Swearengen (Ian McShane), a Gem nevű bordélyház tulaja. De az, hogy felvették hivatalukat, még nem akadályozza őket abban, hogy folytassák szokásos üzérkedéseiket – olykor piti csalásaikat, vagy nagyszabású terveiket. Bullock és Alma Garret (Molly Parker) kapcsolata pedig fordulóponthoz érkezik, mivel a férfi felesége és kisfia nemsokára Deadwoodba érkezik. Szakításuk után azonban kiderül, hogy Alma gyermeket vár, viszont Trixie (Paula Malcomson) javaslatára meg is találja a megfelelő férfit, aki lenne oly lovag, hogy megmentsen egy hölgyet a szégyentől.

Eközben Alma felett gyűlnek a fellegek, mikor kiderül, hogy a Pinkertonok, szimatolnak utána, illetve a tragikusan elhalálozott első férje után, azonban ezt a furcsa helyzetet Swearengen kívánja rendezni, aki a leginkább piszkos az ügyben, mégis kedveli a belevaló özvegyet. A Pinkertonok tevékenysége nem ismeretlen Swearengen előtt, aki már korábban is összetűzésbe került a nem éppen törvényes nyomozási, illetve behajtási feladatokat ellátó társasággal. De úgy tűnik, a Gem tulajának nem csak velük kell megküzdenie, hanem egy náluk sokkal veszélyesebb ellenséggel: a kapzsisággal!

deadwood.s02.2

Bár a sorozat leginkább a káromkodásairól és a naturalisztikus és kíméletlen jeleneteiről híres, valójában a Deadwood egy sokkal bonyolultabb és komplexebb show, ahol a megannyi szereplő hihetetlenül érdekes viszonyban áll egymással. Vegyük például Al Swearengent, aki egy ízig-vérig romlott bűnöző, nem okoz neki gondot, ha meg kell ölnie valakit, és a hulláját megetetni a disznókkal, de amint megtudja, hogy Alma Garret miatta válik célponttá, azonnal a nő segítségére siet, és a maga módján a védelmére kel. Pont ezek az árnyalatok, a szereplők személyiségének rétegei azok, ami igazán megkapóak a sorozatban.

Seth Bullock hasonló utat jár be, mikor úgy dönt, hogy szakít Almával, nehogy rossz színben tűntesse fel feleségét – és ekkor jön be az igazi csavar, ugyanis felesége és fia valójában a testvére özvegye és gyermeke, és azért kérte nőül az özvegyet, hogy megfelelő életet tudjon biztosítani mindkettejük számára. Az önfeláldozás egy igen nyakatekert módját választotta, amivel én nem értek egyet, de döntéseit teljesen meg lehet érteni.

deadwood.s02.1

A sorozat talán legemblematikusabb figurája nem a főszereplő férfiak, hanem Trixie, a szajha, aki tűzrőlpattant, gondoskodó, és a maga módján okos is – és pont ebből fakadnak a hibás döntései. Talán Trixie az egyetlen méltó ellenpárja Swearengennek, és bár nem alkotnak egy párt (hála az égnek), a nő képes egyedül átlátni a dolgokat a férfi körül, és még akkor is szeretni és gondoskodni róla, mikor az a legnagyobb bajban van.

deadwood.s02.4

A Deadwood nyersessége már szinte legendás, és ebből még többet láthatunk a második évadban, ahol abortusztól kezdve erőszakig, szinte mindent láthatunk. Kell hozzá gyomor? Bizony nagyon is, de garantálom, hogy aki szereti a komoly karakterdrámákat, és hajlandó kicsit kilépni a komfortzónájából, az bizony egy remek és egyedi stílusú sorozatot fog kapni.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.