Oldal kiválasztása

Az a helyzet a szuperhősökkel, hogy egymagukban is elég menők, de minél többen állnak össze, annál ütősebbek lesznek. Az eheti Flashben folytatódik Tűzvihar története, amiben három ember társul, de ez összesen csak két hős – jó, mi?

flash 2Ronnie Raymondot és Stein professzort sikerül szétválasztani, legalábbis testileg. A kapcsolat megmarad kettejük között, s míg külön nem tudják használni az erejüket, újra egyesülve ismét Tűzviharrá válnak – igazi se veled, se nélküled kapcsolat. A Flash csapatának azonban nem csak ezzel a problémával kell megbirkóznia, Eiling tábornok ugyanis meg akarja kaparintani a Tűzvihar technológiát, hogy szuperkatonákat gyárthasson. Mindeközben pedig Barry megtudja, hogy ott volt, amikor édesanyját megölték, méghozzá Flashként, tehát egyszer a jövőben majd vissza tud térni ahhoz a végzetes éjszakához.

flash 1A Fallout az első olyan Flash epizód, ahol Barry szinte teljesen háttérbe szorul, ez pedig bátor húzás az alkotók részéről. Szerencsére jól sült el a dolog, mivel Tűzvihar problematikája nagyon szépen lett kibontva. Ronnie és Stein kapcsolata eleinte nem valami jó, így először, érthető módon, örülnek a szétválásnak. Ám, mivel így is kapcsolatban maradnak, hozzá kell szokniuk, hogy a másik a fejükben van. Mint utólag kiderül, korábbi egyesült alakjuk pont az ellenséges érzések miatt volt instabil, ezért Ronnie és Stein, bár a helyzet adta kényszerből, de megtanulják elfogadni egymást és ezzel megszületik a valódi Tűzvihar. Ez egy roppant fontos üzenet, ami burkoltan, vagy kevésbé burkoltan mindig megjelenik, ha több hősnek kell együttműködnie. A közös munka először nem megy, mert a felek nem értékelik a másikat, és segítség helyett megpróbálják gyökeresen megváltoztatni azt, ami nem tetszik nekik. Később azonban rájönnek, hogy csak akkor képesek vállvetve küzdeni, ha elfogadják egymást és magukat olyannak, amilyenek, és megtanulják értékelni a különbségeket és hasonlóságokat. Így történt ez az Arrow-Flash crossoverben, és így volt most is – azzal a csavarral, hogy ezúttal két ember alkot egyetlen szuperhőst.

Fallout

Annak ellenére, hogy egyértelműen Tűzvihar volt a főszereplő, a Barry édesanyjával kapcsolatos jelenetek is kifejezetten érdekesek voltak. Hirtelen párhuzam alakult ki a Flash és a 12 Monkeys között, mivel a kérdés ugyanaz: meg lehet-e változtatni a múltat? Az időutazás nem idegen a képregény világától, és bár nyilván ugyanazok a buktatói, mint amik például a 12 Monkeys kapcsán felmerülnek, a kultikus sci-fi film remake-el ellentétben itt legalább megpróbálták tudományosan felvezetni a dolgot. Stein professzor alternatív elmélete a tér-időről elegáns kibúvót szolgáltat a paradoxonok problémája alól, így valóban nem tudhatjuk, hogy Barry küldetése előre elrendelten sikertelen-e, vagy sem.

flash 5

Mindehhez képest igen haloványan teljesített a rész gonosztevője, Eiling tábornok. Most sem volt több, mint legutóbbi feltűnésekor – egy teljesen kétdimenziós, fanatikus katona. Tipikus szerep, amihez a Flash (egyelőre) semmit nem adott hozzá. Ugyanilyen felejthető volt Iris, aki pedig egy másik jellegzetes karakter-sztereotípiába csúszik éppen bele: az oknyomozó riporterébe. Jelen állapotában igen messze van még a Lois Lane kalibertől is – saját barátai után kezd szaglászni, de eszébe sem jut, hogy kérdezzen.

flash 3

Összességében azonban azt lehet mondani, hogy a Fallout erényei messze túlszárnyalják a hibáit. Tűzvihar ábrázolása mesésen sikerült, és az időutazás kérdésével a történet újabb érdekes dimenziója nyílt meg. Mindehhez jött ráadásképpen Gorilla Grodd és Dr. Wells párosa, akik az utolsó jelenetben feltették a koronát az epizódra. Abszolút pluszpont jár a sorozat egyik legjobb szövegéért, ami ekkor hangzik el: “Not God. Grodd.” Mi lesz még itt!

Szerző

PillerEmi
Korábbi szerkesztő

Lélekben nyugdíjas angol öregúr, félig vulkáni – suttogó falak és nyikorgó ajtók rajongója. Álommunka: Superman és/vagy nagymama szelleme.