Oldal kiválasztása

A Verdák után hatalmasat csalódtam a Pixar stúdióban, de nem én lennék én, ha ennek ellenére nem akartam volna megnézni a folytatást. A Verdák 2 sem volt képes olyan szintű élményt nyújtani, mint a csapat korábbi munkái – de azért az első filmnél bizony jobban sikerült.

verdak2.4

Az immáron négyszeres Szelep Kupa-győztes Villám McQueen othonának tekinti Kipufogó-fürdőt, és így, amikor csak teheti, ott piheni ki a versenyek és felkészülések fáradalmait. Ám egy új versenyt hirdetnek, méghozzá az egykori olajmágnás Sir Miles Benzington, aki az általa újonnan felfedezett bio üzemanyagot kívánja így népszerűsíteni a világban. McQueen eleinte ódzkodik az újabb versenytől, hiszen nemrég tért vissza barátaihoz, ám egy olasz Forma-1-es versenyző inzultálása, és Matuka nem túl szerencsés telefonálása után kénytelen beizzítani a motort, felcsapni a fényszórókat és nekivágni egy országokon átívelő versenynek.

verdak2.3

Flynn McKémbridge, az angol tikos ügynök szörnyű felfedezést tesz a Csendes-óceán messzeségébe vesző olajfúrótornyon, ahonnan épphogy sikerül csak megmenekülnie. Flynn Japánban bukkan fel ismét, ahol át kívánja adni az általa dokumentált esetet egy másik ügynöknek, ám rátámadnak, így nem marad más választása, mint az éppen akkor ott tartózkodó Matuka alvázára ragasztja a titkos anyagot. Természetesen a bumfordi ám szeretetteljes Matuka erről mit sem tud, hiszen azzal van elfoglalva, hogy legjobb barátja, McQueen őt is elhozta a világkörüli versenyre – bár ez utóbbit Villám már igen sokszor megbánja még.

Az alkotóknak végre sikerült egy kicsivel összetettebb történetet összehozniuk, és az ügyesen elhelyezett információkkal még valódi csavart is belevittek a filmbe – ez amúgy nagyon hiányzott az előző részből. Ezúttal maga a versenyzés háttérbe szorul, és inkább a kémügyre koncentrálnak, ahol ügyesen el is rejtettek pár fricskát a kémfilmekről, és azokról a klisékről, amiket azok rendszerint bemutatnak.

Cars 2

Kipufogó-fürdő és az ottaniak sokkal kevesebbet szerepelnek a történetben, azonban ezek a pillanatok végre minőségi munkák, és valóban kezdenek kirajzolódni a háttérszereplők jellemvonásai is. A filmben természetesen Matuka vitte a prímet, aki bugyuta naivitásával és hatalmas rozsdás szívével szó szerint ellopta a műsort McQueentől – és ez az, ami igazán jót tett a Verdák 2-nek. A kettejük között felmerülő konfliktus még mindig kissé gyermekded és unalomig ismételt, ám pontosan ezért olyan szórakoztató. Matuka már a korábbi filmben is megmutatta, hogy több egy buta lénynél, ám valódi jellemfejlődését itt lehet igazán megtapasztalni. Az igazi jutalomjáték pedig Matukának és Flynn McKémbridge technikus, Holley de Luxnak köszönhető – már csak ezért a szcénáért is megérte megnézni a filmet.

verdak2.1

McQueen még mindig megmaradt annak a versenymániás autónak, amilyen korábban volt, bár kétségtelen, hogy ő is változott valamennyit. Sally szinte alig kapott játékidőt, és sajnos a korábban talpraesett lányból most egy csini „háttértáncost” csináltak, aki pusztán asszisztál Villám mellett, de érdemben nem tesz hozzá semmihez sem.

A Verdák 2 határozottan fejlődést mutat elődjéhez képest, bár még mindig nem ér a közelébe a Pixar többi filmjéhez (főleg a Szörny Rt-hez nem, bár nekem az a kedvencem, szóval elfogult vagyok). Remélem, hogy a soron következő folytatás is hasonló színvonalbeli emelkedést mutat, mert akkor végre valahára lesz értelme a beszélő autóknak.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.