Oldal kiválasztása

galavant1.3

Tudjátok, mióta vártam én már ezt a sorozatot? Azóta, hogy az első trailer kijött május elején, olyan régóta. És bár az első két rész még hagy némi kívánnivalót maga után, összességében nagyon élveztem Galavant kalandjainak kezdetét.

A szerte földön szeretett és tisztelt lovag, Galavant (Joshua Sasse) vígan éli kis világát – napjai nagy részét amúgy az teszi ki, hogy szerelmével, Madalenával (Mallory Jansen) hancúrozik –, mígnem egy napon az egyik közeli ország kegyetlen, ám nem túl kompetens uralkodója, Richard király (Timothy Omundson) el nem raboltatja a lányt fogdmegjével, Garreth-szel (Vinnie Jones), abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ő akarja feleségül venni Madalenát. Galavant persze rögtön felkerekedik, hogy megmentse szerelmét, ám mikor odaér a kastélyba és átküzdi magát az őrségen, Madalena közli vele: ő inkább Richardot és a királlyal járó fényűzést választja. Ezt követően Galavant teljesen összetörik, felhagy a hősködéssel, elhagyja magát és vedelni kezd. Ám egy évvel a történtek után megjelenik nála Isabella (Karen David), Valencia hercegnője, hogy a segítségét kérje, országát ugyanis megszállták, szüleit pedig fogságba ejtették. Galavant először szimplán elutasítja a lány kérését, ám mikor kiderül, hogy Richard keze van a dologban, mégis belemegy a mentőakcióba, és már másnap útra kel Isabellával, valamint hűséges és kissé szarkasztikus fegyverhordozójával, Siddel (Luke Youngblood).

galavant1.5

Az első részben tulajdonképpen nem sok olyan dolog történik, amit ne tudtunk volna már meg a trailerből. Igazából egyetlen egy olyan lényegi pont van a sztoriban, ami a nagy előzetesben nem volt benne, bár a kis promók erre is utaltak: Isabella valójában Richardnak dolgozik, bár ilyen a „szükség törvényt bont”-alapon. A második rész történései viszont már „frissebbek”: útban Valencia felé Galavant és társai szembesülnek vele, hogy igencsak pénzszűkében vannak, ezért hát benevezik Galavantet egy lovagi tornára, csakhogy a pasi az elmúlt egy évben igencsak elhagyta magát, ezért rendesen fel kell kötnie a gatyáját, ha győzni akar. Eközben a palotában Garreth és a szakács (Darren Evans) próbál némi férfiasságot erőltetni Richardba, hogy az ha Madalena szerelmét nem is, de legalább a nő tiszteletét ki tudja érdemelni.

Egy kis gyorstalpaló azoknak, akik lemaradtak volna eddigi áradozásaimról, és most szembesülnek először ennek a sorozatnak a létével: a Galavant egy nyolcepizódos kvázi-sitcom, amiben keveredik a szatíra/paródia és a fantasy a musicalek világával. A szereplők ugyanis random pontokon dalra fakadnak, amihez persze tánc is dukál, a szövegek, amiket pedig nyomatnak, a szó legeslegjobb értelmében abszurdak, és természetesen zseniálisak, ami nem is csoda, hiszen olyan mestereknek köszönhetők, mint Alan Menken és Glenn Slater.

galavant1.1

Szóval, bár alapvetően tetszett az első két rész, azért tökéletesen nem voltam velük megelégedve. Talán a legnagyobb probléma az, hogy túl sok a sztori – főleg az első epizód esetében – húsz perchez. Az elmúlt hónapokban nagyjából milliószor láttam a nagy, ötperces trailert – aminek eleje gyakorlatilag a pilot eleje –, és mindig is azt hittem, hogy ez az eseménysor a tényleges epizódban azért jobban ki lesz fejtve. Hát, nem lett. Sőt, mintha egy sort még ki is vágtak volna belőle. Emiatt a történet eleje elég skicc-szerű és elsietett, viszont a második rész, bár egyes pontokon itt is átsiklottak az írók, már azért sokkal kerekebb.

