Oldal kiválasztása

bettercallsaul_s01e04_pic1

Folytatódik a múlt héten elkezdődött tendencia a Better Call Saulban: kevesebb akció, több jellemfejlődés és előrehaladás a sztoriban. Ugyan izgalmaktól a Hero sem volt teljesen mentes, a hangsúly mégis inkább azon volt, főhősünk hogyan próbál meg függetlenedni a cégtől, aminek hatalma alá tartozik, és kialakítani saját praxisát. Kaptunk néhány flashback jelenetet is, amiket egyelőre nem tudunk hová tenni, az viszont biztos, hogy később nagyobb jelentőséggel fognak majd rendelkezni.

bettercallsaul_s01e04_pic2

 Jimmynek (Bob Odenkirk) megtalálja Kettlemanéket, hogy így bebizonyítsa, a házaspár csak megrendezte az elrablásukat, és Nacho (Michael Mando) ártatlan. A családra egy sátorban talál rá öt mérfölddel a lakásuktól, és ott virít a táska tele pénzzel, ám a házaspár könyörög az ügyvédnek, ne mondja el a rendőrségnek, hogy náluk van elsikkasztott összeg. Kettlemanék minden eszközt bevetnek, hogy Jimmyt hallgatásra bírják, még a lefizetéstől sem tántorodnak el. Jimmy eleinte kézzel-lábbal tiltakozik ez ellen, ám végül mégis elfogadja a pénzt, de csakis egy okból kifolyólag: kell neki, hogy bosszút álljon főnökén, Howard Hamlinen (Patrick Fabian), aki nem engedi, hogy saját karriert építsen. A terv az, hogy Jimmy elkészíttet egy reklámtáblát, ami egy az egyben úgy néz ki, mint Hamliné, csak az ő neve van rajta, ami miatt Hamlin perelni fog. Ez meg is történik, csak hogy Jimmy elszámítja magát, ugyanis nem sikerül az ügyészt a saját oldalára állítania, így elbukja az ügyet. Innentől kezdve csak egyetlen esélye van arra, hogy kiegyenlítse a harcot, mégpedig a médián keresztül. Eleinte ezzel a próbálkozással is adódnak gondok, végül azonban felvetet egy vallomást egy operatőrrel abban a parkolóban, ahol az ő reklámtáblája található. Csakhogy, miközben a háttérben dolgozó munkás éppen a plakátot próbálja leszedni, történik vele egy kis baleset, és Jimmy azonnal a segítségére siet.

bettercallsaul_s01e04_pic3

Jimmy karaktere egyre jobban „kerekedik”. Azt már eddig is tudtuk, hogy nem egy tipikus jófiúról van szó, főleg ha figyelembe vesszük, hogy jellemfejlődése szempontjából a végcél Saul Goodman, aki ugyebár a bűnözők ügyvédje. Az első pár epizódban viszont egy kissé esetlen férfit láttunk, akinek egyáltalán nem pártfogója a szerencse, és egy ilyen emberrel azért valljuk be, nem nehéz szimpatizálni. Az azonban most már biztos, hogy Jimmy nem retten meg semmiről, ha a karrierjéről van szó: már a pilotban (link) is felbérelte azt a két gördeszkást, illetve csak az eheti részben kenőpénzt fogadott el, jogi botrányba keveredett és kihasználta a médiát (és ezzel közvetetten az emberek együtt érző készségét) hogy a földbe tiporja ellenfelét. Lehet, hogy ez a terv nem lesz a közeljövőben gyümölcsöző számára, és az is megeshet, hogy sokat fog vitatkozni a lelkiismeretével, de az világosan látszik, hogy melyik oldala fog legtöbbször diadalmaskodni.

bettercallsaul_s01e04_pic4

Kim Wexlerről (Rhea Seehorn) is megtudhadtunk pár új infórmációt, például azt, hogy ő is elnyomva érzi magát Hamlinnél, ám ő főszereplőnkel ellentétben egyelőre nem akar (vagy nem mer?) kilépni. Érdekes a kapcsolata Jimmyvel: nem tudjuk pontosan, hogy csak barátok, vagy lesz-e köztük valami más is, de annyi tuti, hogy régóta ismerik egymást, és az, hogy kiállnak a másikért a bajban. Eddig úgy tűnik, Kim lesz az, aki megpróbálja majd Jimmy útját egyengetni, valamint ő lesz a józan ész képviselője is, hiszen nem egyszer ébresztette már rá ügyvéd társát arra, mekkora hülyeséget csinál. Ha továbbra is így kommunikálnak, egy rendkívül izgalmas és dinamikus duót láthatunk a képernyőn.

 bettercallsaul_s01e04_pic5

Csak ismételni tudom önmagam: a Better Call Saul zseniális, a sajátos atmoszférája és humora lebilincsel, a remekül megírt cselekmény és karakterek pedig már csak hab a tortán. Aki eddig azért nem akarta nézni, mert nem látta a Breaking Badet, annak üzenem, hogy előzetes tudás nélkül is tökéletesen érthető a sztori, és még csak a negyedik epizódnál járunk, úgyhogy nem kell sokat pótolni akkor sem, ha most kapcsolódtok be!

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.