Oldal kiválasztása

allegiance_pic1

Nem ültem le túl nagy elvárásokkal a képernyő elé az Allegiance pilotját megnézni. Igazából a leírások alapján tipikus amerikai kriminek hittem, de hatalmasat csalódtam, és kizárólag pozitív értelemben. Nem hittem volna, hogy egy epizód alatt olyan sokszínű karaktereket, izgalmas nyomozást és lélekdrámát tud bemutatni a sorozat, hogy az agyam eldobom tőle – ez aztán teljesítmény!

allegiance_pic2

Az orosz gyökerekkel rendelkező fiatal Alex (Gavin Stenhouse) mindössze négy hónapja dolgozik elemzőként a CIA-nál, és máris sikerült lebuktatnia az SVR-nek – az egykori KGB utódszervezetének – egy USA-ban zajló szervezkedését. Most egy dezertálni kívánó SVR ügynökkel, Irina Semoveskával (Sofiya Akilova) kapcsolatban segít az FBI-nak nyomozni, aki azt állítja, hogy az SVR újabb támadásával tönkre akarja tenni az amerikai infrastruktúrát, és hogy nemrég ki is végezték egy kollégáját, amiért az információkat szivárogtatott ki terveikről az amerikaiaknak. Eközben Alex szüleiről (Hope Davis és Scott Cohen), valamint nővéréről (Margarita Levieva) kiderül, hogy alvó SVR ügynökök, és megkeresi őket kapcsolattartójuk, Victor (Morgan Spector) és arra utasítja őket, hogy faragjanak Alexből is orosz kémet, mielőtt a srác lebuktatja a szervezetet.

allegiance_pic3

A sztoriról már az előzetesek alapján is azt gondoltam, hogy zseniális, de szerencsére a kivitelezés sem okozott csalódást. A cselekmény pörgős és jól megdolgoztatja a néző agyát, ám egyáltalán nem érthetetlen, és a csavarok is tökéletesen betalálnak. Az első rész legnagyobb erőssége azonban a benne felvonultatott szereplőkben rejlik. Alex karaktere kissé Sherlockos – amiért hatalmas piros pont jár a készítőknek – de mégis kicsit más, mint amit eddig megszokhattunk a hozzá hasonló figuráktól. Alex emberibbnek van ábrázolva, mint például Cumberbatch Sherlockja, akiről nagyjából a második évad végéig azt hisszük, hogy földönkívüli – mondom ezt abszolút jóindulattal és rajongóként. Alexről lerí, hogy mennyire fiatal és tapasztalatlan, viszont rövid idő alatt úgy össze tudja kapni magát, hogy kivívja a már évek óta a pályán lévő FBI-osok tiszteletét – mindezt úgy, hogy társainak is hagy teret, hogy kibontakozzanak. Nem csak a srácon van azonban a hangsúly, hanem jó nagy szeletet kapunk a két szülő, Katya és Mark életéből is. Az ő dilemmájuk – Ellenszegüljenek-e az SVR-nek? És ha igen, hogy tegyék? Esetleg lépjenek le és hagyják ott Alexet a slamasztikában? – gyönyörűen van ábrázolva, hiszen drámai és izgalmas, de mégsem sikerült túl csöpögősre.

Allegiance - Season 1

Nem emlékszem, előfordult-e már, hogy ennyire felkeltette az érdeklődésemet egy pilot, de az Allegiance-nek mindenképp sikerült. Ez a sorozat hatalmas lendülettel indított (konkrétan akkorával, hogy én az epizód végeztével percekig csak pislogni tudtam), és potenciál is van benne bőven. Jók a karakterek, erős az alapsztori, egyszóval ebből kérek még sokat! Évadkritikát mindenképp várhattok belőle.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.