Oldal kiválasztása

Nem mondom, hogy nagyot csalódtam a Gru 2-ben, de azért egy kicsit mégis. Az ötletes és bájos első rész után, íme, a kevésbé ötletes, ám annál sokkal bájosabb film.

gru2.3

Gru boldogon éli kertvárosi apuka szerepében és neveli három kislányát, Margót, Agnest és Edith-et. Ám egy nap betoppan hozzá a „vérprofi” Lucy Wilde ügynök, aki az Anti-Gonosz Liga szuperkémje, és elrabolja Grút – akit persze követ néhány minyon. A tenger alatti főhadiszálláson ismertetik a visszavonult gonosztevővel, hogy miért is van rá szükség: az Északi sarkkörön dolgozó titkos labort, minden felszerelésével együtt felszippantott egy mágnes, és a Liga feltett szándéka, hogy kézre kerítik a bűnöst. De egy zseniális gonosztevő agyába csak egy másik zseniális gonosztevő láthat bele – vagy mégsem?

Gru ugyan vonakodik elfogadni a felkérést, ám az, hogy Mr. Senkiházi felmond nála, mert szeretne egy másik munkahelyen ismét gonoszkodni, átbillenti őt a jó oldalra. Így Gru és Lucy közösen beépülnek a helyi bevásárlóközpont alkalmazottai közé, mint süteményárusok. Gru azonnal ki is szúr egy gyanús alakot, a pláza mexikói étterem tulajdonosát, Eduardót, aki kísértetien emlékezteti őt a korábbi gonosztevőre, El Macsóra. Vajon a nem túl sikeres gonosztevő ezúttal sikeres lesz a jó oldalon?

gru2.2

Az első film nagyon hamar népszerűvé vált mindenki körében, ennek oka nem véletlen: őszintesége, humora és bájossága – na, meg a minyonok jelenléte – üdítően hatott az animációs filmek terén, és bár szívből vártam a folytatást, a Gru 2-nek már nem sikerült megugrani elődje által felállított szintet – de azért nem sokkal maradt alatta.

Talán a film legkiválóbb jelenetei mikor Gru apuka, amolyan ízig-vérig lányos apuka, aki ha kell, tündérnek öltözik be, csakhogy örömet csaljon gyerekei arcára – ezek a szcénák bájosak, kedvesek, humorosak, és nagyon emberiek. Ahogy a három lány reakciója is igazi, ráadásul a legidősebb, Margo, most hogy a kamaszkor előtt áll kezd érdeklődni a fiúk után, és ezt Gru kissé nehezen éli meg. Lucy, mint egy profi ügynök mutatkozott be, ám hamar rá kellett ébrednie Grúnak, hogy újdonsült kolléganője azért nem egy szuperkém – ez pedig nagyon jót tett Lucy karakterének, mert ettől vált komplexebbé.

gru2.4

El Macsó, mint teljesen új szereplő érkezett a történetbe és remekül ellensúlyozta Gru új, apukás stílusát túlzott férfiassággal – szinte lelépett a tesztoszteron a képernyőről. Talán a legjobb pillanata, mikor italt kért magának, és kicsit még megspékelte tűzzel, kígyóméreggel, meg miden ehhez hasonló kemény dologgal.

A film leginkább a végével vesztett nézőket – na, nem a lezárással, az bármennyire is hollywoodi volt, mindenki imádta – hanem az utolsó negyedórában tapasztalható agymenéssel, ami leginkább egy színes káoszhoz hasonlítható. A minyonok ugyan főszerepet vállaltak ebben a kaotikus állapotban, ám nem illet hozzájuk az egész eseménysorozat, és még viccesek sem voltak. Így az egész végjáték egy unalomba és színorgiába fulladó massza lett, amit még nekem is nehezemre esett követni, nemhogy egy gyereknek – mert ugye elvileg ők a célközönség.

gru2.1

A Gru 2 csalódást keltő film, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne szeretni vagy idézni belőle, csak éppen nem lehet egy lapon említeni az első filmmel. Nem tudom mennyire igaz, de az IMDB szerint 2017-ben jön a folytatás, ami remélem, visszahozza a filmfolyam régi fényét.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.