Oldal kiválasztása

Örömömre szolgál az a tendencia, hogy az animációs filmeket már nem csak gyerekeknek készítik, hanem a felnőttekre is gondolnak – ilyen szellemben készült az Így neveld a sárkányodat, a Rontó Ralph, és a Gru is.

despicable_me_movie_image

Gru éli szokásos hétköznapjait: kipukkasztja a gyerekek lufi állatkáját, a szomszéd kertjében végezteti el a dolgát a kutyával, benzinfaló és szmogtermelő járművel közlekedik, és ellopja az Eiffel-tornyot, vagyis annak kicsinyített mását Las Vegasból. Munkatársai Dr. Senkiházi és az édes minyonok, akik lesik Gru minden óhaját, és bálványként imádják gonosztevőjüket. Ám ez a gonosztevő nem túl sikeres szakmájában, de most egy igazán nagyszabású, és felettébb gonosz tervvel áll elő: el akarja lopni a Holdat!

Grunak az évszázad bűntényéhez szüksége van egy kis pénzre, a Gonoszok Bankjához – az egykori Lehman Brothers pénzintézethez – fordul kölcsönért, akik feltételhez kötik a tranzakciót: akkor kap Gru pénzt, ha sikerül megszereznie a kísérleti fázisban lévő zsugorító sugarat. Ezt azonban Gru ellensége, Vektor pont a férfi orra előtt kaparintja meg. Grunak ki kell használnia riválisa gyengeségét, ez pedig nem más, mint a sütemény, méghozzá az a fajta, amit az árva kislányok árulnak házról-házra járva. Gru menten örökbe is fogad három kislányt, Margót, Agnest, és Edith-et, arra azonban nem számít, hogy a lányok fenekestül felforgatják majd mind a zseniális tervét, mind gonosz életvitelét.

gru.3

Bár így leírva igen sablonosnak tűnik a sztori, sőt, éppen most lőttek egy hasonlót egy élőszereplős moziban, az Annie-ben is (ami szintén egy feldolgozás), ám a történet pont azokon a pontokon mozdul ki a komfortzónájából, amikor az ember a legkevésbé számítana rá. A sztori egyik legfőbb erénye természetesen a humor, ami olykor simlis, olykor polgárpukkasztó, de kivétel nélkül betalál – persze ebben nem kis szerepe van a minyonoknak, akik egyszerre cuki, okosak, buták és talpraesettek.

Gru úgy gonosz, hogy valójában nem az, csak ezt az utat választotta, hogy végre felfigyeljenek rá, ám ez a figyelem mindig másra irányul. A filmben láthatunk flashbackeket múltjából, amik megmutatják, hogy milyen gyerekkora volt, valamint honnan szökkent szárba mostani gonosz terve – ez utóbbit amúgy a színtiszta csodálat és kíváncsiság szülte.

gru.4

Margo a legidősebb a lányok közül, ezáltal ő is viselkedik a legérettebben, és sajnos pontosan látja, hogy tündérmesék nem léteznek, ahogyan jó hercegek, és gonosz sárkányok sem, csak emberek vannak, akik olykor megbotlanak, de nem feltétlenül a gonoszság miatt. Agnes, mint középső gyermek egyik testvéréhez sem hasonlít, de pont ebből kifolyólag lesz Gru tökéletes utódja, hiszen a lány imád mindent, ami bizarr, fura és szokatlan. A legkisebb, Edith pedig egyszerűen mindenkit képes levenni a lábáról – most komolyan, van valaki, aki ne adna meg bármit azoknak a hatalmas szemeknek?

Sajnos a film folytatását, a Gru 2-t már nem tudom ennyire dicsérni, bár még így is akad benne bőven idézhető gyöngyszem, de tény, hogy az „olyan cuki, hogy belehalok”-at nem tudja űberelni – ami nem véletlenül ekkora siker a közösségi médiában.

gru.2

Gru egy bájos és szívmelengető film arról, hogy nehéz szabadulni a gyermekkori álmoktól, és hogy az utunk során olyan hatások érhetnek minket, ami bár eltérít célunktól, mégis közelebb visz ahhoz, amire szükségünk van.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.