Oldal kiválasztása

Végre elérkeztünk a pillanathoz, mikor ismét láthatjuk kedvenc északi népünk legjobbjainak kalandjait, küzdelmeit és elsöprő erejét. Bár az évadnyitó epizód nem sikerült olyan epicre, mint a második évadbeli, cserébe viszont sokkal több betekintést engedett a szereplők sorsának alakulásába, és terveikbe.

vikings.s03.e01.4

Horik király halála után Ragnar Lothrbrok lett a király, a férfinak azonban nem szállt fejébe a dicsőség és a hatalom, maradt ugyanaz a bölcs ember, aki korábban volt. Ezt a bölcsességet igyekszik is átadni elsőszülött fiának, Björnnek, aki mivel igen fiatal és buzog benne a tettvágy, kevésbé fogadja be apja megfontoltabb szellemi értékeit, viszont igyekszik figyelni. Aslaug mivel felszabadította Porumot, így a lány már szabadon szeretheti Björnt, és egyúttal harcolni is mehet vele Angliába, bár ezt a srác érthető okokból nem támogatja. Porum sokat változott, jót tett neki a Björnnel való kapcsolata, és a portyázás előtti időt arra használta ki, hogy megtanuljon harcolni, sőt, maga Lagertha is tanította őt.

Rollo és Siggy kapcsolata szemlátomást megromlott, nem is beszélnek egymással, de mivel Horik halála óta jócskán ugrottunk az időben, így nehéz meghatározni, hogy a Horik királlyal történt affér, vagy egy egészen más dolog vezetett el ehhez a ponthoz. Floki pedig szokásához híven kicsit zizi: felrója Helgának a saját családi boldogságukat, és azt is, hogy felesége nem dühös rá, amiért elmegy, és teljesen megértően viselkedik férjével – úgy tűnik a hajóépítő nem lépett túl saját múltján, amiről máig nem tudunk sokat, de azt igen, hogy szörnyű gyerekkora lehetett.

vikings.s03.e01.1

A visszahúzódó jég szabaddá tette az utat a hajózás előtt, így Ragnar, Lagertha, Rollo, Björn, Porum, Floki és Athelstan útnak indulnak Angliába, a wessexi királyhoz, hogy betartassák vele a korábbi megállapodást, miszerint földet kapnak katonáskodás fejében. Mercia jogos uralkodónőjét azonban elüldözték trónjáról, és a neki hagyott viking seregek is kudarcot vallottak, így Ragnar és csapata feladatává vált, hogy visszaszerezze a nő jogos helyét a trónon, ezzel pedig megalapozzák a többiek letelepedését Wessexben.

A mostani rész hónapokat ölelt fel, így igen sok eseményt sűrítettek bele, ám ez egyáltalán nem nehezítette el az epizódot. A főszereplők kapcsolati hálója sokat változott az utóbbi hónapokban, és bár sok helyen úgy tűnik szakadás várható, a második évad megmutatta, hogy Ragnar mennyivel előbbre gondolkodik, mint társai, és hogy a többiek mennyire egységes frontot is alkotnak mindenki mással szemben.

vikings.s03.e01.3

Ezúttal nem csak a Kattegatban történteket láthattuk, hanem Lagertha, vagyis Ingstad Jarl, aki Hedeby városkát vezeti, és akit mindenki tisztel ereje, bátorsága és a jövőbeni tervei miatt – vagyis majdnem mindenki, mert a nő által meggyilkolt volt férje rokonai úgy tűnik, lázadoznak ellene, de mint tudjuk, Lagerthát nem kell félteni.

Külön öröm volt látni az ezúttal felszabadultan, gyerekeivel játszó Ragnart, akinek kedvét kizárólag Aslaug és Ivar feltűnése rontotta el. A férfi (persze teljesen jogosan) még mindig nem tudta feldolgozni a történteket, és viaskodik benne a szerető apa, a férj és a harcos, akinek meg kellett volna cselekednie azt, amit ilyenkor tenni kell. Ez az aprócska lélektani utazás nagyon szépen árnyalja az immáron király Ragnar jellemét, és remélem sok hasonlót láthatunk ebben az évadban is.

vikings.s03.e01.2

De senki se keseredjen el, az epizód végén azért akad egy kis csihi-puhi, bár nem a megszokott kemény és véres látványvilággal, de ez kicsit sem von le a harc értékéből.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.