Oldal kiválasztása

Miután a Kuroshitsuji lezárása anno eléggé lehangolóra sikeredett – jogosan voltam elszontyolodva, hogy a legjobb rész nem kerül animésítésre. De tévedtem hála az égnek, ugyanis nem rég jött ki a Book of Circus tizenkét részes kis… – hát harmadik évadnak nem mondanám, inkább csak egy kiegészítő Arc-nak az első évad mellé.

 Kuroshitsuji- Book of circus3

Cselekményben, úgy ahogy van, az Indiai Arc-vége után veszi fel a fonalat (ahogy az a mangában is áll), szóval Cielnek és komornyikjának, Sebastiannak eltűnt gyerekek és egy rejtélyes cirkusz után kell nyomozniuk a királynő megbízottjaként. Nyomozásuk olyan jól sikerül, hogy be is kerülnek a cirkuszi tagok közé – ám nem csak őket érdekli ez a kicsit sem szokványos bagázs. Bizony, újra feltűnnek a Halálistenek William, Ronald és persze Grell személyében. Közben azért Ciel tragikus múltjába is kapunk betekintést, és a macskamániás komornyik ismét csak hozza a formáját – mert ő olyan pokolian jó.

 Kuroshitsuji- Book of circus1

Őszintén megvallva nagyon nehéz úgy írni egy animéről, hogy pont a főhősöket nem bírom, de messze kárpótol az, hogy egyrészről Agnit megtartották egy-két rész erejéig, másrészről meg, hogy az egész mangából talán a legkedvesebb karakterem, Joker is szerepet kapott. Igen, ebben a tizenkét részben most azért valamivel nagyobb hangsúlyt kaptak a mellékszereplők, az ő cselekedeteik és tragikus sorsuk, mint Cieléké. Két főbb cirkuszi karakter kiemelkedő még Joker mellett, Beast és Dagger; eleinte idegesítettek, de sorozat vége felé megmutatták a valódi arcukat, ahogyan a kettős életet folytató Doll is – csak akkor már túl késő volt nekik. És ha már Joker: ő tipikus példája annak, hogy a bohóc a mosolygó smink alatt is folyton sír, szorong és mindent elvisel, csak hogy azoknak, akik számítanak rá, jobb legyen.

 Kuroshitsuji- Book of circus4

A Kuroshitsujinál már jó ideje megszoktam,  hogy nem egy pozitív hangvételű mű – a kisebb poénos megmozdulásokat leszámítva – de amit itt kaptam, már mangaként letaglóztak, most meg nem győztem cserélni a papírzsepit, főleg az utolsó három résznél. Betekintést nyerünk a tizenkilencedik századi Anglia mind felső, mind alvilágába, és hogy ezek néha mennyire összemosódnak! Perverzió, gyerekszolgaság, kísérletezések, csonkítás, nyomor, mindez tizenkét részbe sűrítve – körítve egy félszemű kiskamasszal és annak macskamániás inasával.

 Kuroshitsuji- Book of circus2

A Kuroshitsuji  –Book of Circus nekem nem is Cielékről szólt. Jól nyomoztak, harcoltak, seggre estek és a lehető legmenőbben lezárták az ügyet, de mégsem ez volt ennek a kis kiegészítő sorozatnak az etalonja, hanem a cirkusz tagjai: megmutatták nekünk, hogy a rosszból is lehet még rosszabb helyzetbe kerülni, ám ha az a másik rossz legalább ad neked egy halvány reményt az életre, akkor bármi áron képes vagy érte küzdeni.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.