Oldal kiválasztása

empire_pic1

Ideje megtennem az első betekintésemet az amerikai midseason új sorozatainak repertoárjába. A választásom az Empire-ra esett, hozzáteszem, teljesen véletlenül, a végeredmény pedig kissé kettősre sikeredett. Az ötlet meglehetősen jó, a színészek nagy része remekül játszik, a cselekmény íve szépen van felépítve, mégis akadtak apró, de szemet szúró problémák az első ötven percben.

empire_pic2

A széria a Lyon család életét követi nyomon. Az apa, Lucius (Terrence Howard) az Empire nevű szórakoztatóipari cég feje, aki tragikus háttértörténettel rendelkezik, ugyanis gyermekkorától kezdve nagy szegénységben élt, és az utcára is került, ahol drogdílerré vált. Nyomorából úgy került ki, hogy hiphop számokat írt, amit az utcán elénekelt, és felfigyeltek rá. Lucius azóta dúsgazdag zenésszé és üzletemberré lett, van három szintén tehetséges fia és egy gyönyörű szeretője. Élete azonban összedőlni látszik, amikor halálos betegséget diagnosztizálnak nála, ám egyelőre nem tudja, melyik fiára hagyja a céget. Helyzetét tovább súlyosbítja ex-felesége, Cookie (Taraji P. Henson) megjelenése, aki követeli a jussát, és erősen kiáll álláspontja mellett, miszerint az Empire fele őt illeti meg.

Empire

Nézzük először azt, ami tetszett: a sztori a bizniszen kívül nagyrészt a zene körül forog, és szerencsére a muzsika nem csak említésszinten kapott szerepet a pilotban, hanem bizony számtalan zenei betétet láthattunk és hallhattunk. Engem ugyan nem vonz a hiphop világa, mégis jó volt hallgatni, mit ügyeskedtek össze a Lyon srácok, és ezek a jelenetek hagytak legalább egy szusszanásnyi időt a sok dráma közepette. A fiúk és az apa közötti nézeteltérések is nagyon szépen voltak ábrázolva: a legfiatalabb Hakeem (Bryshere Gray) nagyon a hírnévre és az elismerésre hajt, őt Lucius is támogatja, ugyanakkor fele annyira sem tehetséges, mint a középső gyerek, Jamal (Jussie Smollett), ő viszont meleg, emiatt apja nem szívleli. A megoldás: összedolgozik a két fiú, csak hogy borsot törjenek a fater orra alá – ez volt az epizód egyik legzseniálisabb szcénája.

Empire

Aztán jöjjenek az apróságok, amik bökték a csőrömet. Az első nem tűnik akkora szentségtörésnek, engem mégis zavart: a zenés jeleneteknél nagyon látszott a színészeken, hogy nem tudnak playbackelni. Ez már videóklipekben is rendkívül idegesített, egy olyan helyzetben meg főleg, ahol el kéne hinnem, hogy a karakter épp élőben énekel. A második már egy komolyabb probléma: Jamalról ugye kiderül, hogy meleg, és hogy apja emiatt nem fogadja el, anyja viszont kiáll mellette. DE – és most spoiler következik – a srác egyik flashbackjében azt láthatjuk, hogy egy családi ebéd alkalmával kendőt teker a fejére és magassarkút húz, minek láttán apja dühbe gurul és fizikailag bántalmazza. Hogy mi ezzel a probléma? Az, hogy erősíti azt a sztereotípiát, miszerint egy homoszexuális párkapcsolatban az egyik fél a „nő” szerepét tölti be. Másrészt, ha nem tudnám, mi a helyzet, és csak ezt a jelenetet látnám, azt hinném, hogy transszexuális, nem pedig meleg. A harmadik, és egyben utolsó, de nem kevésbé elhanyagolható probléma az az erőszakhoz való hozzáállás, és előre is elnézést, de még egy spoiler következik: amikor Hakeem újra találkozik édesanyjával, összetűzésbe kerülnek és Cookie konkrétan elveri a srácot egy seprűvel. A következő jelenet mivel kezdődik? Jamal a képébe röhög. Nyilván egyes karakterek reakciója nem feltétlenül tükrözi az írók véleményét, ugyanakkor megeshet, hogy a néző példának veszi ezt a viselkedésformát – főleg úgy, hogy Jamal ezt leszámítva nagyon szimpatikus karakter – holott a nyakamat teszem rá, hogyha megcserélnénk a nemeket, senki nem tartaná viccesnek a szituációt. Na, jó, mérgelődés befejezve.

empire_pic5

Mindent összevetve az Empire nem rossz sorozat: az alapsztori egészen izgalmas, a karakterek érdekesek, és az íróknak sikerült már a debütáló részben bevetniük egy jó nagy csavart, úgyhogy a nézők valószínűleg a későbbiekben sem fognak unatkozni. A hibákat meg még van idő kijavítani.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.