Oldal kiválasztása

Alapvetően szeretem az igaz történeten alapuló filmeket, így nem volt kérdés, hogy meg fogom nézni Az Argo-akciót, ami ugyan nem ér el eposzi magasságokat, mégis kiemelkedik az életrajzi ihletésű filmek, olykor unalmas sorából.

argo.2012.1

1979-ben az egy évvel korábban elűzött Reza Pahlavi sah Amerikába látogatott gyógykezelésre, mire a feldühödött iráni tömeg lerohanta az amerikai nagykövetséget, az ottaniakat pedig több mint négyszáz napon át túszként tartotta. Hat amerikainak sikerült megszöknie, és a kanadai nagykövetségen bujkálnia: Cora Lijek (Clea Duvall), Mark Lijek (Christopher Denham), Kathy Stafford (Kerry Bishé), Joe Stafford (Scoot McNairy), és Bob Anderson (Tate Donovan). Ám a rejtőzködéssel teli hónapok kikezdték mindannyiuk elméjét, mire végre saját országuk úgy döntött, hogy megszökteti őket onnan, mielőtt a helyi hatóságok találnak rájuk – aminek feltételezhetően vérfürdő lenne a vége.

A CIA szakértője, Tony Mendez (Ben Affleck) áll elő a zseniális, és igen veszélyes menekítési tervvel, amihez előbb meg kell találniuk a tökéletes forgatókönyvet, létre kell hozni egy filmes ügynökséget, beszerezni mindenféle engedélyt, ja meg, a hat bujdosót megtanítani több évtizednyi trükkre, pár nap alatt. De ha kudarcot vallanak, akkor az életükkel fizetnek érte.

argo.2012.2

Az Argo-akció egy okosan építkező, feszültséggel teli film, ami még Hollywoodnak is képes bemutatni. A legnagyobb bajom vele mégis a hossza, ugyanis a két óra sok, rettenetesen sok, mert az amúgy igen feszes tempójú, szinte pattanásig elnyújtott jelenetek között akadnak felesleges üresjáratok, amik pont ezt a hihetetlen atmoszférát veszik el a filmtől.

És miképpen mutat fricskát az Álomgyárnak? A film első fele arról szól, hogy Mendez, illetve barátai, John Chambers (John Goodman), és Lester Siegel (Alan Arkin) miképpen kapálódznak Hollywood filmjeinek mocsarában, nyelik a sarat, és dolgoznak azon, hogy a bürokráciát és a felesleges körítést legyőzve végre a valódi feladatra, a kimenekítésre koncentrálhassanak. Affleck ezzel talán azt akarta jelezni, hogy egy film elkészítésében sokszor nem az a munka, amíg forgatják, hanem az előtte lévő felesleges körök.

argo.2012.3

A film ügyesen mutatja be a hat menekülő agóniáját, és azt a katarzist is, mikor végre találkoznak Mendezzel. A színészek mindegyike tökéletesen hozza a kissé megtört, erős, tévelygő szerepet, akiknek minden napja rettegés az ismeretlentől, mégis minden napjuk pont ezért válik unalmassá és egyiksíkúvá.

Megérdemelten kapott három Oscar-, három BAFTA-, és két Golden Globe-díjat Az Argo-akció, annak ellenére, hogy túl nagy újdonságot nem tartalmazott, hiszen a thriller műfaj szerelmesei már sok hasonlóan feszes filmmel találkoztak már, ám igaz történeteknél ez igen ritka jelenség. Ugyan a film vége valamelyest happy end, azért az utolsó pillanatig nem lehet benne biztos a néző (és igen, direkt nem néztem utána az eredeti sztorinak, amit azóta már megtettem).

argo.2012.4

A végére pedig hagytam egy érdekességet: a Stafford házaspárt alakító színészek szintén férjet és feleséget alakítanak a Halt and Catch Fire, vagyis az itthon CTRL nélkül címet viselő sorozatban (a magyar névért külön dicséret jár!).

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.