Oldal kiválasztása

IZombie. Végre eljött egy újabb zombis sorozat ideje, de ez az alkotás merőben más stílusú, mint a The Walking Dead vagy a Z Nation. Ha kéne egy példát mondanom hasonlóság terén, akkor egyedül csak a Halottnak a csók c. sorozat jut az eszembe, ami szintén úgy vegyítette a fekete humort az abszurd képi és történeti világgal, hogy elmeorvos legyen a talpán, aki érti. Hölgyeim, és vérnyulaim, jó étvágyat kívánok az IZombie első részéhez.

 IZombie SE01E012

Főhősünk, Olivia “Liv” Moore (Rose McIver) életében minden tökéletes volt: remek kórházi állás, család, barátok és főnyeremény vőlegény, de egy végzetesnek ígérkező buli után, valahogy zombi lett belőle. Mindenét otthagyva a korábbi munkahelyén lévő hullaházban lel menedéket, és „támogatót” a dilis boncnok Dr. Ravi Chakrabarti (Rahul Kohli) személyében. Zombi létére embersége megmaradt, de ezért az állapotért havonta legalább egyszer agyat kell ennie, és, egyfajta mellékhatásként, látja a megevett agyak tulajdonosainak az emlékeit. Ezen a ponton kapcsolódik be a kezdetben elég szkeptikus nyomozó Clive Babineaux (Malcolm Goodwin), aki a doki segítségét szokta kérni a megoldatlan ügyekben. De persze van még itt szerelmi bánat Liv részéről, ugyanis a zombiság miatt kapcsolatának Major Lilywhite-al (Robert Buckley) is annyi lett – de ez még nem gátolja meg abban, hogy meg nem oldott ügyekben segédkezzen, persze csak titokban.

 IZombie SE01E011

Már az első perctől kezdve imádom ezt a sorozatot. Érdekes, hogy ez is, mint anno a The Walking Dead, képregény formájában látta meg a napvilágot, és a történetet nem kisebb ember kapta fel, mint a Veronica Mars rendezője, Rob Thomas. Tőle meg már megszoktuk a bizarr hangvételű műveket, és ez persze az IZombie-ra is igaz. Maga az alapszituáció is elég hajmeresztő, és emellett kérdésekkel teli: Liv, bár zombivá vált, így semmije nem működik (szív, gyomor, vérkeringés), mégis képes normális emberként cselekedni – legalábbis az idő legnagyobb részében. De akkor miért kell neki agyon élnie? Miért látja az elfogyasztott memóriatartóban lévő emlékeket? Az őt támogató doki miért nem kísérletezik rajta? Na, jó. Az utóbbi csak nekem nagy lila köd – már túlságosan hozzászoktam a Holtak Napja féle Frankenstein dokikhoz.

 IZombie SE01E013

Ha már itt tartunk, a szereplők mellett a történet sem teljesen józan: kezdő ügynek betesznek egy ismeretlen nőt, akiről Liv „vacsorája” után kiderül, hogy egy prosti volt, és hogy mindössze egy gyűrű miatt kellett meghalnia. Jó, kevesebbért is folyt már vér, de akkor is! Továbbá nem csak Liv kattant (mondjuk, ő inkább csak azzá válik), de Dr. Chakrabarti-nak egy az egyben elmentek otthonról, és nekem Clive sem tűnik teljesen százasnak. De ez még csak az első rész, remélem lesz még itt agyatlanság bőven.

 IZombie SE01E015

Aki kedveli a zombikat, a fekete humort, és van némi szabadideje, az nyugodtan kezdjen bele ebbe a kis gyöngyszembe. Az IZombie érdekes, valamilyen szinten már értéket is mutat, de még hátra van tizenegy rész, hogy e merész állításomat bebizonyítsa. Csak én lettem éhes ettől a cikktől?

IZombie SE01E014

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.