Oldal kiválasztása

Emlékeztek, mikor azt írtam, hogy a TimePass egy havonta megrendezésre kerülő sci-fi és fantasy témájú összejövetel? Íme, a bizonyítékom, hogy nem füllentettem: februárban is összeültünk, ám ezúttal majd’ kétszer annyian, mint januárban. Több cosplay klub, több látogató, nagyobb rendezvény – és ráadásul ingyenes is, hát mi ez, ha nem a hónap legjobb találkozója?

timepass-februar

Az első előadást Mészáros Árpád tartotta, méghozzá egy általam igen kedvelt témában: Istenek és más rosszindulatú entitások regéi Középföldén, vagyis minden, ami Tolkien fejéből kipattant egy nagyszabású és egyedi világ inkább megteremtésekor. Akik olvasták a Szilmarilokat, pontosan tisztában voltak vele, hogy mely „istenség” mit tett le az asztalra, hogy ki alkotta meg a törpéket, mik azok a fák, és legfőképpen milyen átok sújtja a három becses ékkövet. A szép az egészben, hogy nem csak a Gyűrűk Ura Cosplay Klub tagjai mormolták a neveket az orruk alatt, hanem az eseményen résztvevők nagy része (köztük én) is.

Másodikként a Living Dream Project fotóműhely vezetője és szellemi anyja, Galaxina tartott egy előadást a photoshoot kulisszatitkokról, nehézségekről, és arról, hogy egy cosplay fotózás nem is olyan egyszerű, mint az elsőnek tűnik – de cserébe kétszer annyi is a móka, csak a nap végére néha előkerülnek a fárasztó poénok is. Egy jól elkészített kép mögött rengeteg munka áll, ami nem csak a modell, hanem mindenki erejét leszívja – arról már nem is beszélve, hogy nem könnyű a vízbe belógó modellt tartani egy jól sikerült fotó kedvéért.

Az előadások sorát F. Tóth Benedek Zsoldos Péter-díjas sci-fi író zárta, aki egy olyan témát feszegetett, amiben nincsenek válaszok, csupán érdekes kérdések milliói. Miért pont ember? címen azt taglalta, hogy mitől lesz az egyén egyén, mikor válik önálló entitássá, hogyan lehet meghatározni egy személyiséget, és mitől vagyunk azok, akik.

Mivel most csupán három előadásra maradt idő, így a „negyedik” valójában egy kerekasztal beszélgetés lett Antal József, F. Tóth Benedek, Holló-Vaskó Péter, Losonczy Attila és Lovas Lajos között, akik a közönség figyelmét élvezve kibeszélték a tolkieni világ alapjait, a mitológiai vonatkozásokat, az emberi létezés pikírt dolgait, miközben beleszőtték Drakulát és mindenféle egyéb természetfeletti (és – alatti) lényt.

Elfogult öröm fogott el, mivel kedvenc (és amúgy egyetlen) cosplay klubom is mostantól részt vesz minden hónapban a TimePass Meetupokon. A Grimmauld tér 12 Harry Potter Cosplay Club tagjai ezúttal elhozták a Teszlek Süveget, ami bőszen osztogatta is a házakba behívókat. Ugyanakkor Bellatrix gondoskodott róla, hogy az esemény látogatói még a Hírmondóba (vagyis a varázsvilág címlapjára) is bekerülhessenek – persze szigorúan mint körözött szökevények.

Engem nagyon boldoggá tett, hogy ennyien összegyűltünk pénteken, hogy egyre több csapat csatlakozik az eseményhez, mert ez a rendezvény is arra szolgál, hogy mi geekek, nerdek, weirdek és ehhez hasonlók összegyűljünk, beszélgessünk és jól érezzük magunkat.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.