Oldal kiválasztása

Elérkeztünk a sorozat legrosszabb évadához, a harmadikhoz. Ebben az évadban kapunk felvezetést a Xindi-konfliktushoz, és valamilyen szintű lezárást is hozzá, de akkor is, ez az évad annyi sebből vérzik, hogy felsorolni is nehéz lenne, pedig minden adva volt, hogy egy kerek és egész történettel váljon ez a szezon a Star Trek: Enterprise legjobbjává.

st.ent.s03.3

Archer kapitány (Scott Bakula) és legénysége ezúttal az ismeretlen Kiterjedésbe veszi az útját, hogy megtalálják a Földet ért támadás felelőseit, illetve elhárítsák az esetleges újabbakat. Ezalatt a bolygón lévők is belehúztak és az NX-02-t is felszerelik egy sokkal komolyabb harci felszereléssel, csak úgy, mint azt tették az Enterprise-szal. A hajó legénységének bizony akadnak elvesztett szerettei a Xindi támadásban, de a dolog leginkább Trippet (Connor Trinneer) akasztotta ki, aki nővérét vesztette el, és mivel Phlox doktor (John Bilingsley) aggódik a főgépész egészségért, ezért megkérte T’Polt (Jolene Blalock) – aki ellentmondva a Vulkáni Tanácsnak segít az emberek harcában –, hogy a közismert vulkáni gyógyító technikával segítse Trippet át a nehéz időszakon.

A kiterjedésben találkoznak egy hajónyi tébolyult vulkánival, egy eddig ismeretlen emberi populációval, a kapitánynak morális kérdésekben kell helytállnia, miközben a hajót minél inkább fel kell készíteni az ütközetre, ha arra sor kerülne, és emellett még a legénység morálját is vissza kéne billentenie. Közben a legénység viszonya is változik, barátságok köttetnek, szerelmek szövődnek és ellenségek találtatnak. De vajon ez a fiatal faj, az emberiség képes helytállni a teljes pusztulás árnyékában?

st.ent.s03.1

Minden adott volt, hogy a harmadik évad, a Xindi támadással egy olyan egységes irányt vegyen, amit korábban csak a Voyagerben sikerült jól megvalósítani, ám az alkotók rendre elpuskázták ezt a lehetőséget és alkottak egy gagyi, ál-moralitással küzdő, ugyanakkor túlzottan is csöpögős-romantikus évadot, aminek se füle se farka nincsen, ám ez kizárólag a végén derült ki.

Igen, az alapötlet tetszett, és még az sem különösen zavart, hogy bevittek a történetbe egy olyan támadást, amit ugyebár a korábban készült, ám időileg később játszódó történetek meg sem említenek. De a kivitelezés az egyszerűen botrányos, gyakorlatilag minden epizód egy koppintás a Voyagerből és az Új nemzedékből – ezzel mondjuk nem is lenne baj, de míg a látványelemek megmaradtak, addig kiveszett az igazi tartalom a történetből, a kapitány vívódása és lelki gyötrelme, a legénység vállát az emberiség létének sólya nyomja, de ez meg sem látszik rajtuk. Kivéve persze Trippet, aki nagyon, de nagyon szenved, annyira, hogy közben gyorsan bele is zúg T’Polba, majd le is fekszik vele, hogy aztán azon az egy éjszakán keseregjen – sosem értettem minek erőltetik a szerelmi szálakat, a történet szempontjából felesleges, a karaktereket elrontotta, a jellemüknek meg teljesen ellentmond.

st.ent.s03.2

Egyedül Malcolm biztonsági főtiszt (Dominic Keating) és az új fegyveres tiszt, Hayes (Steven Culp) közötti feszült viszony és annak feloldása sikerült jól az évadban – már ami a szereplők jellemét illeti –, bár ez is a klasszikus rivalizálására épít, mégis jól működik, és a két tiszt jelleméből adódnak a konfliktusok, és ezáltal még hitelesebbé és még szerethetőbbé válnak. Ugyanakkor T’Pol függősége egyöntetűen kicsapta minden rajongó idegeit, mert egy, nem volt előkészítve és semmilyen rá utaló dolog nem történt, kettő egy az egyben hülyeség.

st.ent.s03.4

A látványra természetesen nem lehet panasz, de a történtben nem megfelelően felépített és hirtelen ötlettől vezérelve bedobott fordulatokra már igen – végig az az érzésem volt, mintha ezt is lamantinok írnák, akár csak a Family Guyt. A harmadik évadban meg volt a potenciál, hogy a Star Trek: Enterprise-t egy új, magasabb szintre emelje, de ehelyett olyan mélyre nyomta, hogy jobban járt volna mindenki, ha a hajó végérvényesen a Kiterjedésben marad, és elszégyelli magát.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.