Oldal kiválasztása

vlcsnap-2015-02-15-16h29m47s205

Az eddig különálló szálak – Sam Hess halálának ügye, Lorne ténykedése a városban, és Lester gyanúsítása – megfelelően lassú ütemben bomlanak tovább, sőt, már kapcsolatokat is felfedezhetünk bizonyos szereplők és események között, de még mindig a távolság homályába vész a végkimenetel. Csak a hálózat láncszemeit ismerjük, a rengeteg váratlan kapcsolódási pont mind a saját helyén és idejében fog felbukkanni, és én már alig várom, hogy lássam a feltárulásokat. Figyelem, a cikk spoilereket tartalmaz!

Végre megtudjuk, ki volt az alsónadrágos pasas, akit fagyott állapotban talált Molly és társa az erdőben a hármas gyilkosságot megelőző napon. Lorne egy irodaépületből rángatta el őt, pontosabban a nyakkendőjénél fogva húzta végig a padlón a munkatársak szeme láttára. Igaz, hogy Lorne–tól semmin sem lepődöm meg, de a jelenet így is abszurd: a támadó láthatóan fegyver nélkül jött, nem zavarta, hogy felveszi a biztonsági kamera, és hogy a bámészkodó emberek közül mindenki képes lehet őt beazonosítani, vagy tanúskodni a bíróságon. Az sem mindennapi jelenet, hogy a „nézőközönség” áll, és bámulja a jelenetet, plusz egy irodaházban kell, hogy legyenek biztonsági őrök, de ők se jelennek meg.

vlcsnap-2015-02-15-16h23m50s220

Ez a jelenet még Lorne eddigi húzásainál is több miértet vetett fel bennem, például: kinek dolgozhat a férfi, hogy ennyire nem tartja fontosnak elrejteni magát? Miért nem fél semmitől, honnan jön ez az állandó magabiztosság? Miért ennyire biztos abban, hogy nem fogják elkapni? Vagy lehet, hogy éppen arra hajt? Miért akarhatja, hogy elkapják; bosszúból, mazochizmusból, vagy egyszerűen csak őrült? Érdekes módon, amikor a helyszínre érkezik Molly, hogy beazonosítsa az alsógatyást és a támadót, senki sem zavarodik össze ettől a kérdésektől, mintha természetes lenne, hogy az embereket munkahelyükről fegyver és álarc nélkül kirángató pszichopaták szabadon élnek az országban.

vlcsnap-2015-02-15-16h28m36s3

A másik Lorne–nal kapcsolatos szálban fordulni látszik a kocka, de mint mindig, itt sem tudjuk elképzelni, mi lehet a férfi motivációja – a pénzen kívül természetesen –, hogy eredeti megbízója, Stavros Milos ellen forduljon. Hamar kideríti, hogy a fenyegető levelet Milos volt feleségének szeretője, a helyi fittness guru írta, de nem vonszolja el az alsógatyáshoz hasonlóan, hogy felelősségre vonja, hanem inkább felhasználja a saját terve megvalósításához – feltételezem, hogy ő lesz majd a bűnbak, aki elviszi a balhét. Megnövelik a követelt pénz összegét, aztán Lorne belekezd a saját magánakciójába: megöli Milos kutyáját, mintha a fenyegető tette volna, és kicseréli a gyógyszerét, majd végül a zuhanyzáskor a víztartályt vérrel tölti meg, miközben a Bibliából Mózes megtalálását olvassa. Újabb rejtély: vajon mi oka van személyesen bántani Milost, aki ugyan félvilági, de nem tűnik gonosznak és lelkiismeretlennek, és milyen párhuzam van Mózes története és az ő büntetése között?

vlcsnap-2015-02-15-16h32m24s245

Lesternek sem könnyű az élete mostanában. Visszatér dolgozni – nagyon furdalja a lelkiismeret, helyes, helyes –, valószínűleg ez az életének egyedül értelmet adó tevékenység. Rögtön testhezálló feladatot kap: Sam Hess özvegyének kell elvinnie a biztosítási papírokat. Gina Hess a pénz szagára azonnal ugrik, pontosabban bevallja, hogy bármit megtenne érte, hogy hamar megkapja, és bizonyításként megkörnyékezi a jellegtelen, szürke Lestert. A kisembernek nincs szerencséje, mert az előző részből ismert két bérgyilkos–fejvadász a hátsó kertből figyeli őket, és még aznap felkeresik Lestert az irodában, hogy megtudakolják, milyen kapcsolatban áll Ginával. A szánalmas emberke természetesen nem csak, hogy nem veszi a lapot, kezelni sem tudja a helyzetet, amit aztán Molly old meg azzal, hogy megjelenik rendőri egyenruhájában.

vlcsnap-2015-02-15-16h27m28s123

Mollynak nincs könnyű dolga: hiába gyanúsítja még mindig az ártalmatlannak tűnő biztosítási ügynököt, senki sem áll mellé. Most azért jön, hogy kihasználja Lester naivitását, vagyis biztosítás után érdeklődik, de közben úgy intézi, hogy „véletlenül” láthassa az alsónadrágos ügyének aktáját, benne Lorne arcával. A reakció egyértelmű, és a rendőrnő már biztos benne, hogy kapcsolatot kell keresnie kettőjük között. A kapcsolat igazolása pedig a szomszédos városból érkezik a rendőr, Gus személyében. Gus felismeri Lorne arcát, akit büntetés nélkül elengedett gyorshajtás után, és már azt is kiderítette, hogy a férfi aznap este, amikor megtörténtek Lester házában a gyilkosságok, éppen az ő kocsiját vezette. Az ügy gyanúsabb már nem is lehetne, ezért én csak annyit mondok: hajrá, Molly!

vlcsnap-2015-02-15-16h31m18s111

Szerző

moonmadcat
Korábbi szerkesztő

Az internet, főleg a Youtube világának kóborlója, macska a holdon, valamint a lélek sötét oldalának kutatója.