Oldal kiválasztása

Kevés olyan film van, aminek második része is képes ugyanazt a színvonalat hozni, mint az első, és még kevesebb olyan van, ami túl is szárnyalja elődjét – jó hír annak, aki ilyet keresett, mert a Red 2 pontosan ilyen mozi.

red2.2

Frank Moses (Bruce Willis) a múltkori események hatására úgy dönt, inkább nyugodt és kiegyensúlyozott életet próbál élni barátnőjével, Sarah-val (Mary-Louise Parker). Ám egy váratlan pillanatban felbukkan régi kollégája és barátja, Marv (John Malkovich), és szokásához híven hebeg-habog egy újabb összeesküvésről, csakhogy ennek most kivételesen értelme is van. Bár Frank a háta közepére sem kíván semmiféle akciót, Sarah viszont él-hal az izgalomért, és meg is győzi Franket, hogy tartsanak Marvinnal. Csakhogy egyikük sem sejthette, hogy milyen kalamajkába is keverednek, aminek következtében bejárják a fél világot, rájuk lőnek (ők meg persze vissza), régi ellenségekkel kötnek ideiglenes szövetséget, és elfeledett barátokba botlanak.

A Red 2 igazi popcorn mozi a maga imádnivaló stílusával, öniróniájával és szeretnivaló karaktereivel. Ráadásul annyira szórakoztató, hogy a néző képes elfeledni, hogy a valódi történetleírás elférne egy szalvétán is – mert hát lássuk be, az írók nem igazán erőltették meg magukat a dologban. Klasszikus üldözős-kiszabadítós-titkolódzós munka ez, méghozzá a legjobb fajtából.

RED 2

Kétségtelen, hogy a karakterek viszik el hátukon a sztorit, sőt a múltkori film óta mindegyikük változott, ez pedig igencsak jót tett a szereplőknek. Frank, ugyan már megszerezte az áhított nőt, és most egy újabb célt tűzött ki: a nyugodt, és semmitmondó életet, ami nem szól másról, csak teljesen hétköznapi dolgoktól. Ellenben Sarah megtapasztalta mi is a színtiszta izgalom (meg adrenalin), és bármit megtenne, hogy ezt ismét megtapasztalja. Victoria (Helen Mirren), mint a jégszívű mesterlövész megmutatta, hogy akad olyan ember, akiért még ő is olvadozni kezd, és ennek hála személyisége a kíméletlen, és ellentmondást nem tűrő nőből kezd kibillenni, olykor helyt adva pozitív érzelmeknek. Talán csak Marv nem változott, de lássuk be, nem sok olyan dolog történt, ami valóban hatott volna az amúgy zseniálisan elmeháborodott férfira.

Az új szereplők közül pusztán az egyikük takar valódi, háromdimenziós karaktert, a másik kettő pusztán egy jól megkonstruált skicc – ám a készítők bölcsen meghagyták annak a lehetőségét, hogy később, amennyiben lesz folytatás, akkor kiteljesíthessék jellemüket. Bailey (Anthony Hopkins), a tudós és bogaras lángelme teljesen máshogy kattant, mint Marv – és ha azt hinnénk, egy film nem bír el két őrültet, nos, akkor tévednénk. Bailey személyisége tartalmaz pár igencsak éles kanyart, ám ezek érthetőek és logikusak, még akkor is, ha egy nagyon nyakatekert érvrendszer alapján.

red2.1

Katja (Catherine Zeta-Jones), Frank korábbi partnereként kerül be a képbe, és azon túl, hogy Sarah jelleme erre a nőre reagálva éri el a már-már feleslegesen gusztustalan szintet, valójában nem tesz hozzá a történethez. Sajnos ez igaz Hanra (Byung-hun Lee) is, aki azon túl, hogy igen dekoratív, illetve öröm nézni, ahogy lövöldözik, de szintén nem viszi előre az eseményeket – ám, mint nagy Viharárny rajongónak, nekem örömömre szolgált újra látni.

red2.3

Igen, a Red 2 kellemes szórakozást nyújt, kellően élvezetes ahhoz, hogy többször elővegyük, és méltó utódja az első filmnek. Reménykedem benne, hogy a széria nem áll meg itt, és hasonló (vagy jobb) színvonalon folytatják majd, mert egy ilyen szórakozásra mindig vevő vagyok!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.