Oldal kiválasztása

Jó hír, hogy a pilottal együtt rögtön kijött a 12 Monkeys második része is, így azonnal megnézhetjük, hogyan alakul az emberiséget kipusztító vírus utáni, több idősíkon zajló nyomozás.

12 monkeys 2 2

A Mentally Divergent története furcsa módon az első rész idővonala előtt játszódik, ami kicsit zavaró lehet, ezért különösen jó, hogy egymás után nézhetjük a kettőt. Szóval Cole tovább nyomoz, elkezdi keresni a 12 Majom nevű szervezetet, és 2015-ben talál hozzájuk vezető nyomot: a logójukat egy pszichiátriai intézet falára rajzolva. A rajz készítője Jennifer (Emily Hampshire), annak a Goinesnak a lánya, akit Cole az előző részben megölt. Hogy Jennifert kikérdezhesse, Cole-t megint visszaküldik, most azzal a megkötéssel, hogy ne vonja bele a korábban/később megismert Raillyt. A doktornőt azonban nyilván nem lehet távol tartani a nyomozástól, így a súrlódás Cole és felettese, Jones (Barbara Sukowa) között elkerülhetetlen.

12 Monkeys - Season 1

A Mentally Divergent elég Walking Deadesen indul, még közös szereplő is van, Kirk Acevedo személyében, aki ezúttal Cole renegát barátját, Ramset játssza. A lepusztult jövőben nem zombik, hanem elvadult emberek elől kell menekülni, de a dramaturgia és a kivitelezés szinte ugyanaz. Lassan szükség volna rá, hogy a 12 Monkeys világa mutasson valami egyedit, már az állandó sötét árnyalatos szűrőn kívül, ami bár olcsó hangulatteremtő eszköz, nekem tetszik, viszont önmagában nagyon kevés.

12 monkeys 2 1

Hasonlóan kevés az időutazással kapcsolatos magyarázat. Az előző rész kapcsán írtam, hogy várható a hanyagság ezen a vonalon, de azért reménykedtem benne, hogy nem lesz igazam. A sorozat igazából még a tudományos megalapozottság illúzióját sem próbálja fenntartani – Jonesék össze-vissza küldik Cole-t az időben, szemmel láthatóan fogalmuk sincs, mit csinálnak. A csapatvezető asszonyság kioktatja időutazóját arról, hogy már így is túlzottan belevonta Dr. Raillyt a dolgokba és ezzel megakadályozhatja magát a nyomozást – ezen a komoly veszélyen azonban a rész végén egy vállrándítással átlépnek.

12 monkeys 2 4

Cole egyelőre nem mozdul ki a morózus főhős sztereotípiájából. Továbbra sem látjuk, hogy olyan nagyon megérintené a világok közti ugrálás – olyannyira nem, hogy barátjának kell szóba hozni a témát, így tudatosítva a nézőben a helyzet komolyságát. Jobb lenne az ilyeneket nem kimondatni a szereplőkkel, hanem bemutatni, ne adj isten, eljátszatni velük. Azt pedig különösen szeretem, amikor ez a típus a vagányság és a „nem uralkodhatsz rajtam”-filozófia nevében magasról tesz arra, hogy viselkedésétől és küldetésétől az emberiség sorsa függ – az ego nyilván sokkal fontosabb. Jones nem népszerű karakter, pedig szerintem ő képviselte a józan észt ebben a helyzetben.

12 monkeys 2 5

Szerencsére a női szereplők ezúttal sikeresen ellenpontozzák Cole-t. Railly egészen magára talál, kikerekedik kicsit, és végleges helyet csinál magának a nyomozásnak, de nem Cole megmentésével, hanem saját kutakodásával, amiért súlyos árat kell fizetnie – az ehhez kapcsolódó vérfagyasztó jelenet talán a legerősebb a részben. A Mentally Divergent főszereplője azonban mégis Jennifer. Emily Hampshire csodálatos munkát végez, színészi játéka kiviláglik az epizódból, közös jeleneteikben szegény Aaron Stanfordnak esélye sincs.

12 Monkeys - Season 1

Alakulgat ez a történet, bár tehetné kicsit gyorsabban is. A 12 Monkeysnak most leginkább arra van szüksége, hogy rátaláljon saját hangjára, egyediséget csempészve a manapság kliséssé vált helyzetekbe. Főszereplőjének, Cole-nak szintén van hova fejlődnie, de legalább a többiek javulásnak indultak, és az új szereplők is beváltak ebben a részben. Én azt mondom, mégis csak klasszikusról van szó, úgyhogy legyünk türelmesek – sok sorozat indul lassan, de később érhetik kellemes meglepetések az embert.

Szerző

PillerEmi
Korábbi szerkesztő

Lélekben nyugdíjas angol öregúr, félig vulkáni – suttogó falak és nyikorgó ajtók rajongója. Álommunka: Superman és/vagy nagymama szelleme.