Oldal kiválasztása

Az eredeti Star Trek sorozat második évada már sokkal egységesebb képet mutat, ezúttal az epizódok minősége nem ingadozik annyit, mint a korábbi évadban, és a mögöttes világkép is koherensebb egészet alkot.

startrek.tos.s02.3

Az Enterprise legénységének ezúttal sincs könnyű dolga: klingonokkal kell hadakozniuk, de a trükk az, hogy nem kezdhetnek háborút, romulánokkal veszik fel a kapcsolatot, akik legközelebbi rokonaikkal, a vulkániakkal nem képesek egészséges viszonyt ápolni, andóriaiakkat és tellaritákkat kell fuvaroznia a hajónak, és egyúttal stabilizálni kell a térség politikai és diplomáciai kapcsolatait is, hogy a nagy eszme, a Föderáció ne hullhasson darabokra.

startrek.tos.s02.2

A második évadban Kirk kapitány (William Shatner) először tapasztalja meg az alternatív tüköruniverzum másságát, ahol az emberiség nem egy békés, és a többi fajjal közös megállapodás révén gyarapszik, ellenkezőleg, itt mindenki, aki nem ember az társadalmilag alsóbb szintet foglal el. A vulkániak, akárcsak az andóriaiak szinte már rabszolgasorsban élnek a kegyetlen és kizárólag az erőszak útján létező emberiség ostora alatt. De pont a tükör univerzumból érkező Spock (Leonard Nimoy) az, aki belátja, hogy a Föderáció mennyivel hatékonyabb tömörülés – ám az ezzel kapcsolatos jövőbeni eseményeket már nem fejtette ki a sorozat, az a további szériákra, mint például a Star Trek: Enterprise-ra hárult.

startrek.tos.s02.4

Ezúttal egy új legénységi tag is csatlakozik a korábbiakhoz, méghozzá az orosz származású Chekov zászlós (Walter Koenig), aki bár rengeteg történelmi utalást ismer, mindet rosszul, ugyanis az orosz propaganda minden hőst utólagosan orosznak titulált – ezzel bizonyára az akkori aktuálpolitikára kívántak utalni az alkotók, és tették mindezt kellő éllel, mégis humorba burkolva, így kevésbé volt sértő. A korábbi évadhoz képest ezúttal a legénység tagjai is több teret kaptak, így betekintést nyerhettünk Uhura (Nichelle Nichols) múltjába, Mr. Spock és a vulkániak szokásaiba, vagy éppen a földi élet különlegességeibe.

A Star Trek rajongók sosem alkottak egységes frontot, nem hiába csámcsogott a South Park is az első show epizódjainak számában, ám minden rajongó egyetért abban, hogy a The Original Series legemlékezetesebb és legjobb epizódja a The Trouble with Tribbles, amiben egy csapat fura és szőrös idegen ellopja az egész részt a színészektől. Pedig ebben még maga Scotty (James Doohan), a hajó főgépésze is beszáll egy régimódi kocsmai verekedésbe a klingonokkal szemben – ezt az epizódot később fel is használják a Deep Space Nine-ban, méghozzá mesteri módon.

startrek.tos.s02.1

A korábbiakkal ellentétben itt a Föderáció már egy sokkal egységesebb formát öltött, és előtérbe kerül az Elsődleges Irányelv, amire már a későbbi sorozatok (és persze a Kirkék utáni évszázadok tagjai) előszeretettel hivatkoznak. Ez pedig nem a véletlen műve, hiszen az Irányelvet olyan szabályok mentén alkotta meg a sorozat atyja, Gene Roddenberry, amiben már lassan ötven év távlatában is hinni lehet.

A Star Trek második évada még inkább belemegy a társadalmi problémák feszegetésébe, a földi civakodások és háborúk értelmetlenségébe, mikor az űr olyan nagy, és olyan sok benne a rejtély, hogy inkább azzal kéne foglalkozni. Ez teszi maradandóvá a sorozatot, hogy értékei nem fakultak meg az idő előrehaladtával – és az itt látható jövő képe reményt és hitet adhat mindenki számára.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.