Oldal kiválasztása

dolores-claiborne-movie-still

Akinek tetszett Kathy Bates alakítása a Tortúrában, az ebben a főszerepben is szeretni fogja. A Dolores Claiborne nem horrorfilm, bár halál van benne, ugyanis a film elején rögtön megtudjuk, hogy a Dolorest gyilkossággal vádolják. Láthatjuk azt is, hogyan hal meg „áldozata”, de a történetbe csak annyira pillantunk bele, hogy nem lehetünk biztosak abban, tényleg ő ölte meg a gazdag idős nőt, akivel együtt élt, és húsz éven át a házvezetőnője volt. A kisvárosi rendőr (Christopher Plummer), aki megszállottan vádolja Dolorest, szintén nem tudja bizonyítani a bűnösségét. Kiderül, hogy a háttérben egy régebbi konfliktus húzódik: egy több, mint tízéves eset, amikor a főszereplőt férje megölésével vádolták, és végül az ügyet balesetként zárták le. A nyomozás hírére megjelenik a szigeten Dolores lánya, Selena (Jennifer Jason Leigh) is, aki apja halála után, tizennégy évesen elmenekült, és anyjától távol élt, miközben ismert újságíró lett belőle.

vlcsnap-2015-01-27-17h21m58s103

A jelen és a múlt két idősíkja, vagyis a két haláleset egyszerre bontakozik ki. Lassan megismerjük a két eset részleteit, főleg azokat, amelyeket Dolores élt át. A barátságtalan „szipirtyó” külső és viselkedés mögött lassan feltárulnak a körülmények és a régi sérelmek. Még mindig nem tudjuk, vajon Dolores felelős–e a gyilkosságokért vagy nem, amikor emlékeibe nézünk, és megállapítjuk, hogy a történetben senki sem szent, kivéve a főszereplőt, aki a szipirtyóság álarca mögé bújik, de valójában nagyon is kemény nő. A férje részeges, agresszív, reménytelen ember, aki veri őt, és a lányuk iránt is gyanúsan érdeklődik. A munkaadója, Vera Donovan (Judy Parfitt) elviselhetetlenül rigolyás, érzéketlen zsarnoknak tűnik, amíg ki nem derül, hogy közöttük olyan szövetség van, ami csak nők között lehetséges: mindketten szenvednek egy férfi miatt, ezért amikor Dolores azt tervezi, hogy valamilyen módon végre megszabadul a férjétől, Vera segíteni akar neki, azzal, hogy szabadnapot ad. Éppen napfogyatkozás van, a szigeten nyüzsögnek a turisták, és a percekig tartó nappali sötétség elrejtheti Dolorest, ha úgy dönt, hogy megszabadul attól, aki tönkreteszi az életét.

vlcsnap-2015-01-27-17h27m28s47

Egy ilyen titkos és kimondatlan szövetség után miért akarhatta megölni Verát a leghűségesebb alkalmazottja, aki évekkel később, öregségében vele élt, és ápolta? A mogorva, undok főszereplő folyamatosan változik, egyre több jóságot és erőt látunk benne, miközben változatlanul a nyomozó és a kisváros lakóinak céltáblája marad. A néző véleménye nagyjából egyszerre változik meg a lány, Selena véleményével, aki alig emlékszik (vagy csak nem akar emlékezni) gyerekkori szörnyű helyzetére, és anyját okolja apja haláláért és a család felbomlásáért. Ő is mogorva, barátságtalan és rosszkedvű, sérelmei meglátszanak rajta és a férfiakkal való viszonyán. Valami történt vele, amiről nem beszél, de lassan képes visszaemlékezni az apjára, és megérti, hogy Dolores mindent megtett, amit lehetett, és amit nem, hogy a lányát megmentse.

pieTr83Xxu

Mi történt tizennégy éve a napfogyatkozás alatt, és a film jelenében Vera otthonában? Vajon Dolores önfeláldozó anya, vagy gyilkos asszony, aminek hiszik? Lehet, hogy mindkettő? A néző megítélésére bízza ezt a rendező, bár elég ügyesen irányítja a figyelmet és a véleményt abba az irányba, amerre ő szeretné, vagyis hogy a főszereplőt ha nem is ártatlannak, de legalább mártírnak lássuk. Ez a felfogás nekem nem jött be, mert minden eseménynek drámai, érzelgős hangsúlyt ad, viszont egy másik nézőpont, amire Vera emlékezteti Dolorest a napfogyatkozás előtt, nagyon igaznak hangzik: „Egy nőnek néha csak a szipirtyóság marad támaszul.” Biztos, hogy ezek után máshogy fogok viszonyulni azokhoz, akiket eddig így neveztem volna, végül is senkiről sem lehet tudni, hogy milyen rejtegetnivalója van. A Dolores Claiborne talán túl érzelgősre sikerült, de emlékeztet valamire, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni: senkiről sem tudhatjuk, mit élt át, és mennyire jogosan ítéljük bűnösnek, ha nem ismerjük a múltját.

vlcsnap-2015-01-27-17h31m14s26

Szerző

moonmadcat
Korábbi szerkesztő

Az internet, főleg a Youtube világának kóborlója, macska a holdon, valamint a lélek sötét oldalának kutatója.