Oldal kiválasztása

Általában a krimisorozatok minősége több évad után már csökkenni szokott, de a Különleges ügyosztály a ritka kivételek egyike, és ha a harmadik évad nem is múlja felül az előtte lévőket, szintben bizony egyenértékű velük – ez pedig hatalmas bravúr.

kulonlegesugyosztaly.s03.1

Olivia Bensonnak (Mariska Hargitay) és társának, Elliot Stablernek (Christopher Meloni) ismét nincsen könnyű dolga az őrsön: egy olyan ügyet kell kivizsgálniuk, ahol az áldozatot még kislánykorában szexuálisan zaklatta az apja, ám ezeket az emlékeket a mai napig elnyomta, és csak egy terapeuta segítségével sikerült felszínre hozni a rég elfeledett emlékeket. Az elsőre egyértelműnek tűnő ügy azonban furcsa csavart kap, mikor a kapitány, Donald Cragen (Dann Florek) kérésére az FBI elemzője, George Huang (BD Wong) érdekes összefüggéseket tár fel a lány múltja és a terapeuta módszereivel kapcsolatban.

Cragen is beszáll a nyomozásba, mikor egy általa évtizedekkel korábban vizsgált ügy kerül ismét előtérbe, és a kapitány maga akar utánajárni a dolognak, és ehhez társának John Munch-ot (Richard Belzer) választja. Ugyanakkor Munch társa, Fin (Ice-T) is személyesen érintett lesz egy ügyben, ahol gyermekkori barátja húgát bántalmazzák majd ölik meg, és a báty saját kezébe veszi az irányítást. Közben pedig az egész ügyosztály beletenyerel egy maffiaügybe, a pornóiparba, Oliviát személyesen megfenyegetik, Stabler távollétében ideiglenesen új nyomozó érkezik, és a korábban kissé kívülállónak számító Huang és Alexandra Cabot (Stephanie March), az ügyész jobb keze is kezd beilleszkedni a csapatba.

kulonlegesugyosztaly.s03.2

A Különleges ügyosztály nagy érdeme, hogy úgy képes átívelő szálat alkotni az évad folyamán, hogy abba tökéletesen beleilleszkednek az epizodikus tartalmak, és aki csupán egy-két rész erejéig kíván maradni, azok is tökéletesen érthetik a helyzetet. Ritkán mondok ilyet, de a sorozat olyan sűrű morális tartalommal van megáldva, és annyira komoly kérdéseket vet fel, amikre olykor kapunk választ olykor nem, hogy még nekem is nehézséget okoz négynél több epizódot megnéznem, pedig ez a show fantasztikus.

A második évadban behozott új FBI szakértő, George Huang egyre többször bukkan fel az évadban, és mivel az őt alakító színésznek, BD Wongnak az OZ óta hatalmas rajongója vagyok, ezért ez különösen tetszett a harmadik évadban. Ugyanakkor a jogi terminusok és apróságokra most sokkal több fény jutott, aminek hála Cabot munkájának nehézségeiből is többet kaphattak a nézők.

kulonlegesugyosztaly.s03.3

Olivia és Elliot között is helyreállt a rend, bár kisebb döccenők azért még akadt a nyomozópáros tagjai között, de a rutin és az évek óta tartó barátság nagyobb erőnek bizonyult, mint a különböző nézetük egy-egy üggyel kapcsolatban. Elliot családi háttere ezúttal háttérbe szorult, amit nem bántam, mert persze szükség volt a férfi csupa szív családjára is, hogy lássuk milyen ember is ő valójában, azért már egy picit soknak éreztem az otthoni jeleneteiket.

Munch és Fin azonban csak egy éve társak, mégis nagyon jól kiegészítik egymást. Munch folytonos összeesküvés elméleteket gyártó stílusát remekül kiegészíti Fin kissé kemény, ám mégis érző szívet takaró jelleme. Nem hiába akadt ki Munch, mikor kedvelt kollégája helyett a kapitánnyal, Cragennel kellett megoldania egy döglöttnek hitt ügyet.

kulonlegesugyosztaly.s03.4

A Különleges ügyosztály egy remek krimi sorozat, ami komoly társadalmi problémákat vet fel, kemény kérdéseket boncolgat, amik mellett képtelenség elmenni – és én pont ezt szeretem ebben a show-ban: megdolgoztatja az agyamat.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.