Oldal kiválasztása

Milyen kincsre tud az ember lánya találni, ha horrort keres, és kivételesen nem azt (vagy nem teljesen) talál – hanem egy attól sokkal elvontabb, drámaibb, de mégis reális világba csöppen bele, ami át van szőve misztikummal, démonokkal, emberi gyarlósággal, tönkrement életekkel, és az örök érzéssel: a bosszúvággyal. Ennek az érzésnek a különféle inkarnációit mutatja be a tizenkét részes Mononoke, öt, egymástól teljesen eltérő történetben.  Egyvalami azért közös bennük: a főhős.

 mononoke1

Előzményként érdemes tudni egy 2006-ban napvilágot látott, három részes kis spin-off (Ayakashi: Samurai Horror Tales), ahol az utolsó történet (Bakeneko), és főszereplője akkora népszerűségnek örvendett, hogy 2007-ben a Toei Animation el is készítette a nem hivatalos folytatást, a  Mononokét, ami a maga nemében egy páratlan mű – a szó minden értelmében.

 mononoke5

Cselekményként kapunk egy rakás emberi sorsot és érzést, amik együttesen Mononokékat (ártó szellem, démoni lény) hívnak életre. Itt megragadva az alkalmat szólok, hogy a Mononokék nem ugyanazok, mint az Ayakashik – mindkettő természetfölötti, de a keletkezésük oka teljesen más. Az előbbiek ellen harcol a Medicine Seller (a főhős), de hogy a szokásos buddhista pecséteken és a védelmen (pl: sókör) kívül mást is tudjon tenni, ismernie kell a Mononoke alakját (Katachi), a megjelenésének okát (Makoto), és a vágyait (Kotowari). Ha ezek megvannak, képes elűzni az adott Mononokét. Persze közben meghalnak emberek, de ez a történet szempontjából egyrészt kötelező, másrészt annyira nem zavaró, mert akik áldozatul esnek egy Mononokénak, azok általában rá is szolgáltak a csúfos halálra.

 mononoke6

Hiába fed le egy történet akár három részt is, a cselekmény kibontakozása lassú, így van idő a cselekmény szempontjából fontos szereplőkre, a háttértörténetre, és az „epikus” harcokat meg maximum egy percben lerendezik. Itt nem az számít, hogy ki a nagyobb legény a gáton, hanem hogy ki mit rejteget a múltjában. Ám messze legérdekesebb összetevője a sorozatnak, maga a főszereplő, akiről semmit sem tudunk meg. Mindenki csak Medicine Sellernek (magyarra fordítva Vajákos Úr) hívja, de se a valódi neve, se kora, se a származása nem derül ki. Két dolog azonban biztos: a Mononoke ölés a szakterülete, és hogy piszkosul helyes a tag (ráadásul Takahiro Sakurai kölcsönzi neki a hangját).

 mononoke3

De ugye csak egy csinos pofi miatt még nem érte volna meg nekem sorozatot nézni, ám a Mononoke a maga bizarr, de lenyűgöző képi, hangi és történeti világával, a Japán mitológiából vett lényeivel bizony magasan fölötte van a manapság fanolt animéknek. Igényes, nem rohan, mindenre hagy időt, és bár némelyik rész szívbemarkolóan szomorú, de csak azért mert tudjuk, hogy amit látunk a képernyőn az volt, van és lesz is – legyen szó akár prostitúcióról, vérfertőzésről vagy kényszerházasságról.

 mononoke4

És egy utolsó zárómondat, amiről remekül érvel ez a sorozat: nem a Mononokék a gonoszak, hanem az emberek, akik megalkották őket.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.