Oldal kiválasztása

A sorozat kezdete óta most először adott dupla epizódot a TNT, és bár mindkettő szeretnivaló, vicces, és még rémisztő is volt, valójában nem kapcsolódott össze a két történet.

thelibrarians.s01.e07-08.2

A csapat kijelölt pár szabadnapot, hogy a sok rohangászás, meg veszedelem között legyen idejük kikapcsolódni is, ám ahelyett, hogy ezt az időd mindannyian jó távol töltenék a könyvtártól, valójában mind ott lebzselnek, olvasnak, vagy térképet rajzolnak. A könyv azonban szokatlanul viselkedik, és egy igen magas varázs tartalmú eseményre hívja fel a csapat figyelmét, ami szokatlan módon egy tudományos versenyen történik. Utóbb kiderül, hogy Cassandra legnagyobb örömére, ugyanis gyermekkorában kimagasló eredményeket szerzett hasonló rendezvényeken. Mint az lenni szokott, a varázslat ezúttal egy olyan helyről származik, amire senki sem számított volna – de minél nagyobb a veszély, könyvtárosaink annál jobban vetik bele magukat a sűrűjébe.

Azt hittem Cassandra bájosságán már nincs mit fokozni, de kiderült, hogy tévedtem, ugyanis a lány megint olyan cukit volt, hogy legszívesebben megöleltem volna. Ugyanakkor múltjának egy darabkája komoly hátteret is adott múltbéli árulásának és jellemének is, ezáltal az alkotók még inkább árnyalták a lány karakterét. Jake ezúttal a romantikus oldaláról mutatkozott be, és nem hiszem, hogy létezik hölgy, aki ne alélt volna el az idézet hallatán – különösen mivel a férfit az a szándék vezérelte, hogy két szerelmes szívet összehozzon.

thelibrarians.s01.e07-08.3

Az epizód fő motívuma azonban csak a történet legvégén nyert igazán nagy jelentőséget, és előkészítette egy komoly átívelő szálat (amit azért korábban már jócskán pedzegettek). A mostani vendégszereplő Alicia Witt, aki csakúgy, mint a Justifiedban, itt is lehengerlően alakított. Jenkins múltjából is kaptunk egy aprócska (nagyon-nagyon) aprócska információt – már alig várom, hogy végre összeálljanak a történetnek ezen apró darabkái és végre lássam az egész képet. A titkok könyvtára alkotói ügyesen és okosan építik fel a történetet, ügyelve az apró részletekre és a kétértelműségre – tudnék pár most futó sorozatot említeni ahol a készítők bizony tanulhatnának tőlük.

Az And the Heart of Darkness igazából a történetfolyamban bárhova be lehet illeszteni, ugyanis nem kapcsolódik sorozat a fő történetszálához, ám karakterizáció szempontjából elengedhetetlen. Cassandra ezúttal egy új oldaláról mutatkozik be, és szinte teljesen a háttérbe szorítja a többieket.

thelibrarians.s01.e07-08.1

A csapat ezúttal Szlovákiába utazik, ahol is egy megbolydult varázsvonalat kell helyreállítaniuk, ám amit ott tapasztalnak az felülmúlja a képzeletüket. Egy sebesült és vérben fürdő lány rohan a csapathoz segítségért, hogy egy különös házban ragadtak barátai, természetesen a ház telve van varázslattal, csak ezúttal a rossz fajtából. A ház ugyanis átkozott, és több tucat eltűnésért és halálért felelős: Eve-éknek éjfélig van arra lehetőségük, hogy megmentsék önmagukat a ház fogságából, ám akadályozza őket ebben egy szellemalak, aki mindenáron idő előtt akarja őket lekaszabolni.

Remekül keverték ezúttal az alkotók a szokásos horror elemeket a könyvtárosokra oly jellemző humorral. Egy nevetés után már ki is rázott a hideg, majd ismét mosolyra húzódott a szám – ilyen gyors érzelemhullámra nem számítottam egy ilyen kaliberű sorozatban, és nagyon jó, hogy még meg tudnak lepni. Úgy vélem bőven van még hasonló az alkotók tarsolyában és alig várom, hogy megmutassák.

thelibrarians.s01.e07-08.4

Az epizód elején Eve kispadra ülteti Cassandrát, és bármennyire is nehéz kimondani, igaza van: a lány eszes és bátor, ám fizikai szinten nem veszik fel senkivel sem a harcot, ezért érthető, hogy Eve miért Jake-et vagy Ezékielt viszi magával a rázósabb feladatra. Ám Cassandra lesz az, aki megoldja a helyzetet (tudom, ez igen nyilvánvaló volt, de most a hogyan az érdekes). A lány ezúttal nemcsak az eszét használja fel, hanem a bánatát, a kétségbeesését, és a fájdalmát, és pontosan ezek segítségével jön rá a végső megoldásra, ami több (és jobb), mint amire bárki számított.

Igen, kedvenc könyvtárosaink megint furák, viccesek, elszántak, de legfőképpen okosak – és minden egyes epizód azt sugallja a nézőnek, hogy legyen ő is az, mert a tudás hatalom, ami eltér mindentől, de attól még az.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.