Oldal kiválasztása

Lehengerlően feszes tempójú akció, egyedi karakterek, szokatlan poénok, a Mars, és rengeteg lövöldözés – a Doomban minden megvan, amit szeretek egy filmben, így számomra érthetetlen miért is utálják annyian. Íme, az óda a játékosokhoz, akik csak fújolni tudnak, mert a film elrugaszkodott az eredeti játéktól.

doom.5

2046-ban a Mars elérése már nem álom többé: hála a Földön talált szerkezetnek, a Bárkának, ami részekre bontja az utazót, majd átküldi a vörös bolygóra. A Marson főleg kutatásokat végeznek az ott élt korábbi emberszerű lényekről, emellett biológiai- és fegyver kísérleteket folytatnak (hiszen ez a bolygó halott). Ám a bolygón lévő kutatóállomás elszigetelt részével megszakad minden kommunikáció, így a Gyorsreagálású Taktikai Rajt mozgósítják, hogy ellenőrizzék a probléma okát, és ha szükséges, akkor fizikai erőt alkalmazzanak. A Raj tagjai éppen most mentek volna eltávra, így a legrosszabb pillanatban érkezett a parancs, amit az Őrmester (Dwayne „The Rock” Johnson) mindezek ellenére elvállalt. A csapat egytől-egyig fura szerzetekből áll, ám hivatásukban a legjobbak közé tartoznak: Kaszás (Karl Urban), Duke (Raz Adoti), Pusztító (Deobia Oparei), Mac (Yao Chin), Kecske (Ben Daniels), Portman (Richard Brake), és Öcsi (Al Weaver).

Bár az Őrmester felajánlotta Kaszásnak, hogy neki nem kell jönnie, a férfi mégis úgy döntött, hogy visszatér arra a bolygóra, ami megölte a szüleit. A megérkezés után szembesül vele, hogy nővére, Sam (Rosamund Pike) a kutatóállomás vezető tudósa. A parancs értelmében segíteni kell a doktort, hogy kimentse a kutatási adatokat, illetve meg kell találni az eltűnt tudósokat. A labor kutatása közben azonban szörnyekkel találják szembe magukat, és egy olyan erővel, amivel korábban még semmilyen földi sem találkozott.

doom.2

A történetre nem helyeztek túl nagy hangsúlyt az alkotók, a klasszikus „keresd meg, jöjj rá, és öld meg (vagy nem éled túl)” elvet követik – ami egyébként a játék alapja is –, ennek ellenére tökéletesen működik, mert logikus és összefüggő az egész. A film sodró lendülete szinte a székbe szögezi a nézőt, és ez szerintem a tizedik újranézés után is megmarad, ami nagyon ritka akciófilmeknél. Poénok szinte alig vannak, ám az a kevés tökéletesen betalál.

A hihetetlen tempójú akció mellett a karakterek viszik a prímet, akik egytől-egyig ellentétes jellemek, ugyanakkor vannak köztük barátok és ellenségek is, és az ezekből eredő konfliktusok tökéletesen beleillenek a történetbe, illetve mozgatják a mellékszálakat. Kaszás, vagyis születési nevén John Grimm és testvére, Sam közötti konfrontáció annyira, nos, testvéri: bár évek óta nem beszéltek egymással, a kapocs még mindig ott van. Ráadásul a két színész, Karl Urban és Rosamund Pike tökéletesen hozták a testvérpárt, pont úgy viselkedtek, mintha együtt nőttek volna fel, az apró pofavágások mind azt mutatják, hogy ők ketten megtalálták a közös hangot, és ez meglátszik játékukon is.

doom.1

Johnson itt még csupán karrierje elején járt, így (sajnos) nem sokat vártak tőle színészkedés terén, a kőkemény, és ellentmondást nem tűrő katonai vezetőt kellett eljátszania, és ezt tökéletesen meg is oldotta – de szerencsére azóta kiderült, hogy sokkal több van a férfiban, mint azt bármelyik néző gondolta volna. Kecske egy rideg, és elvakultan vallásos ember, aki pont ennek az elvakultságnak köszönheti azt, hogy a benne lakozó féktelen agressziót vissza tudja fojtani. Az őt alakító színész, Ben Daniels pedig olyan rideg szemekkel tudott nézni (például mikor belerúgott abba a vacakba), hogy megfagyott a vér az ereimben.

Személyes kedvencem Portman, aki valószínűleg megérdemelné a legundorítóbb katona címét, ugyanis, nos, a szórakozási szokásai hagynak némi kívánnivalót maguk után, de pont ebből fakad az érdekesség, ugyanis a teljesen újonc Öcsivel ő találja meg a közös hangot – az meg már szintén a karakterre jellemző, hogy ezt mégis hogyan teszi. Illetve ő a másik, aki ellent mer mondani az Őrmesternek, ami nem kis szó.

doom.3

A Doom alkotói veszélyes terepre tévedtek, mikor belevittek egy klasszikus jó és rossz közötti örök vitát, illetve a lélek meghatározásának kérdését, de nekem ez nagyon bejött, mert válaszokat nem adtak (hogyan is tehették volna?), de felvázolták a lehetőségeket, ahogy azt is, hogy azért mert valaki agresszív, még lehet jó. A lemez extráit érdemes megnézni, mert láthatóak benne a színészek katonai felkészítése (nem vicc, ezeket tényleg kivitték lőni), illetve a vélekedésük a saját karakterükről.

Én évről-évre újra előveszem a Doomot, amit mozi premieren is megnéztem, és azt kell mondjam a lelkesedésem nem csökkent az idők alatt, hanem még inkább megnőtt. Azok a kőkemény játékfanok, akik tiltakozásból nem nézték meg a filmet, bizony szegényebbek egy fantasztikus élménnyel!

doom.4

Ja, és nem létezik epicebb jelenet annál, mint mikor Kaszás írtja a szörnyeket játékos módban!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.