Oldal kiválasztása

Chris Columbus a már jól bevált recepthez folyamodott, mikor elkészítette a Reszkessetek, betörők folytatását. Kevin (Macaulay Culkin) ismét lemarad a családi buliról, Harry (Joe Pesci) és Marv (Daniel Stern) pedig ismét rabolni készülnek. Az alap a régi, a humor is, ám a történet már egy teljesen más helyszínen játszódik.

homealon2.1

A MacCallister család ismét elutazik karácsonykor, ám ezúttal nem Európa a cél, hanem a napfényes Florida, és mint mindig, most is a családi házban gyűlik össze a család apraja-nagyja. Ám tanulván a múlt karácsonyi leckéből, most kínosan ügyelnek arra, hogy minden gyerek elhagyja az otthonukat és együtt utazzanak a repülőtérre, ám a tömegben Kevin elkeveredik, majd rossz gépre száll, és így lyukad ki New Yorkban, mialatt a család is észreveszi, hogy már megint eggyel kevesebben vannak.

De Kevint sem ejtették éppen a feje lágyára, megedződött tavaly óta, és apró trükköket bevetve megszáll a Nagy Alma legdrágább szállodájában, összezabál minden finomságot, és bejárja a várost. Egy véletlen folytán azonban régi ismerősökbe botlik, akiknek feltett szándékuk, hogy elrabolják a szegény gyerekeknek szánt karácsonyi bevételt, ezt pedig Kevin nem hagyhatja annyiban. Bár most egy egész városban kell csapdákat elrejtenie, nem számít, mert a cél lebeg a szeme előtt, hogy minden gyerek megérdemli a boldog karácsonyt.

homealon2.3

Folytatásokat mindig kockázatos csinálni, hiszen vagy megismételjük – kisebb átalakításokkal – a korábbi történetet, vagy pedig egy teljesen új irányt vesz a sztori, és sosem lehet tudni, mégis mi fog tetszeni a közönségnek. Columbus az előbbi verziót választotta, és ezzel nemhogy mellényúlt volna, hanem azóta is, ha valaki a Reszkessetek, betörőket említi, valójában mindkét filmre gondol, ez pedig igen nagy elismerés!

Bár a folytatásba már nem kicsit lehet belekötni: persze még mindig áll az, ami a korábbi filmben is, hogy egy gyerek ennyi mindent egyedül nem tud megálmodni és kivitelezni, ezenfelül a történet kissé didaktikus irányt is vett, illetve a két bűnöző jellemvonásán is rontottak azáltal, hogy szegény gyerekektől akarnak lopni – mert lássuk be, nem mindenki gonosz, aki bűnözőnek áll, viszont a film ezt a sztereotípiát erősíti.

homealon2.4

Számomra a leginkább zavaró tényező, az Kevin nemtörődömsége a számlákat illetően. Míg korábban ügyelt rá, hogy gazdaságosan vásároljon, illetve olyan fogkrémet vegyen, ami megfelelő, most egy sokkal hanyagabb fiú képét mutatta a vászon, aki a város legnívósabb hoteljéban szállt meg, a legdrágább lakosztályt kibérelve, és akkora szállodai számlát csinált, amit még az unokái is nyögni fognak hitel formájában. És bármennyire is szeretem Kevint, illetve pimasz stílusát, ez a fajta „karakterfejlődés” inkább visszalépésnek számít.

homealon2.2

Reszkessetek, betörők 2! – Elveszve New Yorkban nem véletlenül vált klasszikussá, és nem véletlenül lett elengedhetetlen ünnepi kellék, mert bájos, vicces, és van benne egy olyan ünnepi szikra, amit sok karácsonyi film képtelen hozni.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.