Oldal kiválasztása

Az Enterprise sorozat egy igen megosztó darab a trekkie-k körében: van, aki gyűlöli, van, aki egyenesen imádja és e legjobb darabnak tartja – én, mint oly sok esetben mindkét oldallal egyetértek.

startreke.s01.1

Az ember kíváncsi természetű, szomjazza a tudást és a felfedezést, és miután a bolygón beköszöntött az általános béke, megszűntek a járványok és az éhínségek, és minden, az élethez kellő feltétel alapvető jognak számított, akkor az emberiség végre belevághatta fejszéjét egy újabb utazásba – ekkor kezdődött a csillagok meghódítása. De, mivel fiatal és kissé szeszélyes faj lévén a vulkáni tanács úgy döntött, hogy az első felfedező hajóra szükségeltetik egy vulkáni főtiszt, aki eligazítja az embereket az univerzumban – nos, a vulkáni vezetőség nem is tévedhetett volna nagyobbat.

Jonathan Archer (Scott Bakula) kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy az NX-01-es felségjelzésű Enterprise űrhajó kapitánya legyen. Az Enterprise azért ennyire meghatározó pontja a földieknek, mert ez az első komoly hajó, ami képes messzebbre menni, mint bármelyik elődje, köszönhetően annak, hogy hajtóműve sokkal magasabb fokozatra is tud kapcsolni, mint a korábbiak. Archer családja révén is kötődik ehhez a fejlesztéshez, ugyanis az ő apja alkotta meg ezt a továbbfejlesztett technikát.

startreke.s01.2

Archer legénységének első problémája az összeszokás: szinte senki sem ismeri a másikat, bár akadnak azért kivételek. Archer barátja, Charles Tucker (Connor Trinneer), a harmadik, vagyis Trip, a főgépész már korábbról ismerik egymást. A kormányos, Travis Mayweather (Anthony Montgomery) fiatal és kezdő létére remekül tudja irányítani az Enterprise-t. Malcolm Reed hadnagy (Dominic Keating), mint a biztonsági főtiszt, elsősorban a legénység épségéért felel, ebből adódnak is összetűzései Trippel. Hoshi Sato (Linda Park) tölti be a kommunikációs posztot, ugyanis a zászlósnak remek érzéke van a nyelvek felismeréséhez és megértéséhez, és mivel az univerzális program hiányos, ezért szükség is lesz ismereteire. Doktor Phlox (John Billingsley) nem ember, de mivel nincs olyan ember, aki jól értene a xenobiológiához, így szükség is van egy tapasztaltabb elmére, ráadásul Phloxnak nagyon rövid idő alatt sikerült megkedveltetnie magát a teljes legénységgel, humorával, jószívűségével és odaadásával. Az egyetlen, aki valamelyest kilóg a vezérkarból, az T’Pol (Jolene Blalock), akit a vulkáni tanács helyezett a hajó tudományos tisztjének pozíciójába, és a nő, bár palástolja érzelmei nagy részét, azért a szánalmat és a megvetést nem sikerül neki.

startreke.s01.4

A hajó első küldetése (pedig még nincs száz százalékos állapotban) egy klingont visszavinni az otthonába, akiktől a vulkániak óva intik az emberiséget, ám Archer kapitány figyelmen kívül hagyja ezeket az intelmeket (aminek persze később meg lesz a maga böjtje). Ám a képbe kerül egy ez idáig ismeretlen faj, a sulibánok, akik azt állítják, a jövőből jöttek, és meg akarják változtatni a múltat, ám ezt nem jó szándékból teszik. Archer és legénysége gyorsan összekovácsolódik a közös ellenségnek köszönhetően, ám a további évadokban visszatérő elem lesz a temporális háború, mely a jövőben zajlik, és kihat a múltra is.

Az Enterprise, mivel félkész állapotban indult el, ezért menet közben fejlesztik: ekkor alapozzák meg az erőtereket, erősítik a fegyverrendszert, megalkotják a kézi fézer fegyvereket. A hajó, miközben az ismeretlen űrt járja olyan fontos barátságokat köt, amik később meghatározzák az emberiség és a kvadráns jövőjét. És bár a vulkániakkal ekkor még folyamatos az összezördülés, mert atyai kezüket nehezen veszik le az emberiségről, lassan ők is belátják, hogy egy új, és erős szövetséges van születőben.

startreke.s01.3

A sorozat igen erős kezdéssel nyitott, ráadásul a temporális történetszálat végig megtartotta, és a legváratlanabb pillanatokban fűzték bele az epizódokba. A legénység összeszokásának pillanatai igen humoros jeleneteket hoztak, sőt, a készítők még arra is ügyeltek, hogy a lehető legtöbb logikai hibát kiküszöböljék: ezért kell a fordítóhoz segédlet, a bolygókról való visszatérés után a legénységet elkülönítik, és fertőtlenítésen esnek át – amik felettébb érdekes pillanatokat szül.

Nem lenne Star Trek sorozat dráma, morális útmutatás és társadalomkritika nélkül (komolyan, máshol nem is lehetne megmutatni egy terhes férfit), ennek pedig a legcsodálatosabb pillanatai az andorián-vulkáni-ember hármasból született, ahol ez a három faj egy olyan adok-kapok játékban vett részt, ami talán a leginkább eltalált diplomácia részt hozta be nemcsak a szériába, hanem az egész Star Trek-univerzumba.

startreke.s01.5

A Star Trek: Enterprise akkor került tévéadásba, mikor a széria fénye már igencsak halványodni látszott, és bár nem jutott olyan eposzi magasságokba, mint a Voyager vagy az Új nemzedék, mégis egy remek, kerek egészet alkot, ami hozzátesz az Alfa-kvadráns lenyűgözően színes és sokrétű világához. A sorozat első és második évada jól működik, a legnagyobb vitákat a harmadik évadban behozott új irány váltotta ki, és a sorozat mélyrepülése is az itt hozott hibás alkotói döntésnek köszönhető.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.