Oldal kiválasztása

Túl vagyok életem első IMAX-élményén – hát nem volt valami nagy durranás – és ezzel megvan a legcukibb robotverseny második helyezettje is. Szóval, íme Chappie, a cserkészrobot kicsit sem vidám, de annál szívhez szólóbb története.

chappie2Időben a nem is annyira távoli jövőben járunk. Az első jelenetekben már láthatjuk a Chappie-hez hasonló cserkészrobotokat bevetésen, amint néhány rablót üldöznek – nekik később egyébként igencsak fontos szerepük lesz. A cserkészeket egy Deon Wilson (Dev Patel) nevű mérnöknek köszönheti a rendőrség, és igen nagy sikerrel szorítják vissza segítségükkel a bűnözést. Így Deon munkahelyén elég jól megy a szekér, kapják az új rendeléseket, minden szép és jó. Persze ez nem mindenkinek tetszik annyira, hiszen mindig van egy féltékeny munkatárs. Vincent Monroe (Hugh Jackman) volt katona. Ő is tervezett egy robotot, azonban a rendőrség több ízben is visszautasította már. Nem is teketóriázik, amikor azt veszi észre, hogy Deon valami sunyiságon dolgozik.

?????????????????Na, és mit sunyizik Deon? Mesterséges intelligenciát akar létrehozni. Persze csodák csodájára ez már a film elején sikerül neki, azonban a főnök (Sigourney Weaver) nem engedélyezi a tesztet, elvégre mi szüksége volna, „verseket író robotra”. Kit érdekel ugyebár az evolúciós ugrás, meg az érzelmes robot, amikor neki éppen gyilkológépekre van szüksége? Deon azonban nem nyugszik és mégis kipróbálja az új technológiát egy leselejtezett roboton. Nagy balszerencséjére azonban a korábbi rablók elkapják őt, hogy segítsen nekik egy rablásban. Erre az egyetlen mód, ha odaadja nekik a robotot. Így születik Chappie (Sharlto Copley), aki eleinte olyan, mint egy ijedt kutyakölyök, azonban gyorsan tanul, így néhány nap alatt már kifejezetten okos és érzelmes robot lesz belőle. Na, de mennyire lehet jó eredménye annak, ha bűnözők nevelik fel?

chappie4Néhányszor majdnem a szememhez kaptam, meg kell hagyni. Chappie egy hihetetlenül kedves és naiv robot. Nehezen tanul bele az életbe, ami az áramkörei számára kicsit sem logikus. Viszont nagyon megható, ahogy Yolandi (Yo-Landi Visser), a rablólány nevelgeti őt, és bár nem mintaanya, azt meg kell hagyni, hogy a szíve a helyén van. Chappie gyakran megijed, könnyen megbántódik, ráadásul minden hülyeséget elhisz a nevelőszüleinek – de pont ez az, amitől a néző megszereti őt, ugyanis ezzel kiváltja a védelmező-reflexet. Kedvünk támad megölelni és hazavinni, ahol nem érheti őt semmi baj. A szövege aranyos és vicces, próbálja elsajátítani a szlenget, és időnként elég furcsán érvel – „Chappie okos. Van benne GPS.”.

chappie1Ebben a filmben nincsenek klasszikus értelemben vett jófiúk. Deon még aránylag közel áll hozzá, de őt sem lehetne valójában annak nevezni. Ez az a hely, ahol a lövöldöző rablóbanda a jófiúk csapata, mert valószínűleg Vincentnek nem sokan akarnak szurkolni. Emellett például Yolandi tesz is róla, hogy a nézők megkedveljék – nem csak a nagy szívével, de azzal is, hogy végül megmutatja, hogy mennyire belevaló csaj is ő. Ez szerintem elég fontos pont, mert rajta kívül egyetlen női szereplő van, Deon főnöke. Így aztán ha már ilyen kevesen vannak, erőseknek kell lenniük, hogy meglegyen az egyensúly. Jelentem: a dolog sikeres volt.

chappie5Ha valaki még ezek után sem kedveli a robotokat, akkor valami nagy baj lehet a fejével. Wall-E után Chappie a legédesebb kis áramkörös a világon. Aki nem szereti a droidokat, az azért, aki pedig igen, az meg azért nézze meg, ugyanis garantáltan imádni fogjátok őt.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!