Oldal kiválasztása

Most nagy bajban vagyok kedves kockatársadalom. Mint ahogy azt anno kifejtettem a Dead or Alive játék kapcsán, én előbb találkoztam a filmmel, mint a játékkal, és akkor nagyon tetszett is, de miután közelebbről is megismerkedtem a DOA világával, ez a szeretet, bár nem tűnt el teljesen belőlem, azért rendesen a földbe lett döngölve. És ezért vagyok bajban: alapvetően szeretem ezt a filmet, de a hibái nagyon zavaróak a játék ismeretében. Jöjjön tehát a 2006-os Dead or Alive film.

DOA3

 Történetünk szerint válogatott harcművész hőseink megkapják meghívóikat a híres DOA Viadalra, amit most nem a milliárdos Fame Douglas rendez – elhunyási okokból –, hanem annak jó barátja és kollégája Victor Donovan (Eric Roberts). Központi főszereplőink, a pankrátor Tina (Jaime Pressly), a bérgyilkos Christie (Holly Valance), rezidens nindzsa hölgyünk Kasumi (Devon Aoki), aki a korábbi viadalon eltűnt bátyját Hayatet (Collin Chou) jött megkeresni, és még Fame lánya, Helena (Sarah Carter) is a központi jókat erősíti. A viadal megindul, a harcosok száma fokozatosan csökken, közben pedig jó pár mocskos dolog készülődik a háttérben Donovannak hála.

 DOA4

Hogy elkerüljem a válogatott szitkokat, az elkövetkező merész érvelésemet – miszerint nézhető a film – próbálom a lehető leghihetőbben alátámasztani. Kezdjük is egyből a karakterekkel: a főszereplők szerintem nagyon jól lettek kidolgozva, még ha némelyik kapott egy kis jellemkiigazítást (pl.Christie). Egyszerűen nem lehet őket nem szeretni, főleg a Tina-Bass (Kevin Nash) apa-lánya kombót, akiken én nem tudtam nem nevetni. Szintén jól sikerült még megalkotni a folyton pörgő és poénkodó Zack (Brian White) élő verzióját – bár így visszatekintve a játékban valahogy jobban elsütött poénjai voltak. Donovant is jól tudták előhúzni a kalapból a készítők, hiába tudjuk az első perctől fogva, hogy ő lesz a fő gonosz.

 DOA1

Másik remekül megkoreografált (szó szerint) tény pedig a harci jelenetek, amiből nem csak, hogy nagyon sok van, de mind pörgős és változatosak is maguk módján, legyen szó akár a kezdeti selejtezőkről, vagy a végén lévő boss fightról. Látszik, hogy Corey Yuen azért ölt nem kevés kreativitást ebbe a filmbe – de sajnos ez egyben a hátulütője is a DOA-nak.

 DOA5

A főszereplőkkel, mint mondtam nincs bajom, de FŐBB szereplőkkel már annál inkább: Kasumi testőre Hayabusa (Kane Kosugi) eleve nem volt nekem szimpatikus, de amikor megláttam a játékbeli énjét, aki klasszisokkal tökösebb gyerek, mint a filmbéli, akkor kezdtem el még inkább utálni. Ayane (Natassia Malthe), aki itt egy bosszúszomjas/szerelmes domina, a játékban is hasonló a jelleme, és ezzel még nem is lett volna gond (ismerve nem igazán pozitív múltját), de hogy a film végén összehozzák Hayatéval aki a játékban nem csak a kuzinja, hanem a féltestvére is – na, az nálam nagyon kicsapta a biztosítékot.

 DOA2

A másik nagy sallert is a szereplők miatt kapja a film, ugyanis volt, akiket éppen csak bemutatott (Brad Wong, Jann Lee), vagy nem dolgozott ki rendesen (Bayman), de a legrosszabb húzás az volt, hogy olyan szereplőket is tettek bele, akik kicsit sem idevalóak. Ezek pedig Max (Matthew Marsden), Christie pasija, valamint a Helena után koslató programozó Weatherby (Steve Howey). Talán az alakításuk még nem is lenne annyira rossz, csak egyszerűen nincs létjogosultságuk ebben a filmben, de nem én vagyok a rendező.

 DOA6

Nos, itt ez ideje a végső leszámolásnak: kissé dühös vagyok magamra, hogy így le kellett osztanom egyik kedvenc filmemet, de a játék ismeretében nem tagadhatom a hibáit. A DOA alapvetően jót akar, és ahol kell, ott üt is nagyot, mégis csak egy részét tudták visszaadni a játéknak, nem az egészét, ami talán a film legnagyobb szöge önmaga koporsóján.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.