Oldal kiválasztása

vlcsnap-2015-02-04-18h16m12s245

A második rész lassan, nyugodtan halad egy jól időzített, biztosan épített mederben. Az ötven perces részek nem pörgősek és akciódúsak, inkább a kis dózisokban adagolt információmorzsák tartják fenn a feszültséget. Lestert nem vonják felelősségre felesége megöléséért, egyedül Molly keresi az összefüggést a két egymást követő napon történt három gyilkosság és a rejtélyes, idegen gyilkos között – bár főnöke, Bill (Bob Odenkirk) is próbálja lebeszélni –, és minden gyanúsítás nélkül próbál információt szerezni Lestertől, aki egyre durvább hárításaival magára tereli a figyelmet. Nem keveredik ugyan gyanúba, de nem képes visszatérni az otthonába – ezek szerint mégis van lelkiismeret–furdalása –, ezért öccse, Chaz (Joshua Close) javaslatára átköltözik hozzájuk.

A cselekmény összesen három szálon fut, és ezek között legfeljebb csak felsejlő, még ki nem bontott kapcsolatok mutatkozhatnak. Az első szál Lester és a vele kapcsolatos nyomozás, a második pedig Sam halála körül forog. Két alvilági alak kezd nyomozni a pénzes gyártulajdonos gyilkosa után ugyanolyan szenvtelen profizmussal, mint ahogy Lorne dolgozik. Nem tudják, pontosan kit keressenek, ezért mindenkit kikérdeznek, és ha valaki gyanús nekik, könnyen eltakarítják az útból.

vlcsnap-2015-02-04-18h33m02s107

Kiderül, hogy Sam felesége, Gina (Kate Walsh) sem éppen a tökéletes amerikai feleség mintaképe. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy a helyi hipermarket–tulajdonos–celeb, Stavros Milos (Oliver Platt) fiával kavar, de biztos vagyok benne, hogy érdekesebb viszonyok és motivációk is megbújnak Gina mögött, amelyekre fokozatosan fény fog derülni. Az események és a karakterek viselkedése egyébként mindent inkább érzékeltet, és a néző intuíciójára bízza a háttérben egyelőre még rejtőzködő indítékok, titkok és kapcsolatok feltérképezését. Az intuíció vagy bejön, vagy nem, de szerintem nagyon izgalmas logikai játéknak ad teret.

vlcsnap-2015-02-04-18h31m38s32

A harmadik szálban Lorne megbízást kap, és felkeresi Stavrost, aki zsarolólevelet kapott – a jó régi típusból az újságból kivágott betűkkel, ami inkább viccesnek hat, mint komolynak –, amelyben a zsaroló egy egészen pontos összeget követel, nem pedig kerek számot. Lorne szarkasztikus érzékkel megkéri a hipermarket–tulajdonost, hogy dedikálja nem rég megjelent könyvét azzal az ajánlással, hogy „köszönöm, hogy elkapja a zsarolómat”. Bár az ilyen és hasonló poénok Lorne–on kívül senki mást nem szórakoztatnak, ez nem zavarja őt, mivel egyre jobban érezhető, hogy a móka csak saját magának szól, legyen szó akár gyilkosságról, akár az ő véleménye szerint ostoba emberek bosszantásáról (gondoljunk csak a benzintankba vizelő fiúra).

vlcsnap-2015-02-04-18h32m28s252

A második részben újra találkozunk azzal a rendőrrel, Gus Grimlyvel (Colin Hanks), aki az első rész végén elengedte Lorne–t a gyorshajtással, mivel az megzsarolta őt, és nyugodt viselkedése ellenére – vagy éppen azért –látszott rajta, hogy nem viccel. Gus nagyon félti a lányát, Gretát (Joey King), akit egyedül nevel, ezért amikor gyanakodni kezd, nem tudja rászánni magát, hogy elárulja, kit látott, és vajon mit sejt vele kapcsolatban. Legalább most már felsejlik a lehetőség, hogy megtalálják Lorne–t, bár egy ilyen kisvárosban, úgy gondolom, nem kérdés, hogy előbb–utóbb mindenképp le fog bukni.

a-muddy-road-gina-hess-straddles-lester

Szerző

moonmadcat
Korábbi szerkesztő

Az internet, főleg a Youtube világának kóborlója, macska a holdon, valamint a lélek sötét oldalának kutatója.