Oldal kiválasztása

selfie_s01e13_pic1

Jómúltkor kaptunk egy minden szempontból korrekt epizódot: volt benne humor, izgalom, de komoly témák is. Most pedig eljött a finálé ideje, kérem szépen, és mint minden sorozatnál, a Selfie esetében is felkészültem a legrosszabbra, sőt, a még annál is förtelmesebb eseményekre. Az eredmény egy rendkívül érzelmes rész – komolyan mondom, a Jóbarátok vége óta nem sírtam ennyit sitcomon.

selfie_s01e13_pic2

Ismét betekintést nyerhettünk pár jelenet erejéig Eliza (Karen Gillan) tinédzser éveibe: szerencsétlen lány nem volt éppen a legszebb és a legszeretettebb ember az osztályban, emiatt csúfolták is, főleg Coryn McWatters (Julianna Guill), a suli legszebbje és legkedveltebbje. Elizának egy véletlen során eszébe jutott, miket művelt anno vele Coryn, és elhatározta, hogy utánanéz, hogy is áll most az egykori zsarnok élete. Főhősünk arra a felfedezésre jut, hogy Coryn teljesen megváltozott: megkomolyodott, boldog házasságban él, gyönyörű gyermekei vannak, és még egy szakácskönyve is kiadásra kerül a napokban. Henry (John Cho) korábban azt a feladatot adta ki Elizának, hogy keressen egy női példaképet magának, és a látottak alapján a lány éppen Corynt választja. Eliza el is megy volt osztálytársa könyvének a bemutatójára, ahol azonban kiderül, hogy Coryn egyáltalán nem változott, sőt, most talán még súlyosabb csapást mért a vörösre: könyvében ugyanis elmesél egy történetet, ami eredetileg Elizával esett meg, de Coryn azt vallja, hogy mindezt ő élte át, így kivívva ezzel a közönség sajnálatát. Eliza természetesen egyáltalán nem örül ennek, és elhatározza, hogy szembeszáll azzal a nővel, aki régen megkeserítette az életét, és ebben Henry is segítségére van.

selfie_s01e13_pic3

Első olvasásra nem is tűnik olyan nagy számnak ez a sztori, de higgyétek el, a képernyőn nagyon ütősre sikeredett. Eliza flashbackjei voltak a leginkább szívfacsaróak: az emberek kortól, nemtől, eredettől függetlenül rendkívül csúnyán tudnak bánni egymással, és szerintem nem létezik olyan egyén, akit soha életében ne csúfoltak volna, úgyhogy teljes mértékben együtt tudunk érezni főhősnőnkkel. Nem csak emiatt voltak emlékezetesek ezek a visszaemlékező jelenetek, hanem mert tükörképet mutatnak. Eliza messze nem volt rút kiskacsa, de mindenki ennek ellenkezőjét akarta elhitetni vele, így érthető, felnőtt fejjel miért fektet ekkora hangsúlyt a megjelenésére. Az epizódban viszont eljött az a pillanat, amikor Eliza megbarátkozik régi önmagával, és ez a momentum annyira gyönyörű volt, hogy itt már bizony kellett törölgetnem a szemeimet.

selfie_s01e13_pic4

Aztán beszéljünk egy picit Henryről is, mert az ő jelleme is vett egy érdekes fordulatot: annak ellenére, hogy őt az alkotók egy szabálytisztelő, őszinte, tipptopp emberkének szánták, ő is beleesett a színlelés csapdájába. Ugyanis a férfi a rész során azt állítja, hogy fiatalabb korában gördeszkázott csak „kinőtte”, ám mikor Charmonique (Da’Vine Joy Randolph) megkéri, hogy tanítsa a fiát, Kevint (Keith L. Williams), kiderül, hogy csak kitalálta az egészet hogy „lazának” tűnjön. Először nem tűnik fontosnak ez az aprócska cselekményszál, mégis érdemes odafigyelni rá, mert Henry itt gyakorlatilag ugyanazt a viselkedést produkálja, amit Elizában kifogásolt.

A Henry-Eliza szerelmi szállal kapcsolatban is voltak apró utalások, de természetesen ismét lassan akarnák adagolni ezeket az infókat, mint a szezon elején. Eleinte ugye több évaddal számoltak, ám mivel elkaszálták a szériát, ezért valószínűleg egy kicsi, de sajgó cliffhangerrel kell beérnünk. Én mindenesetre nagyon élveztem a Selfie-t, mert rengetegszer megnevettetett, párszor meg is ríkatott, és annak ellenére, hogy abszolút nem az én kenyerem a műfaj, képes volt harminc perc erejéig visszaállítania a romantikába fektetett, rég elveszettnek gondolt hitemet.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.