Oldal kiválasztása

Azt meg kell hagyni, az HBO nem retten vissza a különleges sorozatoktól (talán emlékeztek még az OZ-ra), és ennek ékes példája a Deadwood, ami egy rendkívül kemény és naturalisztikus western-sorozat, és ez a show tartja a tévétörténelemben az egy percre jutó legtöbb káromkodás rekordját. Teszi mindezt úgy, hogy szinte észre sem venni, hiszen minden kimondott szó, színészi nüansz, csavar annyira pengeélesen van megtervezve és előadva, hogy szinte kilép a város mocska saját medréből, és egyenesen beköltözik a néző otthonába.

deadwood.s01.4

1867-ben járunk, mikor az észak-amerikai kontinens nyugati fele még vad volt, a prérit indiánok, utazók és rablók járták, és egy kevéske aranyért is bárki megölte volna a legjobb barátját. Seth Bullock (Timothy Olyphant) úgy dönt, otthagyja a Montana állambeli marsalli hivatalt, és inkább az újonnan meghódított területekre viszi útja, ahol tervei szerint vaskereskedést nyit. Deadwoodban az az igazán különleges, hogy egyik állam fennhatósága alá sem tartozik, így a törvényeik sem vonatkoznak rá, itt az igazságot pisztolygolyók, vér, arany, alkohol és szajhák döntik el – olykor ebben a sorrendben.

Al Swearengen (Ian McShane) az egyik helyi csehó tulajdonosa, nem mellesleg pedig az egyetlen bordélyház vezetője, és vérbeli bűnöző, akinek kapcsolati hálója túlmutat a bányásztelepülés határain. Brom Garret (Timothy Omundson) a tapasztalatlan és jóhiszemű üzletember egészen New York városából utazott nyugatra újdonsült feleségével, Almával (Molly Parker), hogy édesapja pénzén maga is aranybánya-tulajdonossá váljon. Csakhogy Brom rossz döntéseket hoz, rossz férfiakban bízik meg, és ennek meg is fizeti az árát.

deadwood.s01.1

Deadwoodban azonban mindenki gyorsan túllép a halálon, a baleseteken és az eltűnt személyeken, hiszen annál sokkal fontosabb, hogy egy új kupi nyílhat, így Swearengennek vetélytársa akadhat. Ám a legnagyobb gondot mégis az utazókat veszélyeztető indiánok és rablóbandák jelentik, akik le is mészárolnak egy telepes családot, pusztán egy szőke kislány marad életben, akit végül Alma vesz szárnyai alá.

Ahogy a bevezetőmben említettem, a sorozat bizony minden mocskot elénk tár, amit a vadnyugat csak kínálni tud: gyilkosság, erőszak, becstelenség, csalás, hogy csak párat említsek. A készítők bizony nem fukarkodtak a naturalisztikus jelenetekkel, például Al Swearengen kedvenc holttest eltüntetési módszere, miszerint a hullát megeteti a kínai disznótulajdonos állatkáival, vagy akkor sem teketóriáztak, mikor megmutatták, mi is történik egy olyan bordélyházban, ahol nincsenek szabályok.

deadwood.s01.3

Igen, ebben a brutális sorozatban bizony mindenkit érnek atrocitások, és kellően bemutatja azt is, hogy a nőknek nem sok beleszólásuk volt a közéleti dolgokba. Ám itt jön elő a sorozat egyik nagyszerű eleme, hogy nem csupán a vadnyugat felszínét kívánja bemutatni, hanem azt a sok apró szálat, ami az embereket összeköti, és itt bizony sokszor adódik, hogy egy nő pendíti meg azt a húrt, ami alapján egy férfi cselekszik. A Deadwood talán legnagyobb erénye ebben a bonyolult kapcsolati hálóban létező emberek bemutatása és mozgatása. Minden szereplőnek megvan a maga érdeke, és aszerint cselekszik, hol jól, hol rosszul, de minden döntés mögött valódi és kiforrott karakter található –lenyűgöző írói teljesítmény!

deadwood.s01.2

A sorozathoz már az elején is kell gyomor, az évad előrehaladtával pedig még inkább. A magyar szinkron pazar, hiszen hála a magyar nyelvben fellelhető széles káromkodás-repertoárnak, sokkal árnyaltabbak ezek a szövegek, mint az eredeti nyelven, és ezáltal még valóságosabbak. Pedig én alapvetően nem kedvelem a western műfaját, ám a Deadwood annyira okosan, ügyes csavarokkal, szerethető és gyűlölhető karakterekkel megalkotott történet, hogy képes bárkit a képernyő elé szegezni, aki jól akar szórakozni, bírja a durvaságokat, és szereti, ha egy történet komplex egészet alkot.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.