Oldal kiválasztása

bettercallsaul_s01e06_pic1

A pletykák beigazolódtak: előző cikkemben említettem, hogy az eheti részben valószínűleg egy mellékszereplőre helyeződik majd a hangsúly, és így is lett. Az alkotóknak, Vince Gilligannek és Peter Gouldnak sikerült úgy beiktatniuk a szériába ezt a kis kitérőt, hogy a nézők számára ne legyen kizökkentő, valamint élvezhető és érdekes maradjon – ja, és úgy, hogy közben főhősünket se iktassák ki teljesen.

bettercallsaul_s01e06_pic2

Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) egykor a philadelphiai rendőrség tagja volt, ám nem sokkal nyugdíjba vonulása után szorult helyzetbe került. Fia, a szintén az őrsön dolgozó Matty sötét bizniszbe keveredett, amihez két kollégájának, Hoffmannak (Billy Malone) és Fenske-nek (Lane Garrison) is köze volt. A két férfi próbálta lecsitítani a fiatal Ehrmantrautot, ám Matty egészen addig nem akart engedelmeskedni, amíg munkatársai pénzt nem ajánlottak fel neki. Matty elfogadta az összeget, ám mind hiába: Hoffman és Fenske két nappal később meggyilkolta őt. Mike a hír hallatán teljesen összetört, főleg, hogy tudott mindenről, és próbált olyan tanácsokat adni fiának, amik segítségével elkerülhető lett volna a baj. Mike az eset után nagyjából fél évvel, követve menyét és unokáját, elköltözött Albuquerque-be, ám rövid időn belül utána jött néhány küldönc a philadelphiai rendőrségről. Mint kiderül, Hoffman és Fenske szintén meghalt néhány hónappal később, és jelenleg Mike az első számú gyanúsított. A férfin ilyen esetben csak egy jó ügyvéd segíthet, és be is kéreti Jimmyt (Bob Odenkirk), aki mindeddig az agyára ment.

bettercallsaul_s01e06_pic3

Végre eljött a pillanat, amikor kis betekintést nyerhettünk Mike háttérsztorijába. A Totál Szívásból egy morcos, hallgatag, mindig unott arckifejezést mutató, ám rendkívül tapasztalt, és kora ellenére veszélyes embernek ismertük meg olyan, mintha MacGyver és Rambo tulajdonságait összegyúrták és begyömöszölték volna egy hatvanas bácsi testébe. Ám a titkolózásnak ezennel vége, lehullt a lepel az egykori zsaru múltjáról, és egy fantasztikus karakterdrámának lehettünk szemtanúi. A cselekmény nagyon visszafogott tempóban bontakozik ki, talán még az eddigieknél is lassabban jutunk egyről a kettőre, amit páran azért kifogásoltak, de szerintem így volt rendjén. Annak tudatában főleg kitartok eme álláspontom mellett, hogy ebben a részben minden egyes újonnan bemutatott karakter ugyanakkora jelentőséggel bír, így nem lesznek elhanyagolhatók még azok felügyelők sem, akik egyébként mindössze ötpercnyi játékidőt kaptak.

bettercallsaul_s01e06_pic4

A nagy kérdés természetesen az, hogyan zajlik Mike és Jimmy legelső együttműködése? Megjegyzem, rendkívül érdekesen már most, pedig nekik sem volt túl sok közös jelenetük ebben az epizódban, és korábban is csak futólag találkoztak. A Five-O-ban egyfajta mentor-mentorált kapcsolatot láthatunk: Jimmy ugyan egész jól tette az ő kis ügyvéd-dolgát, ám Mike-ról tudni kell, hogy tele van meglepetésekkel, és a kihallgatás alatt is előrukkolt egy váratlan lépéssel, ami kissé sokkolta Jimmyt. Ő is furfangos, ez tény, de egyelőre meg sem közelíti Mike szintjét, mert jelenlegi védence mindig egy lépéssel előtte jár hiába, még sokat kell fejlődnie Saul Goodmanig. Mindezek ellenére a két férfin látszik, hogy a későbbiekben jól meg fogják érteni egymást és gördülékenyen tudnak majd közösen dolgozni.

bettercallsaul_s01e06_pic5

Bevallom őszintén, kicsit féltem, hogy nem fog tetszeni ez a rész, mert kilencvenhét százalékban egy mellékszereplővel foglalkozni rettenetesen merész húzás, de az alkotók zseniálisan meg tudták oldani. Az eredmény egy komoly, drámával átitatott epizód, aminek minden egyes másodperce élvezetes.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.