Oldal kiválasztása

Mi történik, ha egy CIA ügynök nyugdíjba vonul? Az addig izgalmakkal, veszéllyel és adrenalinnal teli élete megváltozik, és már csak virágot rendez, nyugdíjas otthonban él, vagy a nyugdíjfolyósítót zaklatja telefonon – vagyis csak addig, míg újra fel nem pörögnek az események.

red.2

Frank Moses (Bruce Willis) egy kedves, kissé mogorva átlagos nyugdíjas férfi, akinek legizgalmasabb napi tevékenysége, mikor felhívja a nyugdíjfolyosítót, és Sarah-val (Mary-Louise Parker) beszélget. Vagyis a kívülálló csakis ennyit láthat Frankből, ám nemsokára ügynökök törnek rá, hogy megöljék, így Franknek elő kell ásnia a nem is annyira mélyre temetett volt CIA-s ügynök énjét, hogy elkapja az őt vadászókat, és megmentse a szeretett hölgyet. Ám ehhez szüksége van barátaira, így felkeresi Marvin Boggsot (John Malkovich), a kissé bogaras, üldözési mániában szenvedő barátját, Joe Mathesont (Morgan Freemant), aki a higgadt ügynökök mintaképe, Victoriát (Helen Mirren), akinél nincsen halálosabb mesterlövész a világon. Ehhez a válogatott veterán ügynökökből álló csapathoz csatlakozik Sarah, aki Frankkel való belsőséges viszonya miatt került a férfit üldöző ügynök, William Cooper (Karl Urban) látószögébe. De vajon kinek állhat az útjában négy visszavonult ügynök, akik mindent tudnak a volt munkaadójuk ügyködéséről?

red.4

A Red igazi jutalom mozi minden akciófilm kedvelőnek, bár a történet eléggé sablonos, a kivitelezés módfelett újszerű, a csavar a végén kellően trükkös, a szereplők pont annyira izgalmasak, mint amennyire rejtélyesek, és a casting is úgy tökéletes, ahogy van.

Bruce Willis, annyiszor játszott már akciósztárt, hogy összeszámolni is komoly feladat, de az írók ennél tovább gondolták Frank Moses karakterét, és megalkottak egy kissé melankolikus és magányos férfit, aki, miután már nem teheti azt, amihez a leginkább ért, szépen lassan összezuhan, és képtelen a körülötte lévő világba beilleszkedni. Egyetlen egy reménysugár életében Sarah, aki mégis képes volt áttérni Frank személyiségének falát, és megkedvelte a férfit. A legszebb az egészben, hogy a nő tette ezt akkor, mikor még nem is tudta, micsoda izgalmas és veszélyekkel teli élete van Franknek.

???????????????????????????????????????????

John Malkovich tökéletes választás volt a kattant Marvin szerepébe, és, mint mindig, Malkovich briliánsan játszotta szerepét: pillanatok alatt váltott komoly férfiból, álmokat kergető fiúvá, majd összeesküvést szimatoló elmeháborodottá. Helen Mirren, leginkább drámai alkotásokban vett részt, mégis tökéleteses hozta Victoria ellentmondást nem tűrő, hideg jellemét – mégis, talán azok voltak a legszebb pillanatai, mikor a karakternek előtűntek a romantikus, és érzelmes megnyilvánulásai, mert akkor szó szerint olvadoztam. A humor szintén egy domináns jegy a sorozatban, az akció mellett, de még egy kis drámát is sikerült becsempészni, ahol nem más remekelt, mint Morgan Freeman.

A dicséret azért is jár a Red alkotóinak, mert kellő figyelmet fordítottak a negatív szereplők jellemére is, ugyanis mind a négyest üldöző, mindig fess Cooper ügynök kapott kellő figyelmet, mind azok a személyek, akik a háttérből irányították az eseményeket. Ráadásul teljesen komplett, kerek egészet alkotó történetet sikerült összehozni, ami látványra sem utolsó. Bár némely üldözéses jelenet nekem kicsit soknak tűnt, azt el kell ismerni, hogy ezeknek helye és létjogosultsága volt a filmben, illetve az egyik legkomolyabb autós-pisztolyos jelenetet láttam az Alias óta.

red.1

A Red minden szempontból egy remek film, amit bármikor újra meg lehet nézni, és remekül szórakozni rajta. Szuper színészek, vicces jelenetek, ötletes megoldások – nem csoda, hogy folytatást kapott, ami azon ritka tábort erősíti, ahol a második film legalább olyan jó, mint az első.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.