Az enyhe pongyolaságon kívül gyakorlatilag csak egy problémám volt eddig a sorozattal, mégpedig az, hogy túl korán adják, aminek oltárán, sajnos, fel kellett áldozni bizonyos dolgokat, mint például bizonyos szexuális utalások és a káromkodás. Ez előbbi még nem annyira feltűnő, mivel csak arról van szó, hogy egy helyen kicsit átírták az első dal szövegét (például mikor bemutatják Madalenát, az egyik trailerben hallható szöveg még az, hogy „Long legs and glowing skin/A body built for sin/Plus more than a touch of nymphomania”, ehhez képest a végleges verzió már úgy hangzik, hogy „Long legs and perfect skin/A body built for sin/With cleavage you could hold a whole parade in”), úgyhogy ha az ember nem hallgatta meg úgy ezerszer azt a bizonyos trailert (mint én), akkor valószínűleg fel sem fog tűnni. A káromkodás azonban már más tészta. Ugyanis a karakterek száján néha ténylegesen kiszalad valami, ám azt kisípolják, és még a szereplők száját is kitakarják, ami rettenetesen zavaró. Kétféleképpen is ki lehetett volna ezt kerülni: ha vagy későbbre teszik kicsit a műsort, egy olyan idősávban, amiben már elmegy egy „bitch”, vagy ha a ma használatban lévő káromkodásokat kreatív módon helyettesítik valamivel (lásd pl. Firefly).

galavant1.4

Részleteiben viszont zseniális a sorozat már most is. Folyamatosan röpködnek a fricskák, a hős lovagokról, gonosz királyokról és bajbajutott hölgyekről eddig kialakult minden klisét már az első részben sikerült teljes egészében lebontania az alkotóknak, a képi világ pedig csak úgy beszippant. A dalszövegek, mint már említettem, teljesen abszurdak (én pedig imádom az abszurdot), és az idősávnak megfelelően merészek és szókimondók (szerencsére olyat még lehet mondani este hétkor is, hogy le akarom vágni az ellenségem fejét).

Az abszolút kedvenc egyelőre Richard király, aki egyszerre kegyetlen uralkodó és a papucsférj tankönyvi mintapéldája. Hát igen, egy év alatt Richard rendesen megbánta, hogy elvette Madalenát, egyrészt azért, mert a csaj nem hajlandó lefeküdni vele, másrészt meg azért, mert így folyamatosan azt hallgatja, hogy Galavant mennyivel jobb nála. És bár ezért elégtételt akar venni a lovagon, valójában önmagában semmire sem képes – még azt sem veszi észre, hogy Madalena az orra előtt csalja őt az udvari bolonddal (Ben Presley) –, mindenféle férfias tulajdonságot nélkülöz, és teljes egészében Garreth-re és a szakácsra támaszkodik, és pont ebben rejlik a karakter komikuma.

galavant1.2

A többi karakter is szerethető, még úgy is, hogy Galavant jelen pillanatban szinte csakis negatív tulajdonságait mutatta (bár a második epizódban már elindul fölfelé a lejtőn), és Isabella is igencsak idegesítő tud lenni, ha rendesen odateszi magát. Madalena pedig egy igazi báránybőrbe bújt farkas, aki Galavant előtt adta a szelíd kis lánykát, Richardnak viszont már kimutatja a foga fehérjét. Tény, hogy két rész után ezek a karakterek még elég kiforratlanok, viszont rengeteg lehetőség rejtőzik bennük, amit nagyon remélem, az írók ki is tudnak majd használni.

A Galavant első két részének még nem sikerült teljesen beváltania a hozzá fűzött reményeimet, de ettől függetlenül még remekül elszórakoztatott. És mivel egy kritikus, aki előre megkapta az első hat részt, azt írta anno, hogy sorozat egyre jobb lesz, ahogy haladunk előre, még attól sem tartok, hogy nem fog javulni a színvonal, úgyhogy már most nagyon várom a jövő heti adagot.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.