Oldal kiválasztása

vlcsnap-2015-02-24-20h44m42s68

Mit akar egy tizenhét éves fiú? Nőt és kocsit biztosan – bár ez nem csak a tizenhét évesekre igaz. Arnie (Keith Gordon), az iskola szerencsétlene, aki helyett mindig a szülei döntenek, életében először beleszeret valamibe, amit nem tud otthagyni, ez pedig Christine, az igazi „dögös vörös”, egy cinkosra váró gyilkos autó.

Az emberölő kocsi elsőre nevetségesnek tűnt, de pozitívan csalódtam: a vezető nélkül, éjjelente embereket gázoló gonosz veterán tényleg szürreális, viszont nem komolytalan az ábrázolás, sem a probléma, amit a történet felvet. Christine egy öntudattal rendelkező, életre kelt autó, ami megvilágítja a mai világgal kapcsolatban azt a félelmetes megfigyelést, hogy hajlamosak vagyunk lelket tulajdonítani a tárgyaknak, főleg a kocsiknak. Nem ritka, hogy valaki az autóját tartja legnagyobb becsben, és a Christine az ilyen mindennaposnak számító érzelmi viszonyulást teljesen visszájára fordítja, egyben tükröt tart a civilizált társadalom elé.

vlcsnap-2015-02-24-20h45m32s38

A Christine valójában egy szerelmi történet, és ha nem tudnánk, hogy egy járműről van szó, nem találnánk benne semmi meglepőt, sőt, elég sablonos sztori lehetne: amikor Arnie megpillantja Christine–t, rögtön tudja, hogy ő az igazi. A vonzalom kölcsönös, és hamarosan már minden idejüket együtt töltik. Az együtt töltött legboldogabb néhány hét után viszont Christine–ről kiderül, hogy mindenkire féltékeny, nem csak egy másik lányra, hanem Arnie legjobb barátjára is. Ki akarja sajátítani a fiút, elszakítja mindentől, és akarata szerint játszik vele. Arnie egyetlen barátja, Dennis (John Stockwell) megpróbálja megakadályozni, hogy tragédia legyen a kapcsolat vége. Ő képviseli a filmben a józan ész, vagyis a néző álláspontját.

vlcsnap-2015-02-24-20h42m21s165

Az autóról egyébként már a film elején kiderül, hogy gonosz: a gyártósoron megsebesít egy férfit, egy másikat pedig meg is öl. Arnie is megtudja az előző tulajdonos öccsétől, hogy a bátyja és egész családja Christine–ben halt meg, ami először véletlen egybeesésnek tűnik, de hamar kiderül, hogy nem az. A helyi huligánok egy éjjel szétverik a kocsit, de az – Arnie jelenlétében – totálkáros roncsból teljesen regenerálja magát, és később egyenként bosszút áll a genyókon. Úgy tűnik, Christine elpusztíthatatlan, Arnie pedig félénk, szerencsétlen lúzerből öntudatos, csillogó szemű gonosz lesz, aki nem csak az úton, hanem az életben is megállíthatatlan. Megkapja az iskola legszebb lányát, és úgy tűnik, mintha szerelmes is lenne, de Leigh féltékeny lesz Christine–re, aki utálja őt.

vlcsnap-2015-02-24-20h46m43s251

Arnie megfelelő áldozat a kocsi pusztító életmódjához, és ha nem is élete szerelme, legalább egy ideig kihasználhatja sebezhetőségét. A fiú gyenge jellem, aki lázadni is csak szerencsétlenül tud, úgy, hogy érezhető rajta, mennyire vágyik emberi kapcsolatokra, de Christine akkor már kisajátította őt, és így mindenkit elriaszt magától, aki kritizálni meri a szeme fényét. A Christine szerelmi története tragikus, mint ahogy az olyan emberek élete, akik tárgyakhoz vonzódnak emberek helyett. Éppen az teszi hatásossá a gyilkos autóról szóló filmet, hogy egy olyan tünethez kapcsolódik, amivel minden nap találkozunk, és ezzel kapcsolatban megmutatja – persze túlozva –, hogy mi az, amitől félünk. Ha másért nem is, ezért érdemes megnézni a Christine–t.

vlcsnap-2015-02-24-20h44m32s216

Szerző

moonmadcat
Korábbi szerkesztő

Az internet, főleg a Youtube világának kóborlója, macska a holdon, valamint a lélek sötét oldalának kutatója.