Oldal kiválasztása

Na, igen, így kell visszamászni a gödör aljáról, ahogyan az Enterprise tette! A harmadik évad után leírtam a show-t (csakúgy, mint sokan mások), ám a negyedik évad visszahozta a reményt, hogy ebből valami igazán jó is kisülhet – ám a UPN meglendülő kaszája ezt már nem tette lehetővé.

st.ent.s04.3

Miután a Xindi fenyegetés lezárult és a Kiterjedés összeomlott, az Enterprise hazaindult a Földre, megvinni a jó hírt, elmesélni az átélt kalandot, és egy olyan eszmét beindítani, ami túlnő az emberiségen. Ám a Földnél további zűrök várták a legénységet, így nem sokat pihenhettek. A legnagyobb bűnöző elme, Dr. Soong (Brent Spiner) kiszabadult korábbi börtönéből, és visszatért gyermekeihez, a genetikailag módosított emberekhez, akiknek vezetője az utóbbi évtizedben Malik (Alec Newman) volt. Ugyanakkor a Földnek szembe kell nézni a Vulkánon kitörni látszó polgárháborúval, az andoriaiak kiszámíthatatlan természetével és egy új, ez idáig ismeretlen ellenséggel, a romulánokkal.

st.ent.s04.2

A negyedik évad tartalmazta az In a Mirror: Darkly című duplaepizódot, ami a legjobb alternatív univerzumú történet az egész Star Trek sorozat/film/könyv folyamban. Ez az alternatív világ pontosan az, aminek látszik, egy renden és erőn alapuló társadalom, ahol a gyilkosság, az ármány szinte kötelező, és az emberek ahelyett, hogy diplomáciai úton építenék a Föderációt, inkább halomra ölik az idegen fajokat és igába hajtják azokat. Minden egyes legénységi tagot sikerült az alkotóknak egy olyan abszurd karakterré gyúrniuk, hogy az tökéletese ellentéte az addig megismert jellemekkel – talán az egyik legnagyobb különbség a jó doktornál, Phloxnál (John Billingsley) tapasztalható.

st.ent.s04.1

A készítők nem titkolt szándéka volt, hogy az Enterprise-t egészen a Föderáció megalakulásáig vezessék végig, ám erre már nem adatott meg a lehetőségük, pedig végre kezdett beindulni a show! A vulkáni-andoriai-romulán szál egyszerűen mesés volt, kellően intrikus, logikus és olyan csavarokkal tűzdelték meg az alkotók, hogy leesett az állam. Nem tudom kit vagy mit cseréltek le a harmadik évadhoz képest, de bár hamarabb tették volna ezt. Ráadásul bravúros módon illesztették be a történéseket a már jól ismert Star Trek kánon idővonalába, mintha pontosan ebben gondolkodott volna az univerzum megalkotója, Gene Roddenberry is – ennél szebb dicséretet pedig nem kaphat semmilyen sorozat.

De azért akadtak itt is hibák bőven, például a biztonsági főtiszt, Malcolm (Dominic Keating) titkos kis összeesküvése nemhogy feleslegese szálnak bizonyult, hanem teljes mértékig hiteltelenné tette a karaktert. Illetve a T’Pol (Jolene Blalock) és Trip (Connor Trinneer) közötti szerelmi szál még nyálasabbá és ömlengősebbé vált – már ha ez lehetséges egyáltalán. És ebből fakad az évad hatalmas fináléjának csúfos bukása is, ami olyan szinten hazavágta az egész show-t, amire szerintem még nem volt példa a tévétörténelemben.

st.ent.s04.4

Igen ütős, és pozitív fejlődést mutató évaddal zárult a Star Trek: Enterprise, az Űrszekerek (kac-kac) univerzum egyik legtöbb vitát kiváltó sorozata, aminek záró epizódjához készült a legtöbb újravágott fan made videó, és ezek kilencven százaléka bizony sokkal jobb, mint az eredeti elgondolás.

Azért az Enterprise sokat hozzátett a Star Trek univerzumhoz, csak fájó látni ezt a sok elpuskázott lehetőséget, kihagyott ziccert, és mivel azóta sem készítettek új Star Trek sorozatot, így mindannyian kicsit visszasírjuk ezt a nagyon kusza, sok hullámvölgyet tartalmazó szériát.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.